Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Consell de Ministres limita el preu del gas a 50 euros el megawatt l'hora. Ho fa com a resposta a l'encariment energètic per la guerra d'Ucraïna. Serà una mesura temporal, durant un any i conjunta amb Portugal. A més, avui hem sabut que els preus, de mitjana, van ser un 8% més alts a l'abril que fa un any. L'alimentació, el que més es dispara. Des d'avui i fins a mitjans de la setmana la calor serà de ple estiu. Temperatures que superaran els 30 graus i en algunes zones de Ponent i la Catalunya Central arribaran als 37. De seguida repassem com ens hem de protegir, d'aquesta calor i sobretot, del sol. L'Espanyol oficialitza la destitució de l'entrenador, Vicente Moreno. Ja sabem quins són els 25 països que demà pujaran a aquest escenari del Festival d'Eurovisió.

Ara sí, comença la recta final per Eurovisió 2022, una edició molt esperada després de dos anys marcats per la pandèmia. Torí (Itàlia) es prepara amb il·lusió per acollir la gran final del 14 de maig i també ho fa al mateix temps Chanel, que ja hi és a la ciutat italiana per assajar 'SloMo'. La cantant està treballant molt dur per aconseguir la millor posada en escena.

La inflació es modera a l'abril una dècima més del previst, fins a situar l'IPC en el 8 % a Catalunya, tres dècimes per sota del conjunt d'Espanya.

Electricitat i carburants empenyen cap a baix, però els aliments mantenen l'escalada de preus, i els sindicats i la patronal també mantenen les discrepàncies sobre què fer amb els salaris.

Uns aliments que s'encareixen un 10 % de mitjana, sobretot l'oli, la carn, les hortalisses, els llegums o els cereals. També puja el preu del gas, de la restauració i els allotjaments turístics, i davant això s'abarateix la llum i el combustible, fins a situar la inflació en el 8 %, un punt i mig menys que al març.

Però la inflació subjacent, sense energia ni aliments frescos escala fins al 4,4 %, la xifra més alta en gairebé tres dècades.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'anomenada 'excepció ibèrica'. Es tracta d'una mesura que fixa que durant un any el preu màxim del gas sigui de 50€/MWh. Durant aquest període els preus de l'electricitat a Espanya i Portugal no estaran lligats a la cotització del gas als mercats internacionals i, per tant, es podran fixar de manera independent als de la resta del mercat únic europeu.

Segons el govern espanyol, això farà que el preu del gas, que s'ha disparat els últims mesos, no "contamini" la resta de tecnologies de generació d'electricitat que són més barates i es rebaixi substancialment el preu del mercat majorista que durant el primer trimestre ha estat de mitjana per sobre del 200€/MWh.

L'abaratiment de l'energia elèctrica per a tota mena de consumidors, tant domèstics com industrials, es podria començar a notar d'aquí a uns deu dies, un cop el mecanisme s'hagi publicat al Butlletí Oficial de l'Estat i hagi rebut el vistiplau definitiu de la Comissió Europea. Els primers clients que es beneficiaran de la retallada del preu del gas seran els que disposen de tarifa regulada, l'anomenat PVPC. Aquests notaran de manera immediata, segons càlculs del govern espanyol, una rebaixa de la factura d'entre el 37 i el 70%.

La resta, els clients del mercat lliure que tinguin una tarifa negociada amb la seva comercialitzadora, hauran d'esperar que venci el seu contracte, que sol tenir una vigència d'un any. Com que l'excepció ibèrica' s'allargarà durant 12 mesos, l'executiu assegura que també es podran beneficiar a mitjà termini del topall del preu quan els toqui pactar una nova tarifa amb el seu proveïdor.

  • El sector protesta contra les VTC i demana a la Generalitat que mantingui la proporció d'una per cada 30 taxistes
  • El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, alerta que "el model Ayuso" no funciona a Catalunya i demana una resposta "clara"
  • L'aturada anirà acompanyada d'una marxa lenta que sortirà a les 10 h de Gran Via i acabarà a les 14 h al Parlament
  • Els comerços dels eixos comercials i turístics obriran tots els diumenges i festius fins al setembre
  • Per a Barcelona Oberta, l'ampliació del calendari comercial arriba en un moment "crucial" per a l'activitat econòmica municipal
  • Fins ara, el calendari comercial permetia obrir la persiana de cinc diumenges, tres al maig i dos a l'octubre

Josep Maria Argimon avança que es començarà a vacunar amb la quarta vacuna de la Covid-19 als majors de 80 anys a partir de la tardor. "En principi, 80 anys. Començaríem per aquesta", diu el conseller de Salut. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, també assegura que la vacuna catalana d'Hipra "està en una molt bona situació i posició" i es podria aplicar d'aquí a un any.

