Enlaces accesibilidad
Tribunales

El Suprem ratifica la condemna contra Jaume Matas pel 'cas Son Espases'

  • Acaba així el recorregut judicial de Matas que començà amb el 'cas Palma Arena'
  • En total, l'expresident del Govern ha estat condemnat a 6 anys de presó

Por
Acaba així el recorregut judicial de Matas que començà amb el 'cas Palma Arena'
Acaba així el recorregut judicial de Matas que començà amb el 'cas Palma Arena'

Jaume Matas diu adéu als tribunals amb una nova condemna. El Tribunal Suprem ha ratificat la pena de deu mesos de presó per haver intentat manipular el concurs d'adjudicació de les obres de construcció de l'Hospital de Son Espases, l'obra pública més grossa feta fins llavors a les Balears. El Suprem confirma que l'expresident del Partit Popular va fer servir els seus col·laboradors per aconseguir que les obres de l'hospital de referència fossin adjudicades a la constructora OHL. Finalment, Matas va fer enrere i l'obra va ser per a FCC i Dragados.

Ha comparegut onze vegades davant els tribunals

Acaba així el recorregut de Matas pels tribunals. Tot començà el 2009 amb el 'cas Palma Arena' i a partir d'aquí, l'expresident del Govern ha estat condemnat en els casos 'Agència Balear de Notícias', pel contracte fals de la seva esposa, pel 'cas Nóos', pel 'cas Òpera' i pel 'cas Son Espases'. En total, les penes sumen uns sis anys de presó. Han estat un total d'onze les vegades que ha hagut de comparèixer davant un jutge.

La condemna del Suprem pot afectar el règim penitenciari

Actualment, Matas està en tercer grau penitenciari perquè li restes uns nou mesos de presó per complir. Ara està pendent de saber si la nova condemna de deu mesos pot alterar el seu règim penitenciari. Si passàs al segon grau, hauria de tornar a ingressar al centre penitenciari.

Tràfic d'influències

pressió moral i jeràrquica

Ara el Suprem l'ha condemnat a deu mesos de presó per tràfic d'influències, prevaricació i frau a l'administració. Matas no ha explicat mai quines eren les seves intencions per adjudicar les obres de Son Espases a OHL i per què finalment la construcció va acabar en mans de Florentino Pérez. El tribunal afirma en la sentència que l'expresident del Govern va exercir una "pressió moral i jeràrquica" sobre els seus subordinats.