Enlaces accesibilidad

Així era el carrer Major de Tarragona a l'època romana

  • El carrer Major de Tarragona, en època romana, era una imponent plaça pública comparable a set camps de futbol actuals
  • El temple dedicat a l'emperador August es trobava a la zona on ara s'aixeca la catedral

Por
De Carrer - Carrer Major de Tarragona
Imatge actual del carrer Major de Tarragona amb la catedral de fons

El fervor per l'imperi romà, tal com una tendència a TikTok va subratllar, és una realitat per al presentador del programa 'De Carrer', David Fernández, qui ha viatjat fins a Tarragona per descobrir com era el carrer Major en època romana.

Diferències i similituds

L'arqueòloga i historiadora Reis Fabregat explica l'evolució d'un dels carrers més concorreguts de la ciutat de Tarragona. Al segle I dC, el carrer Major era una gran plaça romana de dimensions semblants a set camps de futbol actuals. Aquesta àmplia superfície era coneguda com la plaça del Fòrum i tenia una funció vital per a tota la província. Era un espai obert i gran, envoltat de porxos amb columnes, dividit en dues seccions per una via processional coneguda com la via Sacra, que coincideix en l'actualitat amb el carrer Major de Tarragona. Els habitatges no s'integraven en aquesta àrea, sinó que més aviat era una zona enjardinada amb estàtues i fonts.

La Via Sacra

La via era principalment utilitzada per a processons i desfilades que servien com a ruta per anar a venerar al temple a alguna divinitat durant els dies festius.

De Carrer - Façana principal de la Catedral de Tarragona

Figures dels apòstols de la façana prinicipal de la Catedral de Tarragona

A més, els romans van realitzar una gran renovació arquitectònica, organitzant tres terrasses planes amb tres zones diferenciades. A la part més elevada, on ara es troba la catedral de Tarragona, s'ubicava un temple dedicat a l'emperador August. A la segona superfície, hi havia la plaça del Fòrum i, finalment, a la terrassa inferior es trobava el circ romà, on es duen a terme les famoses curses de carros.

La passió per l'imperi romà continua viu. Els vestigis del carrer Major en època romana, amb la seva imponent plaça i la majestuosa via Sacra, ens transporten a un passat glorificat per la grandesa arquitectònica i la devoció religiosa. A través del treball d'experts com l'arqueòloga Reis Fabregat, les antigues glòries de Tarraco continuen fascinant-nos i connectant-nos amb una època de majestuositat i esplendor.