Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Gala Pin critica les dinàmiques de partit que adopten les formacions polítiques. "El partit deixa de ser una eina i és un fi en ell mateix", diu l'exregidora de Participació i de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona sobre la seva etapa política. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reconeix coses decebedores en el que va veure en la seva etapa al consistori, però valora positivament l'etapa, com explica en el llibre ¿Qué pinto aquí? Un affaire institucional. Defensa que les urnes van demanar un tripartit entre Comuns, PSC i ERC l'any 2019, ja que "Barcelona és una ciutat d'esquerres". I es posiciona sobre el futur d'Ada Colau: "Com a ciutadana, voldria que es tornés a presentar. Com a amiga, ha de poder decidir".

Pin critica el classisme, el paternalisme i el masclisme que s'havia trobat en reunions amb gremis i empresaris, posant d'exemple el petó al front que li va fer Joan Gaspar. I també lamenta la influència que certs sectors volen tenir. "Aixeco el telèfon i canvio la votació d'un ple", assegura que li va dir Roger Pallarols. I reconeix que ha tingut dificultats per trobar feina després de l'etapa al consistori, ja que no ha volgut tocar portes i que hi ha hagut fake news.

Bona part de l'increment de la inflació en l'últim any és responsabilitat dels preus energètics. A l'abril es van deixar enrere els màxims històrics a la factura de la llum i a les estacions de servei per l'entrada en vigor de mesures com la bonificació de 20 cèntims al preu dels combustibles i l'abaratiment del gas al mercat majorista. Ara bé, els preus segueixen a un nivell molt alt i la benzina i el gasoil tornen a fregar els dos euros.

Fins al mes de març els preus van pujar a Catalunya gairebé un 10% d'un any a l'altre. La dada avançada de l'IPC de l'abril, que l'Institut Nacional d'Estadística va donar a conèixer fa uns dies, apunta cap a una certa moderació però la inflació es continua situant entre les més altes de les últimes quatre dècades. La demostració és que la percepció al carrer dista molt del que poden dir les dades fredes. La ciutadania pensa que la cistella de la compra és cada dia més cara.

Pedro Sánchez podria carregar el pes i la responsabilitat polític del 'CatalanGate' a les espatlles de la directora del CNI, Paz Esteban. Fonts properes a La Moncloa no descarten que es produeixi un cessament la setmana entrant. La Generalitat no ho veuria malament però creu que seria insuficient. Això a l'espera de les explicacions que el govern espanyol posi al damunt de la taula quan es produeixi l'anunciada trobada entre presidents, és a dir, entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès.

25 pobles de Les Garrigues i el Baix Segrià continuen sense disposar d'aigua de boca. No poden consumir-la perquè l'aigua que els arriba a través del subminisrament públic d'aigua està contaminada per pesticides. La Mancomunitat d'Aigües de Les Garrigues confia que la incidència estigui resolta en 48 hores i els veïns puguin tenir de nou aigua potable a partir de dimarts.

Milers de nens i nenes esperen amb delit l'arribada de l'estiu i les activitats d'esplai i caus. La Fundesplai dona el tret de sortida a la campanya amb una festa al Prat de Llobregat. Enguany, casals i colònies preveuen tenir més places disponibles i incrementar les beques.

Als Estats Units s'han interessat per la tasca que fan a la cooperativa La Fageda, coneguda pels iogurts que elaboren treballadors amb capacitats diverses. Una associació que ajuda a persones sense sostre a l'estat americà de Utah s'emmiralla en aquest exemple i vol aplicar la mateixa metodologia que ha donat tan bons resultats a la Garrotxa.

La tasca de la Creu Roja a Ucraïna està sent clau per garantir la seguretat, el desplaçament i la supervivència de les persones refugiades arran de la guerra. És un exemple de la feina que fa una organització sense ànim de lucre que té presència a Catalunya des de 150 anys. En els darrers temps ha hagut de fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, que han empobrit moltes persones i han afectat el teixit social i mental com poques vegades.

La ciutat de Bagdad dels anys 60 i 70 del segle passat es pot veure aquests dies a través dels ulls del fotògraf iraquià Latif-Al-Ani. Una exposició de 100 fotografies al Centre de la Imatge de la Virreina de Barcelona permet copsar la vida de la capital iraquiana. Les imatges formen part d'un treball més extens que ja no es podrà veure perquè l'arxiu de l'artista va ser saquejat i cremat.

