Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Los hospitales catalanes tienen que presentar entre hoy y mañana los planes de ajuste para conseguirlo. La administración catalana dice que se han gastado más de lo que tenían.

Madrid y Cataluña se han opuesto a rebajar los precios de los billetes de trenes de Cercanías y Media Distancia impulsada desde el Gobierno central como medida de ahorro energético. Así, el Ministerio de Industria trata ahora de lograr el consenso de las autonomías para cofinanciar un plan renove de neumáticos y reducir los horarios de iluminación en los edificios públicos de servicios no esenciales.

La consellera d'Ensenyament Irene Rigau ha desmentit al programa 59 segons de TVE-Catalunya que la inevitable reducció de despeses del Departament hagi d'afectar la quailitat de l'ensenyament, ni al nombre de professors ni als currículums pedagògics . El mal estat de les finances ha dit- ens obliga a prorrogar els pressupostos i per vuit mesos ens haurem d'estrenyer el cinturó. Però la qualitat de l'ensenyament no perilla.

Rigau també ha parlat de la lluita contra el fracàs escolar com a principal objectiu del seu mandat. Per evitar-lo hem de mirar cap a l'aula, no cap a fora. Hem de millorar la instrucció, els mètodes, per què siguin més efectius, ha dit. Per la consellera no es pot donar la culpa del baix rendiment escolar a la immigració. Els nouvinguts ha reconegut- poden afectar el rendiment general però no en son la causa. La consellera, que ha reconegut que Catalunya arrossega de fa temps un excès de barracots, ha expressat la voluntat d'anar-los subsituïnt quan la situació econòmica ho permeti però prioritzant sempre els continguts als continents. En relació a les barems de puntuació per accedir a una plaça escolar, Rigau s'ha mostrat favorable a revisar les zones escolars per permetre la mobilitat entre barris i que els pares tinguin opció real d'escollir escola per als seus fills, possibilitat de la qual en sóc ferma partidària. Rigau ha negat que l'actual sistema de puntuació afavoreixi la segregació dels alumnes.

Dos assessors del govern català en qüestions d'Economia, l'exministre d'Indústria Joan Majó i el catedràtic d'Economia de la UPF Guillem López Casanovas, coincideixen al programa 59 segons que ens toca viure temps complicats perquè tots plegats hem de retallar en tots els àmbits per superar la crisi. Segons el professor Casasnovas, com que ens hem cregut més rics del que èrem en realitat, ara cal reconduir la despesa, potser no d'una manera dràstica però sí amb un ritme de creixement més baix. I assegura que ja veurem quina capacitat de gestió té la Generalitat i si caldrà retallar un 10 o un 15 per cent de la despesa de les conselleries. En relació a la baralla política entre govern i oposició sobre el volum del dèficit català, Joan Majó reconeix que és difícil saber qui té raó perquè en qüestió de diners es fan molts jocs de mans . I afegeix el que és cert és que el govern espanyol incompleix el pagament del que ens deuen pel pacte de competitivitat. Pel que fa a la polèmica sobre si cal o no apujar els impostos, López Casasnovas creu que si no es vol retallar més els serveis o bé el cost unitari és més baix, i això vol dir cobrar menys o deixar de rebre alguns serveis, o bé cal apujar es ingressos per la via dels impostos i les taxes. Una cosa o altra: és decisió política. I Majó apunta: A Espanya s'han d'apujar els impostos si es vol mantenir el nivell de l'estat del benestar. A Catalunya tot el contrari per posar-nos al mateix nivell impositiu.

El president Artur Mas ha insistido en la pésima situación financiera de la Generalitat y ha explicado que su Gobierno tendrá que refinanciar este año una deuda de entre 4 mil y 5 mil millones de euros. La autorización se ha aprobado con los votos de CiU, PSC, Esquerra, pero también del PP catalán que se ha desmarcado de sus compañeros de partido y ha defendido la gestión de Mas en Madrid.

Cita para sanear las cuentas catalanas. Artur Mas lleva su plan de austeridad y exigirá a Rodríguez Zapatero 1.000 millones de euros del fondo de competitividad y que les permita emitir más deuda. El acuerdo facilitaría el apoyo de CiU en el Parlamento.

El programa ha parlat aquesta setmana del pla antidèficit que prepara la Generalitat. A més de la polèmica eliminació del límit de velocitat de 80km/h per flexibilitzar els límits en funció de la capacitat viària de cada carretera.

 

Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular de Catalunya; i Joan Boada, diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa han exposat les seves opinions.

Lluís Falgàs ha entrevistat el Síndic Major de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, Joan Colom. Colom ha destacat que l'Administració pública hauria de gastar menys i de manera més eficient. Ha negat que l'administració catalana estigui en fallida i ens ha fet un repàs del tema comptable a Catalunya, Espanya i Europa.