Enlaces accesibilidad

El Barça aixeca la tercera Champions a Bilbao

  • Els gols d'Aitana Bonmatí i Alexia Putellas tomben l'Olympique de Lyon (2-0) davant de més de 50.000 espectadors a San Mamés
  • El club blaugrana tanca una temporada perfecta havent guanyat els 4 títols a què aspirava: Champions, Lliga, Copa i Supercopa

Por
Les jugadores i l'equip tècnic del Barça Femení celebren el triomf a la final de la Champions
Les jugadores i l'equip tècnic del Barça Femení celebren el triomf a la final de la Champions EFE

Aitana Bonmatí ha acabat imposant a la final d'aquest dissabte la jerarquia de tota una Pilota d'Or a San Mamés per donar al Barça la tercera Lliga de Campiones, en la primera victòria de la seva història contra el poderós Olympique Lyonnais, la 'bèstia negra' del conjunt blaugrana. És la segona 'Champions' seguida de l'equip dirigit per Jonatan Giráldez, que deixarà el club català després de tres anys d'èxits i una darrera temporada de somni en què s'ha aconseguit el póquer de títols: Champions, Lliga, Copa i Supercopa.

La final ha estat marcada per un intercanvi de cops, amb moments de domini altern entre els dos equips. El Barça ha patit, sobretot a la primera part, davant la pressió d'un rival acostumat a les grans cites i que ha estavellat dues rematades al pal. El moment clau ha estat al minut 63. Mariona Caldentey ha connectat amb Aitana Bonmatí i el xut de la de Sant Pere de Ribes ha entrat a la porteria després de ser desviat per Vanessa Gilles.

El Barça ha anat reculant a poc a poc i ha defensat amb eficàcia el mínim avantatge, davant les envestides de les jugadores franceses, que arribaven a l'àrea de Cata Coll amb més entusiasme que no pas cap. Quan ja semblava que el partit acabaria amb el solitari gol d'Aitana, les blaugrana han pogut muntar un contraatac letal. Aquest cop ha estat la capitana, Alexia Putellas, qui ha rebut una bona passada de Claudia Pina i ha rematat de primera per introduir la pilota a la porteria per damunt del cap d'Endler, la portera del Lyon.

Tercera Champions en un partit de rècord

La victòria del Barça a San Mamés ha estat la final europea de clubs amb més assistència de la història. Un total de 50.827 persones, la immensa majoria culers, han vist 'in-situ' el triomf de les jugadores entrenades per Jonatan Giráldez, que amb el partit d'aquest dissabte ha posat punt final a la seva trajectòria al Barça. Es calcula que uns 40.000 aficionats han tenyit de blaugrana les grades de San Mamés. El Barça ha habilitat 22 autocars que han dut més d'un miler de seguidors a la ciutat basca i ha confirmat que es tracta del segon desplaçament d'afició més massiu de la història del club, només superat per la final de la Copa d'Europa disputada a Sevilla l'any 1986.

Mentrestant, un miler de persones, segons dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han gaudit del partit a través d'una pantalla gegant instal·lada a la plaça de Catalunya, que ha servit de reclam per als aficionats i els curiosos.

La lluita per l'hegemonia a Europa

La consecució de la tercera Lliga de Campiones situa el Barça Femení en disposició de disputar la condició de gran dominador del futbol de clubs europeu dels últims anys. El Barça ha guanyat 3 Champions en 4 anys (2021, 2023 i 2024) i ha estat finalista en dues més (2019, 2022), partits que va perdre precisament contra el rival d'aquest dissabte, l'Olympique de Lyon. Fins ara les franceses semblaven intocables (8 títols en 10 finals), però el Barça ha anat a poc a poc retallant distància i per primera vegada les ha derrotat en una final de la màxima competició continental.

A França s'entesten a recordar els seus 8 títols, 5 de manera consecutiva entre el 2016 i el 2020, per esgrimir que continuen sent el millor club d'Europa i del món. Amb el palmarès a la mà, sens dubte que continua sent així. Però la percepció és que el Barça Femení està obrint una nova era, donant pas a un nou domini i, amb la victòria d'enguany ha trencat un nou límit i ara és més a prop d'aconseguir-ho.

La bonança d'ara és el fruit de molts anys de treball des de la base i amb una inversió forta en jugadores, en base a professionalitzar l'equip i dotar-lo d'una estructura digna d'una institució puntera de l'esport en el segle XXI. El Barça disposa d'una base suficient per creure que l'equip actual, amb les Pilotes d'Or Aitana Bonmatí i Alexia Putellas liderant-lo, té prou corda i ambició per intentar repetir un cicle d'èxits com el del Lyon. Ara bé, caldrà retocar el projecte després de la marxa aquest estiu de l'entrenador, Jonatan Giráldez.

El primer equip femení de futbol tanca la temporada perfecta havent aconseguit tots els títols possibles: Champions, Lliga, Copa i Supercopa. Una situació envejable que contrasta amb la del masculí, que aquest diumenge tancarà un any en blanc i només unes hores després d'acomiadar de la banqueta Xavi Hernández.