Enlaces accesibilidad

Dia Internacional dels Museus: un recorregut a través de l'Arxiu d'RTVE Play Catalunya

  • Aquest dissabte 18 de maig se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Museus: se'n poden visitar molts de franc
  • Des de l'Arxiu de TVE Catalunya et proposem la sèrie documental 'De Museus', dirigida per Montse Cuní, plena de secrets i fets curiosos

Per

Aquest dissabte 18 de maig, el món sencer celebra el Dia Internacional dels Museus en una jornada dedicada a reivindicar-ne la importància com a agents de canvi social, educació i cultura. Com cada any, galeries de tot el món obren les seves portes presencials i virtuals per oferir al públic una experiència enriquidora, immersiva i diversa.

A Catalunya, la jornada esdevé una oportunitat única per explorar la valuosa història i diversitat cultural del territori, i que es fa palesa, per exemple, dels de l'Arxiu de TVE Catalunya.

Una de les col·leccions sobre museus de RTVE Play Catalunya, la sèrie documental 'De Museus', ens apropa a diferents punts de la geografia catalana com Castellnou de Bages o Cercs. En onze capítols, ens convida a visitar museus plens d'història on no trobem grans obres d'art, però sí espais on es conserva un tast de la història catalana.

Un exemple és la visita a l'Ecomuseu, a Castelló d'Empúries, al Baix Empordà. Fins als anys noranta, l'espai era l'última fàbrica activa dedicada a la gran tradició farinera de l'Empordà. La sèrie visita el lloc on els antics habitants de la localitat treballaven dia a dia feines, com l'elaboració del pa.

Seguint la mateixa línia de la tradició, prop del port de Palamós es troba un dels museus amb més patrimoni pesquer de la Costa Brava. 'De Museus' fa un recorregut per l'antic magatzem de pesca, mentre descobreix com n'era de sacrificat l'ofici d'un pescador.

Aquest 18 de maig us proposem explorar i celebrar la riquesa dels museus, tant a Catalunya com arreu del món. Al cap i a la fi, el dia és una bona ocasió per recordar la importància de donar suport a aquests espais culturals durant tot l'any. Els museus no només ens ofereixen una finestra al passat i una visió del present i el futur, sinó que també ens inspiren i ens connecten amb les nostres arrels i identitat cultural.

A més del de la pesca, el de la moto o l'Ecomuseu, a la sèrie hi podeu veure els museus dels maquis, a Castellnou de Bages, el de les mines de Cercs o el Pau Casals al Vendrell. També, l'històric Museu del Cinema, a Girona, o el Museu de la sal a Cardona, al Bages. Prop de Valls hi ha el Museu de carros i eines del camp, a Picamoixons, a l'Alt Camp. I un que ens fa especial Il·lusió: el Museu de les trementinaires: recorda la feina de les dones que recollien planters i olis essencials i en feien remeis que venien a les masies i els pobles d'arreu de Catalunya, fent rutes a peu, quan ni metges ni farmàcies estaven tan a l'abast de la població com ara.

Desgraciadament, dels que surten a la sèrie ja n'hi ha un de tancat, el d'idees i invents de Barcelona, fundat per Pep Torres i que ja fa anys que va tancar portes. El podeu recordar amb el capítol que li vam dedicar.

La nit dels museus: 170 propostes

Enguany, la celebració mundial dels museus coincideix en la data amb de la Nit dels Museus. És una iniciativa que es fa a 87 espais museístics de Barcelona i l’àrea metropolitana i que aquest dissabte ens proposa 170 activitats diferents i fins a la una de la matinada.

L'entrada és gratuïta i s'hi poden trobar concerts, recitals, mapatges o visites guiades. Una idea que cada any té molt d'èxit! L'any passat es va batre el rècord de participació.

Activitats nocturnes als museus | MARTA ORQUÍN