Enlaces accesibilidad
Sequera a Catalunya

Plou menys de la meitat del normal en l'últim any

  • A les comarques de Barcelona i Girona ha plogut menys de la meitat del que hauria estat normal
  • L'Observatori Fabra de Barcelona ha estat l'any pluviomètric més sec de tota la sèrie climàtica amb 338,9 mm

Per

Percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana
Percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana

La falta d'aigua és evident a gran part de Catalunya, malgrat els episodis de xàfecs i tempestes que hem tingut al llarg de les últimes setmanes. Ara fa uns dies, el Servei Meteorològic de Catalunya confirmava que el dèficit de pluja és evident a gairebé tot el territori, segons el balanç de l'any pluviomètric 2020-2021, és a dir, la precipitació recollida durant el període comprès entre l'1 de setembre de 2020 i el 31 d'agost de 2021.

Percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana

En el 30% del territori català ha plogut menys de 400 litres per metre quadrat i només en un 20% de Catalunya s'han recollit més de 700 mm. Això suposa que en zones del Pirineu i de la meitat oest s'han recollit quantitats d'entre un 50 i un 90% respecte el que acostuma a ploure en un any pluviomètric. En canvi, àmplies zones de les comarques de Barcelona i Girona, com l'Alt Empordà, Alt Penedès, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Anoia i Maresme ha plogut menys de la meitat del que hauria estat normal.

Rècords de sequera

Capitals de comarca com Figueres, Moirà, Vic, Igualada, Vilafranca del Penedès o Girona ha estat l'any pluviomètric més sec des que hi tenen dades. El cas més extrem el trobem a l'Observatori Fabra de Barcelona, on amb 338,9 mm, ha estat l'any pluviomètric més sec de tota la sèrie climàtica, amb dades des de 1914. Un fet que contrasta amb l'anterior any pluviomètric que va situar-se com el 7è més humit amb gairebé 900 mm.

Precipitació de l'any pluviomètric a l'Observatori Fabra de Barcelona (1914-2021)

La mancança de pluja a la costa central s'esten a les zones litoral i prelitoral de la meitat nord on l'índex de sequera dels últims 9 mesos és extrem.

 Índex de sequera, últims 9 mesos