Divendres es van detectar alts nivells de plaguicides a la planta potabilitzadora de Sarroca

La incidència afecta unes 8.000 persones i la Mancomunitat ha instal·lat uns filtres de carbó actiu

Fa uns mesos a la mateixa zona es va viure un episodi semblant per un abocament d'hidrocarburs

El cost de l'energia i la cistella de la compra continuen disparats. La propera setmana veurem si es confirma la moderació de preus que apunta la dada avançada de l'IPC del mes d'abril, i veurem també si el Consell de Ministres pot aplicar ja l'anomenada "excepció ibèrica" per abaratir el gas i de retruc la llum.

La factura del 'CatalanGate' la podria acabar pagant la directora del CNI. La Generalitat no vol entrar en especulacions i continua assenyalant la ministra de Defensa, Margarita Robles. Els gabinets de Pedro Sánchez i Pere Aragonès treballen per tancar aviat una data per fer una trobada de presidents.

25 pobles de Les Garrigues i el Baix Segrià continuen sense aigua de boca. No poden consumir l'aigua del subministrament públic perquè està contaminada per pesticides. La Mancomunitat confia tenir resolta la incidència dimarts.

El Bàsquet Manresa pot aconseguir el seu primer títol europeu. Juga a Bilbao la final de la Champions contra el Tenerife, acompanyat d'una marea vermella formada per 3.000 seguidors bagencs. D'altra banda, la victòria del Barça masculí de futbol al camp del Betis confirmat que la propera temporada els blaugrana jugaran la Lliga de Campions.

  • Consulta el mapa i la taula amb el preu dels combustibles més habituals a les estacions de servei
  • Omplir el dipòsit surt avui de mitjana entre un 20 i un 40% més car que els últims 5 anys
  • Malgrat els màxims històrics que s'han assolit, Espanya no és dels països europeus amb el combustible més car
  • El secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, considera "injust" que la patronal es negui a pujar salaris
  • Reclama estabilitat política davant d'un futur immediat carregat d'incertesa econòmica
  • Confia que els partits d'esquerra superin les discrepàncies sorgides per l'espionatge i es mantingui el diàleg

L'escàndol de l'espionatge amb el programari Pegasus ha posat al primer pla de l'actualitat la dificultat de garantir la privacitat en el món digital i tan interconnectat en què vivim. Al mercat hi ha molts programes destinats a robar les dades dels dispositius mòbils. Els experts descarten que s'estigui espiant en massa la ciutadania però avisen que és impossible protegir-se del tot d'aquest tipus d'intrusió.

Els aficionats al còmic omplen la quarentena edició del que històricament s'anomenava Saló del sector. Enguany, a la Fira de Barcelona, el certamen torna una presencialitat molt esperada i desitjada tant pels autors com pels visitants. S'hi poden trobar obres gairebé per a tots els gustos, i participen més de 60 autors internacionals.

Els carrers de Girona tornen a lluir gràcies al Temps de Flors. Riuades de persones no s'han volgut perdre la inauguració de la 67a edició d'aquest certamen que ha anat acompanyada de molt bon temps. Els Banys Àrabs, la plaça dels Jurats, les escales de la catedral o els diversos ponts de l'Onyar són els muntatges que més interès han despertat. Aquesta edició del Temps de Flors recupera la normalitat, després de dos anys de pandèmia que van causar la davallada de visitants, i compta amb més d'un centenar d'instal·lacions repartides en diferents punts de la ciutat.

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha rebut aquest dissabte una delegació de diputats ucraïnesos. Alsina els ha expressat el "compromís" del Govern per la integració dels més de 20.000 refugiats que han arribat a Catalunya, així com la solidaritat i el suport al poble i institucions ucraïneses.

La missió parlamentària estava formada pels diputats Nekliudov Vladen, Vahnier Viktoriia, Lada Bulakh i Olga Sovgyria. Aquesta última ha agraït la solidaritat catalana i ha insistit en reclamar a Europa més armes i la integració ràpida d'Ucraïna a la Unió Europea.