Enlaces accesibilidad

La recepta marinera d'aranya amb patates a Blanes

La recepta marinera d'aranya amb patates a Blanes
Un plat d'aranya amb patates RTVE Catalunya

L’aranya amb patates és un plat d’origen mariner, vinculat als vaixells i a la dieta dels pescadors. Com que l’aranya és un peix poc atractiu a la vista i sovint rebutjat al mercat, la gent de la mar, coneixedora de les seves propietats, l’aprofitava per cuinar-lo amb patates: la font d’hidrats imprescindible per agafar forces i suportar una feina exigent. Per això, aquesta recepta és habitual a moltes poblacions costaneres, on el mar marca el ritme de vida.

Al programa La recepta perduda, Sílvia Abril viatja a Blanes a la recerca d’un guisat de peix diferent. Allà coneix Montse Verdaguer, una apassionada de la cuina i del mar que li ensenya a preparar un excel·lent plat d’aranya amb patates. Juntament amb la seva amiga Júlia, és fundadora del blog gastronòmic kilòmetre0.cat, on publiquen receptes tradicionals elaborades amb productes de proximitat per preservar-les.

Aranya amb patatesAranya amb patates
Ingredients Preparació
  • 1,6 kg d’aranya capçuda
  • 1 kg Patates
  • 1 porro
  • Pebrot verd i vermell
  • 1 tomàquet gros
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • Pebre vermell picant
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1 llimona
  • 1 all picat
  • 3 branques de julivert
  • Per al brou: ceba, 2 gran d’all, 1 fulla de llor, llimona, oli, sal i aigua mineral
  • Per la picada: ametlles torrades i pelades, xocolata, pa fregit
  1. Netegem el peix
  2. Comencem el brou amb les restes de l’aranya
  3. Afegim una ceba al brou
  4. També afegim uns grams d’all al brou
  5. Hi posem una mica d’aigua de mar i acabem d’omplir l’olla amb aigua mineral
  6. Afegim una mica de fonoll marí
  7. Tallem pebrot verd i vermell ben petit
  8. Sofregim el pebrot, el porro, l’all i el tomàquet ratllat
  9. Esqueixem les patates
  10. Afegim el pebre picat
  11. Afegim també les patates esqueixades
  12. Incorporem el fumet al sofregit
  13. Afegim l’aranya trossejada
  14. Piquem al morter ametlles, xocolata, pa fregit i all i ho afegim al guisat
  15. Afegim julivert picat
  16. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet

Què necessitem?

L’aranya ha de ser capçuda, també coneguda com de cap negre, i millor si se’n fan servir diverses peces. A més, calen patates, pebrots verd i vermell, alls i julivert. Per al brou s’utilitzen caps, espines, porro, una ceba i tomàquet. La picada es prepara amb ametlles, xocolata, pa fregit i un gra d’all.

Aranyes peixeteria

Unes aranyes de cap negre a la peixateria RTVE Catalunya

A cuinar!

Per netejar el peix, primer se li talla el cap. Com que rellisca, és recomanable aguantar-lo amb un drap. El tall es fa darrere de les aletes i, un cop separat el cap, es retira l’espina central. Després es divideix el cos per la meitat amb un tall net cap avall.

Amb el cap i les espines es comença el brou. En una cassola s’hi posa un raig d’oli juntament amb els caps, l’espina, una ceba i uns grans d’all. Tot en fred, fins que s’enganxi al fons. Llavors s’hi afegeix aigua: en part de mar, però també mineral per evitar l’excés de sal. Finalment, s’hi incorpora una branqueta de fonoll marí abans que comenci a bullir.

La recepta marinera d'aranya amb patates a Blanes

La Sílvia Abril cuinant aranya amb patates amb la Montse, a l'esquerra, i la Júlia, a la dreta RTVE Catalunya

Per al sofregit, es tallen el porro i els pebrots a trossets i es ratlla un tomàquet. En una cassola amb oli fred s’hi aboquen les verdures i un gra d’all; després s’encén el foc i es deixa enrossir. Mentrestant, es poden esqueixar les patates, que s’afegeixen amb una mica de pebre picant. Quan ja és llest, s’incorpora el brou i, tot seguit, l’aranya trossejada.

La picada es prepara al morter fins a obtenir una pasta homogènia. Es barreja amb el guisat i es deixa coure uns 10 minuts. El resultat és un plat saborós de cullera que fa justícia a l'aranya, un peix humil i poc aprofitat.