Aquestes són les noves verdures que venen de la Xina
- Els productes d’horta que arriben des de l’Àsia acostumen a ser més digeribles que els locals
- La calèndula: un dels tresors més preuats de tot jardí
En els darrers anys és freqüent trobar a les parades de verdura dels mercats catalans productes que, per la seva mida, forma o color, criden l’atenció dels consumidors. Són verdures diferents de les que acostumem a veure i majoritàriament provenen de l’Àsia, on el principal productor, encara que sigui per la quantitat de sol cultivable, és la Xina.
Horta xinesa a la Mediterrània
A Catalunya s’han fet alguns intents per cultivar aquests productes, però el temps ha evidenciat que aquí no es reuneixen les condicions òptimes perquè prosperin. Cal més aigua -i amb prou feines estem sortint d’anys de sequera- i temperatures més altes. Per això, Andalusia i la costa de Llevant són els indrets on aquestes varietats han arrelat amb més força. Els intents d’alguns agricultors catalans han quedat majoritàriament en un no res després d’una o dues temporades.
Quines són aquestes verdures?
Al Perelló, una zona hortícola als afores de València, fa trenta anys que cultiven algunes d’aquestes verdures asiàtiques gràcies al seu bon clima i al sòl arenós de l’Albufera. Entre elles, el pak choi, de la família de les cols, que, tot i semblar una bleda, és molt popular perquè es pot menjar tant cuita com crua. És un dels ingredients fonamentals de la cuina oriental. No s’ha de confondre amb el kai choi, ja que de les seves llavors se n’obté una mena de mostassa. A més, els asiàtics també cuinen les seves fulles. Altres verdures orientals són el kai lan, que seria la versió xinesa del nostre bròquil, i el lemongrass que seria l’equivalent a la nostra citronella i es fa servir tant a la cuina com a productes medicinals.
Un tipus de col xinesa anomenada pak choi.
Qui ho consumeix?
Toni Sauras, de la cooperativa Unipró del Perelló, a València, explica al programa Va de Verd que va ser un ciutadà de Hong Kong qui va aportar llavors de productes xinesos perquè els cultivessin allà per al consum de la seva comunitat. Arreu, el destí d’aquestes verdures eren les botigues i restaurants asiàtics. La creixent popularitat de la gastronomia oriental al nostre país ha fet que la seva demanda s’hagi ampliat i avui en podem trobar-les fàcilment a les parades de Mercabarna i, cada cop, a més botigues. No ens costarà gaire esforç tenir-les a la nostra cuina si sabem on buscar. Així podrem gaudir de totes les seves propietats i del seu sabor.
Toni Sauras, de la cooperativa Unipró del Perelló (València) explica com és el cultiu de verdures orientals al seu hort.
Descobreix més
La informació al complet i altres curiositats sobre plantes a l'episodi Moliconsells 5 de Va de Verd, disponible a RTVE Play.
Va de Verd