Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Un ofici que és un art i que està en perill d'extinció és el dels xarxaires. A la Barceloneta només en queda un. Aquestes són algunes de les seves històries. Amb el pas del temps, el Port s'ha anat buidant.

S'espera una tarda de forts xàfecs amb tempesta i calamarsa. Una pluja que es notarà en el cabal del Ter i de retruc en els embassaments. Les comarques amb major risc són el Ripollès, Vallès Oriental, Garrotxa, la Selva, Lluçanès, Osona i Moianès, principalment de 14 a 20 hores.

Arrenca la darrera setmana de la campanya i els partits comencen a parlar de què pot passar l'endemà de les eleccions: els possibles pactes centren el debat. Salvador Illa creu que un govern de coalició amb ERC i comuns és "una fórmula possible", però Pere Aragonès assegura que el veu "desorientat" i jugant a "passar la boleta".

Des de Junts, Carles Puigdemont ha proposat girar com un mitjó l'administració pública per acabar amb la "teranyina paralitzant de normes, reglaments absurds, sovint inútils i generalment inhibidors de l'activitat". Vox ha assegurat que el PSC "és un partit independentista més" i critica la manca de coherència del PP.

Tot plegat, amb les noves dades sobre la intenció de vot. El darrer sondeig del CIS abans de les eleccions pronostica una victòria del PSC amb el 30% dels vots. A molta distància, Junts manté un frec a frec amb ERC per la segona posició. Millora els resultats el PP, que passaria de ser la darrera força al Parlament a ser-ne la quarta.

Reunió del consell d'administració del Banc Sabadell per estudiar l'oferta de fusió per absorció del BBVA. Qualsevol escenari és possible: que l'acceptin, la rebutgin o que renegociïn la proposta.

L'ocupació a Catalunya marca un nou rècord a l'abril amb 3 milions 700.000 afiliats. L'atur cau en més de 7.300 persones. També dades rècord al conjunt de l'Estat.

Arrenca l'última setmana de campanya. Avui hem conegut l'última enquesta del CIS abans dels comicis, que pronostica un escenari de difícil governabilitat.

Un cop assolida la històrica classificació per a la Champions, el Girona ha de decidir si la jugarà a Montilivi, sense poder utilitzar les grades supletòries, prohibides per la UEFA, o buscar un camp més gran.

El banc amb seu corporativa a Sant Cugat ha de decidir si accepta l'oferta presentada, la rebutja o si obre negociacions i reclama una millora de les condicions ofertades fins al moment. 

Govern i Generalitat segueixen de prop l'operació bancària i es mostren preocupats pels riscos que comporta la concentració d'entitats financeres... I per la reestructuració dels llocs de treball que suposen. 

L'ocupació marca un nou rècord a l'abril: hi ha més de 3.700.000 persones afiliades. El nombre d'aturats a Catalunya es redueix en més de 7.300 persones... L'arrencada de la temporada turística afavoreix la davallada de l'atur. 

Arrenca la darrera setmana de la campanya i els partits comencen a parlar de què pot passar l'endemà de les eleccions: els possibles pactes centren el debat.

Darrer sondeig del CIS abans de les eleccions que vaticina un escenari de complicada governabilitat. Pronostica una victòria del PSC amb el 30% dels vots. Així podria pujar fins a 10 punts a molta distància, Junts manté un frec a frec amb Esquerra per la segona posició. 

Activada des d'aquesta hora la prealerta INUNCAT perquè s'esperen forts xàfecs amb tempesta i calamarsa.

Ignacio Garriga insisteix que "el PSC és un partit separatista més": "Vox mai donarà suport a alguna cosa que no comparteix les seves idees", ha assegurat preguntat per un pacte amb el candidat socialista Salvador Illa. El candidat a les eleccions al Parlament del 12-M assegura que ha firmat un referèndum amb Carles Puigdemont (Junts) i Pere Aragonès (ERC): "És la gran estafa de Catalunya el senyor Illa". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assenyala que PSOE i PP estan "acostumats a pactar amb el separatisme": "No s'ha de tractar als catalans com nens petits. Al separatisme se l'ha de combatre". El secretari general de Vox defensa que "garantir la llibertat" és la millor manera de protegir la llengua i fer retallades en les coses que no afecten de manera directa als catalans: "Per què el Govern ha de tenir 15 conselleries? Es pot gestionar amb menys impostos". I sosté que algú d'un altre país que ha comès un delicte compleixi la pena al seu país d'origen: "És una cosa molt honorable ser espanyol. Judici, sens dubte. Amb la sentència, bitllet de tornada".

