Enlaces accesibilidad

Girona adapta el 'Temps de flors' a la sequera i utilitza esponges per retenir l'aigua

  • Enguany són 137 muntatges florals que busquen conscienciar sobre el canvi climàtic i la manca d'aigua a Catalunya
  • Les darreres pluges permeten fer servir menys aigua de la que es va preveure inicialment per crear els muntatges

Por
Girona ja fa olor de 'Temps de Flors'. Tot a punt per a la 69a edició.
Girona ja fa olor de 'Temps de Flors'. Tot a punt per a la 69a edició.

Arrenca la 69a edició de 'Girona Temps de Flors' i la ciutat està a vessar amb riuades de gent i cues llargues a tot arreu. Un ritme frenètic, sobretot al Barri Vell, l'epicentre de la mostra. Els 137 muntatges repartits en 109 espais d'enguany esperen acollir més visitants que l'edició passada, que va ser de rècord, 365.000 persones.

Riuades de gent enceten la 69a edició de 'Girona Temps de Flors'

Un any que ve marcat per les restriccions per sequera, però que s'hi adapta com cap altre. Esponges per retenir l'aigua allà on la flor és natural, que es combinen amb d'altres de seques o plantes més resistents. És a dir, aquelles que puguin aguantar la calor amb menys reg.

Entre els espais que s'incorporen en aquesta edició hi ha el pati gòtic de la casa Solterra, el camí de la reina Ermessenda, les voltes de la Rambla al carrer de l'Argenteria, el jardí del Casino de Girona i la Casa de les Arts de Mas Ramada.

Ritme frenètic a Girona per inaugurar 'Temps de Flors' | Gemma Esteba

Una sardana amagada sota les flors

Les escales de la Catedral, recobertes amb una catifa blanca, són un dels punts més bonics d'enguany. Allà on es concentrarà la gent que ve a visitar la ciutat i que s'ha convertit en un riu que combina flors amb claus de sol i notes musicals.

"Hem volgut convertir les escales en una immensa partitura floral, però que al mateix temps fos real i homenatgés la ciutat", explica Joan Manel Guillén, un dels artífexs del muntatge. Una mostra que permetrà que els entesos en música descobreixin, llegint-la, la tradicional sardana 'Girona m'enamora'.

Evidenciar el desgel

Els soterranis de la Catedral, a banda, enguany s'ha convertit en dos espais diferents, concebuts com una oda al gel. Es representa a través d'estructures translúcides i efectes audiovisuals. Les textures es van fent més petites a mesura que s'avança cap a l'interior de la sala i, al final, es combinen amb diferents tipus de flors, que representen tant el desgel com la floració.

muntatge 'El plor de les glaceres', dissenyat pel BBVA amb l'alumnat del màster en Disseny i Producció d'Espais de la UPC School-CCCB.

muntatge 'El plor de les glaceres', dissenyat pel BBVA amb l'alumnat del màster en Disseny i Producció d'Espais de la UPC School-CCCB.

"Volem representar la problemàtica que afecta tots els glacials, i fer que l'espectador analitzi la fragilitat de la naturalesa", concreta l'alumna del màster de Disseny i Producció d'Espais de la UPC School-CCCB, Ana Revaca.

15.000 canyes de bambú al pont de Sant Agustí

El pont de Sant Agustí està revestit enguany amb 15.000 canyes de bambú. Rigau Jardiners i les escoles Masmitjà de Girona i Cor de Maria d'Olot han fet un túnel que tan sols quedarà verd a la part central.

Rigau Jardiners prepara les15.000 canyes damunt l'Onyar.

Rigau Jardiners prepara les15.000 canyes damunt l'Onyar.

Les branques estaran totalment seques i una zona està feta de paper, la qual cosa contrastarà amb la part central, on es recrearà la pluja i hi ha flors naturals de colors. Dos trams que es contraposen i simbolitzen la sequera i el desert, segons explica Marc Rigau, de l'empresa de jardineria.

Regar amb molta menys aigua

No és el primer any que 'Temps de Flors' ha d'adaptar-se a la sequera, però sí el que més s'ha d'apurar. Aquest 2024 Catalunya es troba en una greu situació de manca d'aigua i de pluges i els embassaments han estat sota mínims en moltes ocasions. Per aquest motiu, enguany s'ha tractat de gastar la menor quantitat d'aigua possible per a les instal·lacions.

S'han utilitzat flors que resisteixen a la calor amb menys reg, però també recreacions en plàstic i paper. A més a més, els muntatges només es reguen el primer dia, amb aigua emmagatzemada en un dipòsit i recollida de les pluges i es fan servir, per primera vegada, esponges i altres materials per retenir-la.

"Sabíem que ens calia ser autosuficients, avançar-nos i ser molt sensibles a la situació actual, i haver actuat amb previsió és també el que ens ha permès fer servir molta menys aigua que altres anys", ha destacat la vicealcaldessa de Girona Gemma Geis.

Les darreres precipitacions, però, han donat un respir als floristes que han fet servir menys aigua de la que preveien per a les instal·lacions.