Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • Salvador Illa carrega conra Junts i ERC per "menystenir" l'autogovern i Jéssica Albiach l'acusa de no "emancipar-se de Junts"
  • Puigdemont demana concentrar el vot per obrir una nova etapa i Aragonès reclama "omplir les urnes de vots republicans
  • Alejandro Fernández apel·la als que el 2017 van donar la victòria a Cs i Carrizosa assegura que són "el refugi" contra l'independentisme.
  • Laia Estrada critica la política de "peix al cove" d'ERC i Ignacio Garriga demana el vot "per recuperar Catalunya"
  • Més informació de les notícies de campanya del 12M al web Eleccions catalanes 12-M

Darrer dia de campanya electoral que els candidats aprofiten per esgarrapar els últims vots. Mostra d'això és el desembarcament de líders estatals en els actes de tancament de campanya. Pere Aragonès confia a revalidar la presidència i fa bandera de la negociació amb la Moncloa. Cartes Puigdemont reclama un resultat "històric" aquest diumenge i demana el vot per derrotar definitivament el bloc del 155. Laia Estrada exigeix a ERC i Junts trencar amb la "supeditació" a l'agenda del PSOE.

Jéssica Albiach deixa clar que els comuns volen ser al proper govern i creu que una repetició electoral seria un "error". Pedro Sánchez es passeja per sorpresa per Tarragona per acompanyar Salvador Illa, que es mostra convençut de recuperar "l'estabilitat" a Catalunya. Vox posa en dubte el discurs del PP sobre la immigració irregular. Carlos Carrizosa vol veure Carles Puigdemont detingut a la presó de Lledoners i Isabel Díaz Ayuso crida a aglutinar el vot en el PPC per acabar amb el "negoci corrupte" de l'independentisme.

Darrers missatges en l'últim dia de campanya amb l'objectiu de convèncer els indecisos. Les enquestes auguren un Parlament molt fragmentat i caldrà arribar a pactes.

Guerra oberta entre el BBVA i el Banc Sabadell. L'endemà del llançament de l'OPA hostil, l'entitat catalana contraataca. Acusa la basca de vulnerar les normes i donar informació que pot afectar el mercat.

Alumnes d'instituts d'alta complexitat de Lleida troben en la música la manera de treballar l'empatia i la feina en equip. Participen en el projecte 'Combo Jove' de la Fundació Orfeó Lleidatà, que els dona accés a instruments per lluitar contra la vergonya i l'estigma.

El Girona jugarà la Champions a Montilivi. El club ha rebut l'autorització de la UEFA i farà les reformes per complir els requisits que exigeix la màxima competició europea.

Darrer dia de campanya electoral que els candidats aprofiten per esgarrapar els últims vots. Mostra d'això és el desembarcament de líders estatals en els actes de tancament de campanya.

El banc Sabadell contraataca i, amb un escrit a la Comissió del Mercat de valors, denúncia que l'OPA del BBVA viola la llei. El Govern central reitera la seva negativa a l'operació.

El riu Ter recupera el cabal que tenia abans de l'emergència per sequera. Des d'avui, Susqueda desembassa més aigua del pantà cap al riu.

El Girona obre la 35a jornada de lliga a les nou del vespre al camp de l'Alabès amb l'objectiu de defensar la segona plaça i així assolir el nou repte de disputar la pròxima Supercopa d'Espanya.

Aquest curs, els dilluns són menys dilluns pels alumnes de segon d'ESO de l'institut escola Torre Queralt, uns dels centres d'alta complexitat de Lleida. És el dia que van a l'Orfeó a assajar dins el projecte 'Combo jove' que els brinda la Fundació de l'entitat. Els cedeixen instal·lacions i instruments. Han format dos grups de combo modern amb bateria, baix, guitarra, teclista i cantant i també un de batucada. En total hi participen 26 estudiants. Tots plegats faran un concert de mostra del que han après el dia 28.

Després de l'opa hostil anunciada ahir pel BBVA, la primera resposta oficial del Banc Sabadell ha estat denunciar davant la Comissió Nacional del Mercats de Valors (CNMV) l'entitat basca per presumptament vulnerar la llei d'opes. En concret, considera que s'ha donat informació incompleta en la trobada amb analistes i la roda de premsa posterior a l'anunci de l'opa hostil, un fet que segons l'entitat presidida per Josep Oliu pot alterar el mercat.

El president de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès defensa que els continguts i el "què" és més important que el "qui" pels possibles pactes postelectorals: "Jo no sé què volen fer per Catalunya Puigdemont i Illa", ha lamentat. En aquest sentit, lamenta no haver pogut debatut amb Carles Puigdemont: "Es faria molt evident que les úniques propostes que ara surten en campanya s'assemblen molt al que ERC fa molts anys que diem i que fem", ha dit en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. El candidat d'Esquerra a les eleccions al Parlament del 12-M no descarta governar amb Junts o PSC: "Puigdemont va dir que mai investiria Sánchez. Illa deia que l'amnistia mai". "Decidiran ells on estan", ha afegit.

