Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Imatges de peces de ceràmica de Pablo Picasso. Museu de la Ceràmica. Reportatge sobre Picasso como ceramista. Orquestra Plateria interpretant 'El monito y la jirafa'. Habaneres. 

La Cucafera

Picasso

El programa infantil dedica aquest capítol a Picasso. La Cucafera fa de les seves amb les figures del pintor, que prenen vida i no li fan cas. 

Este sábado se cumplirán 50 años de la muerte de uno de los artistas más influyentes de la historia del arte, Pablo Picasso. Para recordar su figura, gran parte del Telediario de la noche de este lunes se hará desde Málaga, desde el lugar que le vio nacer. Y desde allí y viajando por medio mundo, intentaremos conocer más la figura del artista.

Els museus

Museu Picasso

Emmarcat en la sèrie de programes Els museus, aquest reportatge introduït pel poeta i escriptor català Josep Palau i Fabre recorre l'obra de Pablo Picasso recollida al museu homònim de la ciutat comtal. Palau i Fabre hi explica perquè Barcelona compta amb aquest excepcional, mostra l'edifici del carrer Montcada, les obres exposades, algunes de la joventut del pintor, dedicatòries a artistes i amics, quadres de quan va ser a Màlaga i a Horta de Sant Joan, de l'època modernista, de l'època blava, cubista i figurativa i curiositats com el capçal del dormitori de Picasso, presidit per una gran senyera. Igualment, hi veiem imatges dels immobles on va viure la família Picasso en arribar a Barcelona. El director de la peça documental és Toni Bertomeus amb realització de Jordi Lladó, amb la col·laboració de Josep Palau i Fabre, gran especialista en Picasso. La redacció del text és d'Àlex Broch, Octavi Martí i Carme Riera. Emès el 06/02/1980 a la Primera cadena.

Monogràfic dedicat a la vida de l'escriptor Josep Palau i Fabre. Palau i Fabre recita un poema. Parla de l'època a l'internat mentre camina pel claustre. Recorda els seus pares i com el van iniciar al món artístic. Quadre de Palau i Fabre. Passeja per les Rambles. Les discrepàncies polítiques el van allunyar temporalment del seu pare. Fotos, dibuixos i quadres. Recorda el viatge a París i els artistes amb els quals es va relacionar: Picasso, Camus, Artois, Malraux i d'altres. Palau i Fabre recita 'Comiat'. Fragment de l'obra de teatre 'Mots de ritual per a Electra', interpretada per Maria Jesús Andany i Josep Minguell. El presentador Toni Moreno recalca la importància de diferents figures, reals o fictícies, a la vida de l'artista, com l'Alquimista, Don Joan i Picasso. Quadres de Picasso i dibuixos dedicats a Palau i Fabre. Obra de teatre de Palau i Fabre 'Homenatge a Picasso', interpretada per Carme Sansa amb música de Joan Albert Amargós. Llançà, a l'Empordà, on l'artista va viure uns anys. Palau i Fabre a casa seva a Barcelona, parla dels temes que li interessen a les seves obres de teatre. L'escriptor Ramon Pinyol explica per què l'obra de Palau i Fabre és universal. Maria del Mar Bonet canta una poesia de l'autor, mentre Palau i Fabre treballa a l'escriptori de casa. Guió d'Anna Galceran i Toni Moreno. Muntage musical de Jaume Güell, muntatge de cinema de Maria Dolors Pérez. Realització de Jordi Lladó.

Programa dedicat a l'exposició antològica d'homenatge a Pablo Picasso (1881-1973) a les sales del Museu Picasso de Barcelona. El tema principal és el diàleg entre la ciutat de Barcelona i el gran artista malagueny. L'exposició es divideix en dotze àmbits que corresponen a les diferents etapes de la seva vida, i està composta per dibuixos, pintures, gravats, cartells i altres documents de l'artista. Emès el 26/01/1982 i presentat per l'escriptor Josep Maria Carandell.

Exposició a la Fontana d'Or, el famós palau gòtic de la ciutat de Girona, commemorativa del centenari de l'arribada de Picasso a Catalunya. Inclou imatges de la seva primera etapa. Direcció i guió de Montserrat Minobis

granangular.cat

Mirar Picasso

El 2006 se celebra a Barcelona l'Any Picasso, tot i que sense tantes pretensions com l'Any Miró o l'Any Dalí. Gran Angular no s'ha volgut perdre la commemoració en honor al pintor malagueny, acostant-se a l'obra de l'artista a través dels ulls dels treballadors del Museu Picasso de la ciutat comtal. 'Ciència i Caritat' (1897), 'Margot' (1901) i 'Las Meninas' (1957) són les tres obres de Picasso que l'equip de Gran Angular ha escollit per ser objecte d'anàlisi dels treballadors del Museu Picasso. Per molts dels treballadors del museu les obres de Picasso són el decorat de gran part de la seva vida quotidiana. Des del vigilant de nit fins a la secretària de direcció, passant per la dona de la neteja o la restauradora; tots ells es passen el dia envoltats de les obres del pintor malagueny. Sense cap mena de pretensió, Gran Angular ha volgut saber què pensen de les pintures, lluny de les interpretacions dels experts en art. 'La gent del Picasso' és un documental de Rosa Castells

'Punts de vista' s'endinsa en l'exposició dedicada a Lola Ruiz Picasso disponible al Museu Picasso de Barcelona. En aquest breu reportatge sobre la mostra d'art dedicada a la germana de l'artista, el programa parla amb la comissària d'exposicions Malén Gual, qui emfatitza el zel de la Lola en la conservació de les obres de Pablo Picasso. 

