Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Valentí Fuster defensa "sentit comú" per combatre l'obesitat: "Menjar menys"

Per
Cafè d'idees - Valentí Fuster defensa "sentit comú" contra l'obesitat: "Menjar menys"

El cardiòleg, Valentí Fuster, alerta que l'increment de l'obesitat infantil és preocupant també a Espanya, on és una xifra alta entre nens i nenes. Defensa "sentit comú" per combatre l'obesitat i assenyala que el més important és menjar menys i fixar com a prioritat cuidar-se: "Si em dedico a cuidar-me o no. Saber que això és important per tu, després pots parlar de greix o carn vermella", ha dit. Tot i això, personalment reconeix: "A vegades menjo molt i a vegades poc, és la part humana".

Actuar en factors socioeconòmics per frenar la mortalitat coronària

Fuster assenyala les malalties cardiovasculars com les que tenen més afectació mundial i adverteix que la mortalitat coronària ha repuntat des del 2010. Ho ha fet després que les últimes tres o quatre dècades hagi baixat gràcies a la tecnologia i la disminució del tabaquisme. "La tecnologia que està avançant, tot fantàstic, però la mortalitat està pujant de nou. La societat de consum, les medicines molt cares, i inclús la pobresa", ha assenyalat com a culpables.

 

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Valentí Fuster explica que caldrà actuar en els factors socioeconòmics com l'accés als medicaments de les classes més pobres per frenar aquest augment de la mortalitat i combatre les malalties coronàries. "La mortalitat està augmentat als EUA, però imaginis a països d'economia mitjana i baixa, és molt pitjor", ha apuntat.

Valentí Fuster té 81 anys i ha pujat cinc vegades el Tourmalet amb bicicleta i espera pujar-hi una sisena: "L'edat cronològica i la biològica no tenen res a veure. La biològica depèn molt de l'actitud, la motivació, de fer el que t'agrada".

"Molta gent que està deprimida fuma"

El cardiòleg assegura que el 50% de la percepció dels pacients de les seves patologies cardíaques és emocional. En aquest sentit, distingeix entre emocions agudes o cròniques, com ara la pèrdua d'una persona propera, que considera afectació aguda, mentre que les afeccions emocionals cròniques modifiquen la conducta.

En aquest sentit, mentre diu que la part aguda "té repercussions en el cor", la crònica no en té directament, sinó que és la conducta a conseqüència de l'emoció la que afecta el cor. "Molta gent que està deprimida fuma, o molta gent menja. S'ha de distingir la part aguda de la crònica perquè els mecanismes són diferents", ha argumentat.

En aquest sentit, diu que el problema de la societat actual és que no hi ha temps de pensar i recomana reflexionar 15 minuts cada dia. "No diria meditar, és reflexionar amb el que has fet, en com pots ajudar. Com un rellotge parat durant 15 minuts al dia", ha argumentat el doctor.

Assignatures a les escoles

Fuster també proposa incorporar a les escoles assignatures dedicades a la salut com una eina de prevenció. "Als EUA estem tots lluitant per això. És fonamental començar molt aviat", ha reivindicat. En aquest sentit, es mostra optimista malgrat alerta dels problemes de la tecnologia avançada en l'educació dels joves del sector sanitari: "Contínuament estan davant la computadora", ha lamentat.

"Fa uns dies vaig veure 30 persones, 20 davant del telèfon, famílies que no parlaven. La vida és més que dedicar-se a la part electrònica. No ens podem oblidar que som ànimes que caminen", ha sentenciat. En aquest sentit, també adverteix que la intel·ligència artificial pot suposar problemes importants per a la societat: "Canviarà el món. Poden haver-hi tragèdies".