Enlaces accesibilidad

Es pot estar enamorat després de 20 anys de relació?

  • Les poques parelles que arriben als 20 anys de relació poden enamorar-se de nou, com ho van fer la primera vegada
  • La psicòloga Arantxa Coca explica a 'Xavifòrnia' les diferents situacions en què es pot trobar una parella quan arriben al vigèsim aniversari

Por
Es pot estar enamorat després de 20 anys de relació?
Home i dona agafant-se les mans.

L'enamorament més fort es produeix als primers tres anys de relació. Les parelles espanyoles solen estar junts una mitjana de 16 anys, i a Europa el valor està en 14. Gairebé la meitat dels matrimonis espanyols se separen i, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un 27% dels divorcis es duen a terme en persones de més de 50 anys. És a dir, quan la relació compleix la vintena, cada membre agafa camins diferents.

Resta un 25% de parelles que que arriben al vigèsim aniversari. Ho fan realment per amor o pel compromís vital que tenen amb l'altre? Poden acabar amb la relació o no es poden permetre tornar a casa dels pares? Poden sostenir econòmicament una nova vida o, encara que s'ho puguin permetre, no volen passar el dur cop emocional que suposa deixar enrere tants records? La psicòloga Arantxa Coca esclareix els dubtes a 'Xavifòrnia'.

Arantxa Coca: es pot estar enamorat després de 20 anys?

És complicat arribar als 20 anys de relació?

El viatge és llarg, s'han de superar moltes crisis

La meitat del 25% de les parelles que arriba als vint anys de relació, és a dir, un 12% aproximadament, arriben amb amor. Tanmateix, Coca assegura que són molt pocs els matrimonis que assoleixen aquesta fita perquè hi ha situacions pel mig que poden enterbolir o fer trontollar la relació: "El viatge és llarg, passen moltes coses, s'han de superar moltes crisis personals, estructurals i de salut", uns reptes que, segons la psicòloga, molts són incapaços d'aconseguir.

Els que no se separen mai, estan sempre enamorats?

L'enamorament és l'etapa eufòrica inicial d'una relació

El 12% aproximat que arriben enamorats als vint anys de relació, no tenen per què haver-ho estat durant tot aquest temps. Coca explica que "l'enamorament és l'etapa eufòrica inicial d'una relació", que posteriorment passa a una fase més realista. "Al cap de tres anys, la parella comença a fer plans: aterra en una casa nova, en un projecte nou i veu cares diferents en l'altre". En aquest moment la idealització en l'altre cau, però si es continuen estimant és perquè hi ha un amor madur, estable i real. La parella està en la 'fase suprema' de l'aventura.

Les parelles es tornen a enamorar quan veuen que han tingut èxit.

Home i dona abraçant-se.

La 'fase suprema' de l'amor

És com quan et passes el darrer nivell d'un videojoc, has superat el repte. En aquest punt s'arriba a una alta complicitat i admiració per l'altra persona per tot el que han viscut junts i es tornen a enamorar. És a dir, s'entusiasmen amb una persona que no és la mateixa que van conèixer al principi. I això és perquè estan en una bona casa i en una situació econòmica molt bona, vivint amb un cert confort i, sobretot, tenen un sentiment d'èxit.

La sensació de satisfacció per tenir casa pròpia, feina, haver criat els fills els quals ja s'han fet grans, és a dir, per haver complert amb nota els objectius del projecte en comú fa que la parella entri novament en una fase eufòrica que genera un altre enamorament. Si veus als teus pares comportant-se com adolescents, no t'avergonyeixis, estigues orgullós d'ells: probablement estaran en aquesta 'fase suprema' de l'amor.