Enlaces accesibilidad
Denúncies

L'OCH registra 237 incidències per LGTBI-fòbia l'any 2022

  • Suposa un descens del 16,5% respecte de l'any 2021
  • L'agressió física és el tipus de discrimnació més registrat amb un 24,9%

Per
Recepció del centre LGTBI de Barcelona
Recepció del centre LGTBI de Barcelona | ACN

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat 237 incidències per situacions discriminatòries a tot Catalunya aquest 2022, segons el darrer informe sobre l'estat de l'LGTBI-fòbia. Malgrat que en els darrers anys els casos han anat augmentant any rere any, el 2022 els casos registrats són menys que els 284 reportats el 2021. Enguany se n'han registrat 16,5% menys. Tot i això, és el segon any consecutiu que se superen les 200 incidències reportades per motius d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

L'Oficina Contra l'Homofòbia (OCH) alerta que el tipus de discriminació més freqüent és l'agressió física | Ignasi Gras

L'agressió física, la més registrada

L'OCH destaca com a dada "alarmant" que l'agressió física és el tipus de discriminació més registrat (24,9%), amb 59 casos. El 2021 els casos representaven un 17% del total. La majoria d'agressions físiques són complementàries amb agressions verbals i amenaces cap a les persones que les pateixen. En segon lloc, les agressions verbals (23,2%), en si soles, amb 55 casos, seguides de les mostres d'odi i exaltació (20,3%), amb 48 casos. També hi ha denúncies d'amenaces, assetjament, odi o exaltació o tracte inadequat.

Com és el perfil dels denunciants?

Més de dos terços del total de 237 incidències (66,5%) són reportades per homes gais, seguit de les patides per dones trans (10,6%), lesbianes (10,1%), no binàries (6,7%), homes trans (2,8%) i persones bisexuals (1,7%). Les dades indiquen que la mitjana d'edat és de 32,6 anys. Aquest resultat concorda amb el percentatge de la franja d'edat que, amb més freqüència, ha comunicat una incidència a l'OCH. A diferència del 2021, s'ha registrat una incidència procedent d'una persona de més de 61 anys.

Vies de denúncia

En cas d'haver patit una agressió, a l'OCH disposen d'un formulari per denunciar els fets (https://och.cat/denuncia/). Els Mossos d'Esquadra expliquen al web a on denunciar en cas d'haver patit o ser testimoni d'una agressió LGTBI-fòbica: a les oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) que hi ha a totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra, i per a emergències, al telèfon gratuït 112. Una altra manera de fer-ho és trucar al recentment estrenat 028. Està operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.