Enlaces accesibilidad

Eulalia Ramon, d'actriu a directora de cinema: "Em sento molt tranquil·la"

  • Eulalia Ramon va debutar al cinema amb la pel·lícula 'Últimas tardes con Teresa'
  • L'actriu ha dirigit el curtmetratge 'Cuentas divinas', nominat a la darrera edició dels Goya

Per

Noms Propis - Eulalia Ramon, actriu

Després de tota una vida treballant al teatre, al cinema i a la televisió, l'actriu Eulalia Ramon s'ha posat darrere les càmeres per dirigir el curtmetratge 'Cuentas divinas', que va ser nominat a la darrera edició dels Goya. "A mi la part tècnica del cinema sempre m'ha interessat molt", explica a 'Noms Propis'.

Hi ha directors una mica histèrics

L'actriu assegura que hi ha molts personatges, però no bones històries. "Quan et fas gran et venen pudors que potser abans no tenies", afegeix la intèrpret, que assegura que se sent més tranquil·la i relaxada en aquest nou paper com a directora.

Els seus inicis

Nascuda a Barcelona, es va criar entre Sant Feliu de Guíxols i el barri de Sarrià, quan era més aviat un poble. Ara viu a la ciutat comtal i visita Madrid per veure, sobretot, als seus nets i la seva filla. Va començar a estudiar Periodisme a Bellaterra, però no va acabar els estudis.

Treballava en una assessoria fiscal i quan sortia de la feina, feia càstings per ser figurant als anuncis per tal de guanyar més diners. Tot i que la seva família veia el món de la interpretació com una afició i no com una feina, va marxar a Madrid per convertir-se en actriu i complir el seu somni.

Es va iniciar professionalment l'any 1983 i va debutar al cinema amb la pel·lícula 'Últimas tardes con Teresa', de Gonzalo Herralde. Durant la seva carrera ha pogut compartir cartell amb grans actors i actrius internacionals. Així i tot confessa que: "Hi ha directors una mica histèrics". "Fernando Fernán Gómez tenia molt de geni, jo he tingut alguns rodatges complicats", explica la veterana.

Rodar amb Carlos Saura

Li emociona visitar els estudis de RTVE a Prado del Rei perquè li recorda els seus inicis. L'apassiona la fotografia i gravar vídeos, com feia el seu marit Carlos Saura. Van estar trenta anys junts fent pel·lícules i compartint vivències. Es van conèixer a la seva productora quan va portar el seu currículum i van treballar en mitja dotzena de pel·lícules junts. "Carlos mai feia un storyboard, col·locava la càmera al nostre servei", explica.

D'ell recorda que li ha ensenyat molt i que "era un geni". Destaca la seva capacitat de concentració, l'energia positiva i les ganes que li posava quan arrencava els rodatges. I que per a ell "l'important era la feina i la concentració, no cal anar de pressa i estar amb nervis", diu.

Ara prepara un nou projecte perquè li ha agafat el gust de dirigir sense renunciar al seu vessant interpretatiu. Dirigirà el curtmetratge 'Agonía' i assegura que se sent més còmode dirigint que fent d'actriu. ""