Victòria Combalia, professora d'Art Contemporani, analitza Picasso. L'arribada a Espanya del Gernika, el famós quadre de Picasso, i la celebració del centenari del pintor, pot fer oblidar l'artista. Segons Combalia, cal estudiar-lo per no oblidar que és un home, un pintor, més enllà del mite.

Victòria Combalia, professora d'Art Contemporani, analitza la visió que tenia Picasso de les dones i que reflectia a les seves pintures, de les que ofereix alguns exemples.

Victòria Combalia, professora d'Art Contemporani, analitza l'obra Guernica (Gernika) de Picasso, i mostra esbossos i dibuixos de les diferents versions preliminars.

La revista cultural Art Flash realitza un reportatge amb motiu de l'exposició homenatge a Pablo Picasso (1881-1973) en el centenari del seu naixement. Instal·lada al Palau Meca de Barcelona amb pintures de l'artista que il·lustren la trajectòria del pintor més polèmic del segle XX. Àlex Broch entrevista l'alcalde de Fraga Francesc Beltran perquè l'Ajuntament ha demanat l'ensenyament en català a l'institut. Reedició de la traducció del 1954 de Josep Sureda i Blanes al castellà del llibre Die Balearen, de l'arxiduc d'Àustria Luis Salvador de Habsburgo Lorena y de Borbón. La seva finca i retrats de l'arxiduc, gravats del llibre alemany de 1870, i edició castellana de 'Costumbres de los malloquines'. Exposició de tapissos de Josep Royo. Exposició a Sitges de les pintures de l'artista mallorquina Maruchi Ripoll. Carme Riera informa. Núria Espert recita un fragment i parla sobre 'Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores', de Lorca, dirigida per Jorge Lavelli. Actuació musical. Representació teatral a càrrec del grup La Gàbia. Emès el 15/01/1982.

Pintures de Picasso i de la llibreria Delstre's. Imatges de l'espai d'Antenne-2 'Haute curiosité' sobre Antonio Huberti, un suposat pintor català que després es va descobrir que no existia. Direcció i presentació de Núria Nogueras, realització de Joan Albert Planell i producció Rosa López.

En el 50º aniversario de la muerte de Picasso, en Documentos RNE hemos querido mirar al tiempo en el que el universal pintor malagueño aún no había desarrollado su genio creativo y todavía estaba por trazar su camino artístico.

Lo más importante estaba por suceder cuando unjovencito Pablo Ruiz Picasso llega a París en el comienzo del siglo XX y se termina instalando, junto a amigos artistas, en elBateau Lavoir (Barco Lavadero). Un edificio cochambroso en la colina de Montmartre donde va a suceder un episodio clave de la historia del arte moderno.

El documental, con la firma de Antonio Delgado desde París, recrea los años en el que el genio andaluz convivió en el Bateau Lavoir –ente 1904 y 1912- con otros creadores fundamentales del arte que acabaría llamándose vanguardista:Apollinaire, Braque, Max Jacob, Juan Gris, Manolo Hugué, Pablo Gargallo, Modigliani o Henri Rousseau el Aduanero.

En el taller del Barco Lavadero Picasso creó, de espaldas al mundo y entre miseria, polvo y suciedad, obras que cambiarán el curso de la pintura del siglo XX como Los saltimbanquis, El retrato de Gertrude Stein o Las señoritas de Aviñón. En esos años Picasso se desarrolló artísticamente y vivirá una evolución que le hará pasar de su etapa azul a larosa hasta desembocar en lo que se conocerá como cubismo.

Documentos RNE ha conseguido entrevistar en exclusiva aJeannine Warnod, crítica de arte de 102 años, que guarda memoria directa de los protagonistas de esta epopeya artística, porque nació en Montmartre y su padre, el también crítico de arte André Warnod, formó parte de la llamada Banda de Picasso.

Sus recuerdos recrean aquel Montmartre, un suburbio rural de París, bohemio y sórdido, en donde la genialidad artística se mezclaba con la droga y la delincuencia.

Además, exploramos en las memorias deFernande Olivier, el primer gran amor parisino de Picasso, que compartió miseria y hambre con él en aquellos años, y que nos permiten entrar en el taller y la intimidad del malagueño.

Para completar el documental contamos con los testimonios de la historiadoraAnnie Cohen Solal; el director de cineLuis Revenga; Juan Manuel Bonet, ex director del Museo Reina Sofía; y Brigitte Leal, ex directora del Museo Pompidou.

El resultado de Picasso, el capitán del Barco Lavadero, es un fresco sobre el París de principios del siglo XX y sus movimientos artísticos, y también un relato biográfico de Pablo Ruiz Picasso antes de ser Picasso, el icono mundial de la pintura contemporánea.

Obra de teatre escrita per Josep Palau i Fabre, en la que tres personatges serveixen d'enllaç entre quadres de tres èpoques diferents del pintor Pablo Ruiz Picasso. A més, els actors canten, com és el cas de Carme Sansa. L'obra fou emesa a la Segona cadena el 21 de desembre el 1981. Amb realització i direcció d'Antoni Chic, coreografia de José de la Vega, producció de Ramon Martí i composició musical de Joan Albert Amargós, i interpretada per Carme Sansa, Montserrat Carulla, Jordi Serrat, Raimon Teixidor, Josep Ballester, Maria Jesús Lleonart, Montserrat Guarro i Josep Lluís Guardiola

En Málaga, hoy se inaugura ‘Encuentros en la arena’, una exposición sobre la tauromaquia, con las obras de los artistas malagueños Pablo Picasso y Jorge Rando. Estilos diferentes que se complementan y que se podrán ver en el Museo Jorge Rando hasta el 22 de mayo.