La calèndula: un dels tresors més preuats de tot jardí
- L’oli de calèndula té les propietats ideals per la pell
- Aquestes són les noves verdures que venen de la Xina
La calèndula és una de les flors més fàcils i agraïdes de conrear. Creix als jardins o de manera silvestre al carrer. Pràcticament, l’únic que necessita és la llum directa del sol i, així, podreu veure com les seves flors de tons taronjosos i groguencs comencen a néixer. Aquesta planta no només excel·leix per la seva versatilitat, sinó també per totes les propietats que la caracteritzen i que la converteixen en tot un tresor.
Aquesta flor destaca per les seves propietats digestives, antiinflamatòries i regenerants. De fet, s’ha guanyat, molt merescudament, ser l’encarregada de cuidar la pell, inclús aquella més sensible. Ja ho diu Íngrid Torreguitart, fundadora de Santulana Cosmètica, a Va de Verd: “És l’aliada ideal de la cura de la nostra pell”.
Íngrid Torreguitart, fundadora de Santulana Cosmètica, somriu a càmera.
Les propietats la calèndula
Originària de la regió mediterrània, durant l’antiguitat ja se’n coneixien tots els beneficis cicatritzants i hidratants de la calèndula. S’ha cultivat durant segles i ha jugat un paper clau dins la medicina natural. De fet, durant la Primera Guerra Mundial es va fer servir per tractar els soldats que resultaven ferits en batalla.
El seu nom prové del terme llatí ‘calendae’, que significa ‘primer dia del mes’, la qual cosa la representa perfectament, ja que pot arribar a florir quasi cada mes de l’any. En tractar-se d’una planta de clima temperat, resisteix bé el fred. Les seves flors s’obren amb el sol i es tanquen quan comença a arribar la nit. En aquest sentit, la paraula ‘calendae’ també pot fer referència a ‘calendari’, de manera que les flors de la calèndula indiquen l’arribada d’un nou dia.
Els poders màgics d’un autèntic prodigi
Les parts que s’empren preferiblement de la calèndula són la flor i la fulla. Entre d’altres, s’usa sovint com a remei per a calmar la tos, estimular la digestió, cicatritzar ferides, calmar picades d’insecte i tractar irritacions cutànies. Així i tot, val a dir que davant situacions greus o simplement dubtes és millor consultar un professional.
La recepta de l’elixir
Enfront de les capacitats regenerants de la calèndula, Íngrid Torreguitart explica a Va de Verd els passos a seguir per elaborar un oli-macerat de calèndula: un autèntic elixir.
Es tracta d’un procés fàcil: s’afegeix en un pot totalment desinfectat calèndula seca i oli vegetal i es deixa macerar durant uns 40 dies en un lloc fresc i fosc. Passat aquest temps, es filtra el líquid resultant i ja està llest per ser aplicat.
Sense dubte, aquesta flor es converteix en un dels imprescindibles de tot jardí, ja que reuneix totes les qualitats per ser un tresor: bonica, fàcil de cultivar i amb mil usos que ens fan la vida més fàcil, més sana i, és clar, més verda.
Descobreix més
Aquest i molts més moliconsells a l'episodi Moliconsells 5, disponible a RTVE Play.
Va de Verd