Reconeix que la pandèmia "ha donat una treva" però adverteix que "molt probablement vindrà un repunt". Argimon defensa que el certificat covid per viatjar "no té cap sentit" després de la retirada de mascaretes, i critica que es mantingui aquesta mesura en vols a Espanya. Defensa que Junts per Catalunya segueixi al Govern i assegura que l'acord de coalició està anant bé. Aposta per una "normalització" de la vida, tot i que, "si les dades no ens ajuden, haurem de fer la passa enrere". Reconeix que algunes mesures com el toc de queda "no han tingut sentit" i que s'han afectat "molts drets i llibertats". I veu les baixes per menstruacions doloroses com "una decisió valenta".

Continua la tensió al Congrés pel CatalanGate. Fins a 8 grups registren una petició per crear una comissió d'investigació sobre l'espionatge. Junts dona l'esquena a la Llei de Política Lingüística. Aquestes han estat les reaccions dels partits. Gran expectació per la segona semifinal d'Eurovisió aquest dijous a les 21.00 h. Actuaran alguns dels països favorits i podrem veure un minut dels assajos de Chanel.

  • En el Dia Internacional de les Infermeres, el sector reclama més reconeixement i demana un paquet de 12 mesures
  • El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona ha instal·lat cubs gegants en quatre ciutats catalanes
  • A Catalunya hi ha 48.000 infermeres en actius, amb una mitjana de 6,2 infermeres per habitants

Junts es despenja de l'acord amb Esquerra, el PSC i els comuns per retocar la llei de política lingüística davant la sentència del 25% del castellà a les aules. El conseller d'Educació assegura que enviarà instruccions als centres per "protegir-los".

El Parlament exigeix la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i que el Congrés investigui el Catalan Gate. Ha tirat endavant amb els vots dels independentistes i l'abstenció dels comuns.

Un vídeo revela els incidents protagonitzats pel presumpte violador d'Igualada, ara empresonat, hores abans de la brutal agressió sexual. Un dels afectats ho va enregistrar i va lliurar la gravació del mòbil als mossos.

Les infermeres han estat, sense dubte, clau durant la pandèmia. Avui, que se celebra el seu dia internacional, reivindiquen més contractes i una millora de les condicions laborals.

Junts no donarà suport al pacte lingüístic. Es despenja de l'acord amb Esquerra, el PSC i els comuns per retocar la llei de política lingüística davant la sentència del 25 % del castellà a les aules. Mentrestant, el conseller Cambray assegura que enviarà instruccions als centres per, diu, "protegir-los". Tot i que no concreta com ho farà. El Parlament acaba d'acordar demanar la dimissió de Robles pel Catalan Gate. I al Congrés, Esquerra i Junts sí que han fet front comú en el veto a la llei de seguretat nacional... que, malgrat tot, el Govern central ha aconseguit salvar gràcies al PP. Un vídeo ha estat clau en la investigació de la violació d'Igualada. Es veu al presumpte agressor sexual, amb altres joves, després de provocar destrosses en diversos vehicles. Els investigadors creuen que, unes hores després, va cometre la brutal violació a una menor. L'Espanyol assegura la permanència a primera divisió, tot i la derrota per 2 a 1 a Vitòria, i ho fa gràcies a l'empat del Mallorca a Sevilla.

El vídeo que ara veureu ha estat essencial per identificar al presumpte violador d'Igualada, ara a la presó. Hores abans de la brutal agressió sexual, va protagonitzar uns incidents en diversos vehicles. Un dels afectats ho va enregistrar i va lliurar la gravació del mòbil als mossos. Al vídeo apareix en Brian Raimundo Cespedes, el presumpte violador d'Igualada unes cinc hores abans que cometés la brutal agressió sexual. Les imatges les capta en Ramón Vallés qui, en sortir de sopar d'un restaurant amb amics, va veure uns alderulls i va decidir enregistrar el grup de joves que suposadament els havien causat.

El pacte a quatre per modificar la Llei de Política Lingüística entre Esquerra, PSC, Comuns i Junts ha quedat definitivament en paper mullat. Els de Puigdemont se n'han despenjat tot i les peticions reiterades d'Aragonès. Argumenta que no hi ha prou consens polític i que no frenarà l'aplicació del 25%. Afegeix que presentarà una nova proposta al president català.

A banda de la modificació de la Llei, el Govern també treballa per mirar de donar garantia als equips directius. El President i el conseller d'Educació s'han reunit amb la Junta Permanent de Centres perquè el termini de 15 dies corre des de dilluns i hi ha molta preocupació. Gonzàlez-Cambray creu que probablement caldrà enviar una instrucció abans que expiri el termini.

Paral·lelament, el departament treballa en un decret per blindar un model d'escola que tingui present la realitat lingüística de cada centre i les noves metodologies d'aprenentatge.

El 90% dels municipis de menys de 2.000 habitants de Catalunya ja formen part del grup Eines de Repoblament Rural. Es tracta d'un lobby, format per 523 alcaldes, que treballa per aconseguir un "tracte diferenciat" de les grans ciutat pel despoblament, l'envelliment, la manca de serveis i l'excés de burocràcia que pateixen. En aquest sentit, els alcaldes d'aquestes localitats reivindiquen l'estatut del món rural perquè les lleis tinguin en compte la singularitat dels pobles petits.