Enlaces accesibilidad

La primera parròquia cristiana de Badalona

  • La parròquia de Santa Maria de Badalona és considerada com a l'origen cristià de la ciutat amb presència de restes de construccions paleocristianes
  • Malgrat el seu aspecte modern, està construïda sobre l'antiga construcció romànica, un temple romà del s. I aC.

Per
De Carrer - La primera parròquia cristiana de Badalona
Façana i campanar de la parròquia de Santa Maria de Badalona

La parròquia de Santa Maria de Badalona, considerada com a l'origen cristià de la ciutat, continua sent un punt de referència essencial en la vida del municipi. Tant és així, que David Fernández, presentador del programa ‘De Carrer’, l’ha visitat acompanyat de la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras.

Antic temple romà

Amb els seus orígens documentats des de l'any 1112, aquest temple ha estat testimoni de la història i el desenvolupament de Badalona al llarg dels segles. El temple actual, que data del segle XVIII, és una mostra de la continuïtat d'aquest lloc sagrat al llarg del temps. Tot i això, les arrels de Santa Maria s'estenen molt més enrere, fins a l'època romana, amb vestigis que suggereixen la presència de culte cristià des de temps antics, com restes de construccions paleocristianes i fins i tot vestigis de l'antic temple romà de Baetulo.

De Carrer - Parròquia de Santa Maria de Badalona

Façana principal de la Parròquia de Santa Maria de Badalona, la primera església cristiana de la ciutat

Durant molts anys, Santa Maria ha estat el centre social i espiritual de Badalona, influint en la vida quotidiana dels badalonins i marcant el ritme de la població. Fins i tot després de l'aparició de noves parròquies al municipi al segle XIX, Santa Maria ha mantingut el seu paper central en la comunitat.

La història de la parròquia no ha estat exempta de dificultats, com ho demostra el seu patiment durant la Guerra Civil Espanyola, quan va patir greus destrosses. Malgrat això, la determinació dels badalonins i la col·laboració dels arquitectes Joan Amigó i Joan Padrós van permetre la reconstrucció i restauració de l'església, salvant-la del seu enderrocament total, que havia estat aprovat pel consistori local.

Avui dia, Santa Maria de Badalona continua sent un símbol de la identitat i la tradició de la ciutat. El seu llegat històric i la seva importància cultural la converteixen en un patrimoni valuós per a tots els badalonins, que continuen venerant-la i conservant-la com a part fonamental de la seva herència cultural i espiritual.