Aconseguir l'accessibilitat plena a les ciutats però també als espais naturals de casa nostra és l'objectiu d'entitats com AREMI, l'Associació de Rehabilitació del Minusvàlid de Lleida. A finals de l'any passat es va aprovar el codi d'accessibilitat de Catalunya, que contempla qüestions com garantir l'accessibilitat a tots els edificis i locals, però la realitat encara no és així.

El que sí admeten des de l'entitat és que es nota un canvi de mirada a les grans ciutats amb relació a qüestions com rebaixos per les cadires de rodes o rajoles tàctils per a persones a discapacitat visual. Malgrat tot, encara queda molt per fer en espais naturals, com per exemple l'Horta de Lleida

Protesta de llevadores catalanes. En el dia internacional d'aquesta professió, alerten que cal formar més especialistes i avisen: en 5 anys s'hauran jubilat prop de la meitat de les llevadores en actiu i moltes de les places no es podran cobrir. A Catalunya hi ha 1.480 llevadores, de les quals 700 tenen més de 60 anys i es jubilaran en 5 anys. Creuen que ben aviat hi haurà un dèficit de 300 llevadores per cobrir les necessitats.

A una setmana de les eleccions, els partits tanquen el darrer diumenge de campanya amb la presència d'alguns líders estatals en mítings en els quals fan crides a la participació i contra l'abstenció. També amb trobades amb joves i reivindicant-se davant la resta de partits i candidats.

Les pluges dels últims dies comencen a deixar veure el verd als paisatges, a més d'incrementar la capacitat dels embassaments. Les conques interens han passat del 14 al 22% en l'últim mes. La setmana vinent la Generalitat decidirà si flexibilitza les restriccions per sequera.

Reivindicació de les llevadores catalanes, que destaquen la importància de la seva tasca i denuncien manca de relleu generacional. En el dia dedicat a aquesta professió, l'Associació Catalana de Llevadores assegura que en 5 anys no es podran cobrir prop de la meitat de les jubilacions.

Els amants del còmic apuren les hores per visitar el saló de Barcelona on les vinyetes comparteixen protagonisme amb el cinema, la fantasia i la ciència-ficció. Fins aquest diumenge hi han passat un centenar d'autors.

El Girona ja és equip de Champions. Ho ha certificat després d'imposar-se al Barça a Montilivi per 4 a 2. Un resultat que de retruc fa campió de Lliga el Reial Madrid. Qui també és campió del torneig de la regularitat és el Barça femení, que celebra la cinquena lliga consecutiva.

La campanya electoral encara la seva recta final. D'aquí a una setmana estarem votant i els partits aprofiten el darrer diumenge per demanar, precisament, el vot. Alguns partits ho fan amb la presència de líders estatals als seus actes.  Altres formacions han optat per aprofitar el diumenge per demanar el vot als més joves i fer crides contra l'abstencionisme. 

Zapatero demana el suport a Illa en favor de la Catalunya que perdona i es reconcilia. El candidat erigeix els socialistes com els de la credibilitat i l'estabilitat. Amb una crida a la mobilització del jovent, el cap de llista d'Esquerra Republicana demana concentrar el vot antifeixista i d'esquerres. Junts+  assegura que si governen treballaran per "sous dignes" i "habitatge assequible" i fa una crida als joves. La CUP acusa el PSC de ser un "perill" per a Catalunya.

Segon acte de campanya amb Yolanda Díaz. A Tarragona, els Comuns Sumar avisen que només donaran suport a un govern que prioritzi l'habitatge. 

