Enlaces accesibilidad

Primera quinzena d'abril "sense aigües mil"

  • La primera meitat d'abril ha estat atípica amb precipitacions molt minses a Catalunya, tenint en compte que és un dels mesos més plujosos de l'any
  • Només tres zones han sumat quantitats superiors als 10 a 15 litres per metre quadrat aquest mes, fins al moment, i en d'altres indrets no ha caigut ni una sola gota

Per
Abril sense aigües mil
Registre de precipitacions de la primera meitat d'abril d'aquest 2024, molt per sota de l'habitual

El març va ser plujós i, si més no, va trencar la tendència dels últims mesos. Aquest abril, però, l'aixeta s'ha tornat a tancar. Les primeres dues setmanes, la pluja ha estat cara de veure i, en tot cas, només l'hem vist en determinades ocasions, en forma de ruixats dispersos i de manera bastant deficient. Aquesta manca de precipitacions, en combinar-se amb unes temperatures clarament que han anat clarament a l'alça, ha tornat a assecar el territori. Malgrat la verdor en molts paissatges, la sequera torna a agafar el paper de protagonista en el nostre dia a dia.

L'abril és un mes plujós?

Abril sense aigües mil

L'abril, un dels mesos més plujosos a la Península Ibèrica tradicionalment

Abril, aigües mil” o “a l’abril, cada gota val per mil” són dues de les dites més conegudes que fan referència a aquest mes de l’any. Això es deu al fet que, habitualment, es tracta d’una de les èpoques de l’any més plujoses i on, tradicionalment, s'han registrat quantitats destacables de precipitació. De fet, al centre peninsular, a Ponent i al Pirineu Occidental aquest període s’emmarca com el tercer mes de l'any més humit, mentre que en molts altres indrets de Catalunya es posiciona entre el quart i sisè més plujós.

Abril sense aigües mil

Precipitació mitjana del mes d'abril en el període (1991-2020)

Si possem xifres, la precipitació mitjana del mes d'abril, tenint en compte el període 1991-2020, se situa entre els 80 i 100 litres al Pirineu i Prepirineu, comarques del nord-est i a les muntanyes prelitorals, mentre que a la resta de Catalunya se situa entre els 40 i 60 litres.  

Els registres d’enguany (de momement) molt per sota de la mitjana

Els models estacionals ja preveien una primavera força seca. De moment, s'està complint, però encara queda molta estació per endavant i les coses podrien canviar. Ara per ara, només hi ha tres zones de Catalunya que han fet servir els pluviòmetres, acumulant-se entre 10 i 15 litres per metre quadrat. Aquestes són al voltant de la comarc de la Noguera, també a la Selva i a l’Alt Pirineu. Per contra, trobem molts més indrets on ni han ensumat l’aigua en aquesta primera quinzena del mes, com és el cas de parts de l’Empordà, el Camp de Tarragona, Catalunya Central o, fins i tot, de la Costa Central. La tendència als abrils secs sembla que està accelerant a marxes forçades.