Enlaces accesibilidad
Com ens afectarà?

Torna el fenomen de "La Niña"

  • El fenomen de "La Niña" és un patró climàtic que es desenvolupa al Pacífic, però repercuteix en àmplies regions del planeta
  • A Catalunya es podria notar amb menys precipitació durant aquest hivern que accentuaria la situació de sequera

Per

Explicació gràfica del fenomen de "La Niña" i els seus impactes al planeta

Segurament algun cop haureu escoltat anomenar "El Niño" o "La Niña".Tots dos són patrons climàtics que tenen lloc a l’Oceà Pacífic i acaben repercutint en el temps que acabarà fent a la resta del planeta. Enguany, s’està desenvolupant les condicions de "La Niña", i segons la NOAA hi ha un 87% de possibilitats que es mantinguin fins el febrer.

El fenomen de "La Niña" té lloc quan el vent de l’est desplaça cap a l’oest les aigües càlides i fa aflorar a la superfície de l’oceà pacífic central i oriental aigua més freda de les profunditats. Aquest fet acaba desencadenant una alteració en la dinàmica de l’atmosfera en tot el món provocant més pluja en algunes regions com a Amèrica Llatina, Austràlia, Indonèsia, al centre i a l’extrem sud d’Àfrica, o episodis de sequera al centre d’Estats Units o a l’extrem sud d’Amèrica, i també a la península Ibèrica, per tant aquí a Catalunya podríem tenir menys pluja de l’habitual els pròximes mesos. Una molt mala notícia que agreujaria la situació de sequera que patim.

Impacte de "La Niña" en les precipitacions

"La Niña" també pot tenir un impacte en les temperatures, provocant més suavitat en zones dels Estats Units, del Japó, de l’Àsia meridional o a Nova Zelanda. En canvi deixa un ambient més fresc en zones de sud Amèrica i d’Àfrica, fins i tot a les Canàries. A Catalunya, "La Niña" no provocaria cap anomalia pel que fa a temperatures.

Impacte de "La Niña" en les temperatures