Enlaces accesibilidad

El Govern permet omplir les piscines públiques i privades si s'obren a la ciutadania

  • Barcelona declara totes les piscines públiques com a refugis climàtics
  • El sector hoteler no veu bé que hagin d'obrir les piscines al públic

Per
Les piscines que es vulguin reomplir hauran de considerar-se refugi climàtic
Les piscines que es vulguin reomplir hauran de considerar-se refugi climàtic

El Govern permetrà omplir i reomplir tant les piscines públiques com privades si aquestes s'obren a la ciutadania sota la categoria de 'refugi climàtic'. El decret, que s'ha aprovat aquest dimarts, ha generat molta polèmica des del sector privat perquè no ho veuen oportú.

El Govern ha deixat en mans dels consistoris decidir qüestions com l'aforament, si hi haurà o no vigilància i si l'accés serà gratuït. Una acció que la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha justificat perquè es tracta d'una mesura "consensuada" amb els ajuntaments i que "respecta l'autonomia municipal".

Barcelona obre totes les piscines públiques

L'Ajuntament de Barcelona, que valora positivament la mesura, ha anunciat aquest dijous que totes les piscines públiques de la ciutat, que en són una cinquantena, estaran obertes a la ciutadania sota la categoria de refugi climàtic.

"Són espais que permeten estar a una temperatura de confort en èpoques de calor forta", justifica el consistori. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, afirma que així es garanteix la "funció social" que poden tenir les piscines.

Les piscines seran d'accés universal, és a dir, estaran subjectes a un preu públic per a la ciutadania i es desenvoluparan els ajuts corresponents a persones en situació de vulnerabilitat. La cinquantena de piscines públiques inclou totes les piscines municipals interiors o exteriors, incloses les dels centres esportius municipals.

Piscines privades obertes a la ciutadania

Per poder omplir i reomplir les piscines privades, aquestes hauran d'establir-se en el cens de refugis climàtics d'un municipi. Els propietaris hauran d'arribar a un acord amb els ajuntaments per poder permetre obrir-se a la ciutadania.

Piscines com a refugis climàtics: polèmica per la gestió del Govern

Per exemple, una piscina privada d'un club esportiu per a casals d'estiu, una piscina comunitària que s'obri a altres veïns o una piscina d'un hotel o un càmping que s'hi pugui accedir pagant una entrada. "S'assegura així que la població més vulnerable disposi d'equipaments municipals per esmorteir els períodes de temperatures extremes", ha dit Plaja.

"Les piscines censades com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua, sempre que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals que compensi l'aigua que s'utilitzi", ha deixat clar la portaveu.

Això sí, les piscines d'ús particular, les que només són propietat d'una família, no es podran reomplir. "Totes aquelles persones que tinguin la sort de tenir una piscina a casa seva, enguany no tindran la sort de poder-la utilitzar en condicions normals", ha dit Plaja.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha matisat aquest dijous que el decret que flexibilitza les restriccions a les piscines privades no està pensat pels equipaments dels hotels, sinó per les piscines públiques de municipis d'interior.

Mascort ha insistit que la responsabilitat recau en els ajuntaments, qui han de determinar quines piscines es poden considerar refugis climàtics, la regulació dels preus, els horaris i si disposen de servei de socorrisme.

Altres modificacions del pla

La normativa també obre la porta a limitar el consum d'aigua dels turistes als municipis que acumulin tres mesos consecutius de superació dels llindars. En aquests casos, els ajuntaments hauran d'obligar els seus establiments turístics a complir les restriccions generals i bàsiques:

  • 115 litres per persona en situació d'excepcionalitat
  • 100 litres per persona en situació d'emergència 1
  • 90 litres per persona en situació d'emergència 2
  • 80 litres per persona en situació d'emergència 3

Els càmpings veuen aquesta mesura com “una ocurrència sense sentit”. El vicepresident de la patronal, Albert Casas, veu “del tot inassumible” gastar un màxim de 100 litres per client en emergència I i 90 en emergència II.

La norma també preveu que es modifiqui el règim sancionador en els casos on hi hagi un ús excessiu de l'aigua. El període que es tindrà en compte per considerar si hi ha una infracció passa a ser trimestral, i no durant un mes com es feia fins ara.