Enlaces accesibilidad

Presó permanent revisable per la mare de la Yaiza que va asfixiar a la seva filla de 4 anys a Sant Joan Despí

  • El jurat ja la va considerar culpable d'assassinat per unanimitat
  • El tribunal popular no admet l’atenuant d’alteració psicològica, però sí el de col·laboració amb la justícia

Per
L'acusada de matar la seva filla durant el judici amb jurat popular a l'Audiència de Barcelona
L'acusada de matar la seva filla durant el judici amb jurat popular a l'Audiència de Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a presó permanent revisable a María Cristina R.E. per assassinar amb traïdoria la seva filla de 4 anys en 2021 a Sant Joan Despí (Barcelona). D'aquesta manera la sentència està en línia amb el que va determinar en el seu veredicte el jurat que va prendre la decisió per unanimitat i va donar per provat que l'acusada va planificar el crim. La pena imposada per l'Audiència de Barcelona està d'acord amb el ministeri públic, que en el judici va sol·licitar la presó permanent revisable per a la dona.

El jurat ja la va considerar culpable d'assassinat per unanimitat

El jurat popular considera, per unanimitat, que la mare de la Yaiza és culpable d'haver assassinat la seva filla de 4 anys a Sant Joan Despí, al Baix Llobregat, el maig del 2021. El veredicte s'ha pres en menys de dos dies i ara l'acusada s'enfronta a presó permanent revisable.

El tribunal popular no admet cap eximent o atenuant d’alteració psicològica, però sí el de col·laboració amb la justícia per haver admès el crim. El mateix, acull les tesis de la fiscalia i l’acusació particular, que asseguren que la nit del 30 al 31 de maig la dona va drogar la Yaiza amb pastilles i l'endemà la va asfixiar i es va intentar suïcidar.

Declaració de l'acusada

L'acusada va estar l'última a declarar en un procés que ha durat cinc sessions. La mare de la nena, va demanar, per primer cop, perdó per haver matat la nena i va admetre que sentia "ràbia" cap al pare de la Yaiza, però ha negat que la matés per fer-li mal a ell.

Va explicar que el pare tenia una actitud “molt possessiva” cap a la nena des que va néixer. Cristina, l'acusada, va assegurar que el pare, Sergio, “només volia que la nena estigués amb la seva família” i va dir que “mai ningú podia tocar-la”.

Tot i això, a la sessió de dimecres, es van llegir les cartes que va escriure quan va matar la nena i es va voler suïcidar. Una d’elles era per a Sergio: “Aquí tens el que et mereixes. Has fet que em tregui la vida i ploraràs també la mort de la teva filla”.

A més a més, va confessar que va planificar durant mesos com posar fi a la vida de la menor, i la va asfixiar després de drogar-la amb pastilles.

Els fets

L'acusada, que aleshores tenia 35 anys, havia estat parella del pare fins al 2019 i, des d'aleshores, tenien custòdia compartida de la Yaiza. El vespre del 30 de maig mare i filla van anar a dormir juntes a l'habitació que compartien després de dir bona nit a l'àvia cap a les 21.30 hores. La mare li va subministrar substàncies sedants o tranquil·litzants.

Vist per sentència el judici de la mare de la Yaiza, una nena de 4 anys assessinada

Ja de matinada, segons les acusacions, la processada va "atacar" la nena asfixiant-la amb la intenció de matar-la. La menor no va tenir cap possibilitat de defensa, asseguren els escrits. Segons ella mateixa va explicar, després va trucar a l'escola per dir que la Yaiza no podria anar-hi perquè estava malalta i també al seu centre de treball.

Tot i la confessió de la mare, la seva defensa ha negat el relat de les acusacions, afirmant que no són delicte i demanant l'absolució. Alternativament, demanaven una pena inferior per l'eximent de trastorn mental transitori i por insuperable i els atenuants de confessió i arravatament o obcecació. La dona va ingressar a presó preventiva el 3 de juny del 2021.

El trastorn mental "s'ha de demostrar"

El primer dia de la vista oral, la defensa va demanar l'absolució argumentant que la dona té trets depressius, esquizofrènics i d’ansietat, tot apuntant a informes psiquiàtrics. Segons ella, la família paterna no podia cuidar bé la nena, i per això ella, desesperada, va decidir suïcidar-se matant abans la nena.

El fiscal, per la seva part, ha remarcat que el jurat ha de diferenciar entre un estat d’ànim dolent i un trastorn mental, i que si és així, s'ha de demostrar perquè es puguin aplicar els atenuants o eximents legals.

Per la seva banda, l’acusació particular ha dit que “la maldat existeix i no té sexe”, que hi ha mares que consideren els fills de la seva propietat i que ningú de l’entorn laboral de la dona, que treballava en un hospital, va detectar prèviament cap malaltia mental.

L'examen psicològic descarta que la mare de la Yaiza patís cap trastorn mental | Nuria Alcalà

Pel que fa al pare de la Yaiza, ha negat que l'acusada tingués cap problema mental. En el segon dia de judici, el Sergio ha descrit la Cristina com una persona "manipuladora, narcisista i egocèntrica". De fet, ha explicat que en un intent de tornar amb ell, va arribar a inventar-se que tenia càncer d'úter.

La mare de l'acusada també ha descrit la Cristina com una manipuladora. Ha assegurat que "tot va començar" quan la seva filla es va assabentar que el Sergio estava amb una altra dona després d'haver-se separat: "Tenia l'obsessió que no volia que la nena estigués amb una altra dona".

Les dues infermeres que van conversar amb la Cristina a l'Hospital Moisès Broggi, on ella es recuperava d'un intent d'autolesió el 31 de maig, han explicat que els va confessar que havia matat la seva filla ofegant-la.

L'entorn de la feina d'ella han afirmat que normalment no s'agafava cap baixa i que treballava bé. La Cristina treballava com a tècnica de farmàcia a la Clínica Plató, i la coordinadora ha confirmat que arran dels fets es va impulsar un estudi i després d'analitzar els medicaments es va trobar que hi havia hagut un "desquadrament important".

Els investigadors tampoc troben indicis de trastorn mental

En el tercer dia de judici, els investigadors asseguren que durant totes les diligències practicades no van trobar “cap indici” que fes pensar que la mare patís cap mena de trastorn mental. El que era el cap de la unitat territorial d’investigació ha explicat que la dona va trucar el dia abans a l’escola de la nena i al seu lloc de treball per avisar que no hi anirien i que segons el seu entorn el seu comportament va ser l’habitual els dies previs als fets.

També ha assegurat que quan la van detenir a l’hospital on estava ingressada no va mostrar cap mena d’emoció quan li ho van comunicar.

Els psicòlegs i psiquiatres de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya també asseguren que Cristina no té cap trastorn de la personalitat ni malaltia mental. Segons els seus informes, la dona tenia alguns trets de personalitat evitativa i depressiva, però res que fes pensar que podria matar la nena i després intentar-se suïcidar.

De fet, en el quart dia de judici, els professionals han dit que els preparatius meticulosos del crim durant les setmanes prèvies evidencien que no estava desconnectada de la realitat. El judici ha començat a l'Audiència de Barcelona aquest dilluns.