Enlaces accesibilidad

Martina Puigvert, Millor Xef Jove d'Espanya 2024: "Intento que la pressió sigui compartida"

  • La cuinera Martina Puigvert va ser reconeguda com la Millor Xef Jove d’Espanya 2024 per la Guia Michelin
  • La premiada treballa com a cap de cuina al restaurant Les Cols, fundat per la seva mare, Fina Puigdevall
Punts de Vista - Entrevista a la xef Martina Puigvert
Judit Tomás Muñoz

La cuinera Martina Puigvert (Olot, 1994) ha assolit l’elit de la gastronomia amb només 30 anys: la Guia Michelin la va reconèixer com la Millor Xef Jove d’Espanya. Treballa des de fa nou anys com a cap de cuina a Les Cols, restaurant amb dues estrelles Michelin constituït per la seva mare, Fina Puigdevall, ja fa més de tres dècades. Allà, també hi treballen les seves germanes Clara i Carlota.

És un reconeixement a aquesta nova generació que ens hem incorporat

A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Martina Puigvert reflexiona sobre la pressió que sent després de guanyar un guardó com aquest. “Estic molt feliç i molt agraïda d’haver rebut aquest premi, el qual penso que és una mica un reconeixement a aquesta nova generació que ens hem incorporat”, expressa. “A les meves germanes els dic que el sento molt compartit i intento que la pressió sigui compartida també, perquè seria mentida si digués que no la sento”, afegeix.

Tanmateix, Puigvert explica que el contacte amb la Garrotxa li fa tocar molt de peus a terra: “Treballar a l’hort i amb els productors de la zona fa que siguem molt conscients dels ritmes de la natura i palpar molt la realitat. Tenir i establir aquesta sinergia fa que equilibrem la pressió del restaurant, que no deixa de ser un ritme més frenètic. Intentem que la pressió sigui sana, però hi és, cada dia”.

El matriarcat de Les Cols

El món de l’alta gastronomia està molt masculinitzat. Restaurants com Les Cols, liderat per la Fina Puigdevall, juntament amb les tres filles i el pare, però, és exemple del contrari. “Jo crec que de manera natural ha passat que van tenir tres filles i les tres ens hem dedicat al projecte per l’estima que ens han transmès des del primer moment”, relata Martina Puigvert.

Punts de vista - Entrevista a Fina Puigdevall i Martina Puigvert del restaurant 'Les cols'

La mare ha sigut una referent

A més, la cuinera destaca l’empenta que va tenir Fina Puigdevall per iniciar el restaurant: “Va ser molt valenta de començar el projecte ella sola sent una dona i en un moment en què la cuina no estava gens de moda. Per nosaltres tres, la mare ha sigut una referent i, ara que estem dins d'aquest món, crec que sí que és important que entre totes fem pinya".

Martina Puigvert també assegura que el ritme pausat i tranquil de la Garrotxa, on està situat el restaurant Les Cols, en marca l’experiència gastronòmica. Així mateix, reconeix que el fet d’intentar sempre recuperar varietats locals i donar visibilitat als productors del territori realment els emociona i els inspira a l’hora de crear plats.