Amb la presència d'Abascal, Vox visita Cornellà per convèncer l'electorat "descontent" amb el PSC. El PPC  aposta per impulsar el turisme i la indústria per acabar amb "10 anys de decadència". Des d'Hospitalet, els de Ciutadans reclama el vot prestat als socialistes que se senten traïts per l'amnistia.

Amb el sobrenom d''Agroking', el Toni comparteix el seu dia a dia al volant d'un tractor amb els seus més de 80.000 seguidors a Instagram. Forma part de la cinquena generació d'una saga d'agricultors de Lleida que fa dècades que es deixen el cos i l'ànima per donar continuïtat a l'activitat pagesa. El Toni, amb 18 anys, és un cas que se surt de la norma perquè avui, ja sigui per la crisi de preus o les exigències ambientals i burocràtiques, és molt difícil trobar joves que garanteixin el relleu generacional.

Milers de persones s'han aplegat aquest dissabte al Parc Nou del Prat de Llobregat per gaudir de més de 50 activitats lúdiques, com ara escalada, tirolina, tir amb arc o tallers de circ i educatives relacionades amb el benestar emocional, l'ús responsable de l'aigua, la ciència i la natura. Es tracta de la festa tradicional amb la qual Fundesplai inaugura la temporada de colònies i casals d'estiu. Els responsables de l'entitat apunten que enguany oferiran al voltant de 90.000 places i per facilitar la participació del màxim de famílies s'ampliaran fins a 8.500 les beques i els ajuts.

A pinzell i fins i tot enfilats a una grua, pinten els artistes murals de carrer de gran format, que tornen a cobrir les façanes de cases de Penelles, a La Noguera. Ho fan en el marc del novè festival Gargar, que inclou mercat i música als carrers del poble i que aquest any suma un dia més. Els carrers van cobrant vida. A la plaça de l'església vella de Penelles hi és el mural de 6 metres que pinta la il·lustradora Pilarín Bayés, l'estrella del Gargar d'enguany, que arriba ja a la novena edició. A més d'ella, hi participen 8 artistes, la meitat dels quals són internacionals. Un cop hagin enllestit les seves creacions aquest cap de setmana, en total Penelles comptarà amb 150 murals.

Primer concert en solitari de Guillem Gisbert. Després de 15 anys amb Manel, el barceloní ha estrenat gira a la Sala Apolo i repetirà al Festival Strenes de Girona. Primera vegada que puja a l'escenari en solitari. "Balla la masurca!" és el nom que dona vida al seu primer disc. L'ha presentat davant una sala plena, amb entrades exhaurides. Una hora i mitja de repàs dels onze temes de l’àlbum i dues versions; una cançó de Stephen Sondheim i una altra de Neil Diamond. Però hi ha hagut temps per tornar als orígens amb l'‘Ai, Yoko’ de Manel, sota la mirada dels seus excompanys.

L'equador de la campanya arriba ple d'actes centrals i visites de líders nacionals en actes que han esdevingut multitudinaris. Propostes programàtiques però, sobretot, crítiques creuades d'uns als altres, i amb les mirades posades a pactes passats però també a les seves conseqüències.

Els pagesos del pla de Lleida alerten que la campanya de la fruita no està garantida malgrat les darreres pluges. De moment, només tenen 3 recs assegurats. Precisament la manca d'aigua, però també la burocràcia són alguns dels motius que fan que molts joves no vulguin ser agricultors, un ofici on falta relleu.

Tret de sortida a la campanya de casals i colònies d'estiuFundesplai preveu oferir 90.000 places i atorgar 8.500 beques aquest any, 500 més que el passat. Una oportunitat per fusionar el joc i el lleure educatiu durant l'època estival.

Primer concert en solitari de Guillem Gisbert. Després de 15 anys amb Manel, el barceloní ha estrenat gira a la Sala Apolo i repetirà al Festival Strenes de Girona.

Derbi a Girona contra el Barça amb la segona plaça de la lliga i la Supercopa en joc. El Girona vol assegurar una classificació per la Champions que seria històrica. Montilivi serà ple en una jornada en què el Reial Madrid pot ser campió de lliga.