Enlaces accesibilidad
Orgull RTVE

Es penedeix Ada Colau d'haver dit públicament que és bisexual?

  • Ada Colau va fer públic que és una dona bisexual en el seu segon mandat
  • L’alcaldessa de Barcelona sent que encara hi ha molta incomprensió davant la bisexualitat
  • Pots veure el programa especial #OrgullRTVE a RTVE Play Catalunya

Per
Orgull! - Ada Colau parla sobre la seva bisexualitat amb Tània Sarrias

Que Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, sigui bisexual no és cap novetat. Ho va fer públic el segon any de mandat a un programa de televisió. Segons comenta Colau a la gala Orgull, que pots veure a RTVE Play Catalunya, aquesta declaració no estava preparada i “va ser absolutament natural” quan va parlar d’haver patit per amor quan tenia una relació a distància amb una noia italiana.

Normalitzar el que és normal, que és la diversitat

En aquell moment l’alcaldessa no era conscient de la repercussió que les seves paraules tindrien i en els dies posteriors va adonar-se de la importància visibilitzar la bisexualitat: “Veus que tens una responsabilitat en la teva visibilitat, en aquest cas per la funció pública que faig d'alcaldessa, de normalitzar el que és normal que és la diversitat”.

Mai s’ha penedit haver-ho explicat. Tot el contrari, cada dia se sent més contenta: “És un orgull poder contribuir amb un granet de sorra com tantíssima altra gent perquè afortunadament cada cop tenim moltes més referents de totes les orientacions, de tots els gèneres. I crec que això és molt bo sobretot pel missatge cap a la gent més jove que les pròximes generacions puguin créixer lliures.”

Incomprensió

La bisexualitat costa més (...) notes la incomprensió

Colau explica al programa Orgull de RTVE Catalunya que malgrat la majoria de situacions que s’ha trobat són agradables encara sent que hi ha incomprensió. “La bisexualitat costa més perquè fins i tot amb gent afí, amb gent pròxima, amb gent del mateix col·lectiu, notes la incomprensió de 'ets més una cosa, ets més l'altra?', 'defineix-te' o 'és que estàs confusa i et falta acabar-te de decidir?'"

Tània Sarrias i Ada Colau a El Molino durant la gala Orgull

Tània Sarrias i Ada Colau a El Molino durant la gala Orgull RTVE Catalunya

L’alcaldessa de Barcelona té dos fills i actualment manté una relació sentimental amb un home i a vegades ha sentit dir que la bisexualitat és cosa de la joventut i que amb els anys es passa. “Des de molt joveneta vaig tenir clar que m'agradaven tant dones com homes i continua sent així diàriament”, assegura la política barcelonina.

“Des de molt joveneta vaig tenir clar que m'agradaven tant dones com homes i continua sent així diàriament”

Sempre ha viscut la bisexualitat amb molta naturalitat i el seu entorn és molt liberal en aquest sentit, per això no va a fer el gest de “sortir de l’armari” perquè ja ho parlava amb normalitat. Colau pensava que parlar de bisexualitat estava molt més naturalitzat: “En ple segle XXI, en una ciutat com Barcelona moderna, orgullosament diversa, i encara escoltes segons quines coses que dius...”. Conscient que encara queda molt treball per fer, està orgullosa de ser un referent per a moltes persones que agreixen que doni visibilitat a la bisexualitat.