Enlaces accesibilidad

Augmenta la violència contra el col·lectiu LGTBI a Catalunya: 86 incidències el 2024

  • El col·lectiu gai és el més afectat, seguit de les persones trans; sobretot les dones trans
  • La majoria de les incidències s'han registrat a Barcelona, principalment a la via pública

Per
Gairebé la meitat del incidents es concentren a la ciutat de Barcelona.
Gairebé la meitat del incidents es concentren a la ciutat de Barcelona.

En el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, el col·lectiu LGTBI denuncia la continuada violència contra les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals. Denuncien que des que va començar el 2024 s'han registrat 86 incidències a Catalunya, és un 3% més que l'any passat. L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia ha publicat les dades de les incidències registrades en el període de l'1 de gener al 17 de maig de 2024. Intenten explicar per què creixen a Catalunya les agressions contra gais, lesbianes, trans i bisexuals, que no són poques.

El col·lectiu gai, el més afectat per la LGTBI-fòbia | Informa: ANNA PUJOL

El col·lectiu gai amb més incidències

Les dades atorgades per Observatori contra l’LGTBI-fòbia mostren el número de persones o col·lectius que han patit incidències LGTBI-fòbiques. El col·lectiu gai ha sigut el més registrat, amb 42 persones.

L'entitat també ha volgut remarcar les incidències generalistes, és a dir, les patides per membres del col·lectiu LGTBI en general i no a persones concretes, com per exemple podria ser malmetre un banc pintat amb els colors de la bandera LGTBI.

La suma de les incidències dona 92, una dada diferent de la total registrada en el primer quadrimestre de l'any. Això és perquè hi ha incidències que són patides per més d'una persona, és a dir, una agressió física a una parella d'homosexuals, per exemple.

En segon lloc, es troben les persones transsexuals, que registren 24 casos en total. La part del col·lectiu trans més registrada són les dones trans, seguit de les incidències patides pel col·lectiu trans en general, les persones no binàries i els homes trans. Cal destacar que en comparació amb el mateix període del 2023 hi ha hagut un augment del registre d’incidències patides pel col·lectiu trans del 3%.

Barcelona, la província amb més incidències

La província de Barcelona acumula 67 casos, el 72,8% del total. Mentre que a Lleida no s'ha produït cap agressió, a Girona i Tarragona hi ha hagut el mateix nombre, 3 a cada una.

Les noves tecnologies han augmentat els casos no presencials. Entre gener i maig de 2024 s'han comès 13 incidències per internet i xarxes socials, comunicacions privades o mitjans de comunicació.

De les 67 agressions registrades a la província de Barcelona, 55 han estat a la ciutat, el que suposa el 81,1% del total d'incidències a la província i el 63,9% del nombre total (86). Els districtes on s'han registrat més són Sants-Montjuïc, amb 10 incidències, i Sant Martí amb 9 incidències, just en les zones on l’Observatori té habilitats punts feministes i LGTBI en sales d’oci nocturn i festivals de música.

La via pública com a escenari principal de les agressions

La via pública és l’àmbit on s’han registrat més incidències, amb 27 casos, seguit de l’àmbit laboral, amb 12 casos i l’espai d’oci nocturn, amb 8 casos, tots ells detectats en els punts feministes i LGTBI que l’Observatori té habilitats en sales d’oci i festivals de música.

En comparació amb el mateix període del 2023, la via pública ha incrementat un 7% i l’àmbit laboral ha incrementat un 5%.

El tipus de discriminació més registrat són les mostres d’odi i exaltació amb 24 casos, com comentaris LGTBI-fòbics en espais públics i de concurrència pública, discursos d’odi en mitjans de comunicació o escopinades i vandalismes a espais com el Centre LGTBI de Barcelona o simbologies LGTBI. En segon, les agressions verbals amb 16 casos, són més comuns en àmbits com la via pública i en espais d’oci nocturn. Seguidament, les situacions d’assetjament, amb 10 casos, la majoria dels quals tenen lloc en l’àmbit laboral.

En comparació amb el mateix període de 2023, hi ha hagut increments en les agressions físiques, en les mostres d’odi i exaltació i en les situacions d’assetjament.