Acusa juntaires i comuns d'una actitud "partidista i electoralista" que ha propiciat les eleccions, que assegura que no s'han convocat per motius electoralistes. En aquest sentit, demana prudència davant els resultats de les enquestes: "Hi ha una part important d'electors que decideix el vot els darrers dies". Descarta investigar si mossos fora de servei que estiguin protegint Puigdemont a la seva campanya i insisteix que el Govern té "zero marge per actuar" amb el que facin els agents fora de servei, sense arma i fora de l'Estat. I diu que faran arribar les preocupacions pel moviment BBVA-Sabadell a les autoritats de competència.

L'OPA del BBVA ha impactat de ple a la campanya electoral. Salvador Illa defensa que té efectes negatius, com per exemple en la "competitivitat". Carles Puigdemont tampoc ho veu bé i assegura que "fa anys que hi ha un intent de liquidar el sistema bancari a Catalunya". Vox també és mostra "preocupat". La CUP parla de desmantellament, així com els Comuns demanen al Govern central que insti a la CNMC a aturar l'OPA.

Penúltim dia de campanya que els partits també aprofiten per llençar els seus missatges electorals. Illa es compromet a aprovar, en 6 mesos, la llei catalana del taxi. Aragonès es compromet a invertir el 2% del pressupost en la conselleria de cultura en 2025 si revalida la presidència. Puigdemont defensa la immersió lingüística, ben aplicada, diu, i carrega contra el PSC.

En total s'han proclamat fins a 64 candidatures a les quatre demarcacions catalanes. De moment, però, les enquestes només auguren l'entrada al Parlament d'Aliança Catalana.

El Govern central rebutja l'opa hostil del BBVA al Sabadell, però l'entitat basca espera poder convèncer l'Executiu, que té l'última paraula sobre l'operació.

El moviment del BBVA impacta de ple en la campanya electoral. Els candidats es miren amb preocupació l'abast d'aquesta operació mentre extremen els darrers dies de campanya.

Fa 40 anys del primer trasplantament de cor a Espanya. Es va fer a l'Hospital de Sant Pau. Els qui ho fan possible ens expliquen com ha evolucionat la tècnica.

El Barça s'assegura la continuïtat de Pau Cubarsí fins al 2027. El central, de 17 anys, ha signat la seva renovació amb una clàusula de 500 milions d'euros.

El 52% dels accionistes són institucions i fons d'inversió internacionals i, segons els experts, a molts, el BBVA els podria convèncer. Si es converteix en el propietari principal del Sabadell prendria les decisions més importants.

I alerten d'un possible oligopoli a Espanya en el sector de la banca. A més, la situació deixa en un escenari d'incertesa i vulnerabilitat, no només pels 4.000 treballadors del Banc Sabadell.

Segons Foment del Treball, també afectaria el teixit empresarial català. A Espanya, només hi ha un precedent d'OPA hostil en el sector bancari: la del Banc Bilbao a Banesto. Va ser als anys 80 i va fracassar.

Les condicions econòmiques són les mateixes, però amb una gran diferència: es dirigeix directament als accionistes.

La concentració d'entitats financeres preocupa la Generalitat... Però és el Govern central qui té la darrera paraula per autoritzar l'operació. De moment el Ministeri la rebutja perquè la veu perjudicial per al mercat i els clients. 

Malgrat la negativa del Govern, el BBVA confia a convèncer l'Executiu. Abans, però, són molts actors els qui han de supervisar aquesta operació.

En marxa el dispositiu electoral a Barcelona a quatre dies de les eleccions. Ja ha començat la distribució de les urnes i les paperetes cap als 300 col·legis electorals de la ciutat.

En plena campanya, allau de retrets a Salvador Illa per l’anunci del fitxatge, si és president, del major Trapero com a director dels Mossos. ERC fa bandera de les polítiques feministes del govern republicà i alerta que PSC i Junts "sempre que poden s'uneixen". Carles Puigdemont assegura que Catalunya no té les "competències i recursos" per assumir l'impacte del "repte demogràfic".

Vox torna a tancar la porta a Salvador Illa i demana al PPC que sigui igual de contundent. La CUP demana a Puigdemont recuperar l'agenda independentista i l'acusa de situar-se al costat del PSC. Jéssica Albiach vol que Catalunya lideri una reforma del sistema de finançament que respecti el principi d'ordinalitat. Carlos Carrizosa agraeix a jutges i fiscals que aturessin el "cop d'estat" del 2017.