Enlaces accesibilidad

Alerta per meduses: Què fer si et pica una?

  • La biòloga Evelyn Segura t'ofereix uns consells per saber com actuar si et pica una medusa a L'altaveu
  • La contaminació orgànica del mar alimenta les meduses i la falta de depredadors fan que visquin tranquil·lament a la costa

Per

L'altaveu - Hi ha més meduses? Què fem si ens piquen?

Per què cada vegada hi ha més meduses? La contaminació orgànica del mar Mediterrani alimenta les meduses i la falta de depredadors, cada cop més amenaçats, fan que visquin tranquil·lament a la costa. El canvi climàtic també n'és responsable, ja que, l'aigua es troba a una temperatura bastant alta i això afavoreix que visquin i proliferin. En últim lloc, la sequera provoca que l'aigua dolça dels rius no baixi al mar i, per tant, aquests animals poden arribar a la costa còmodament.

Com que és molt probable que aquest estiu et trobis amb més d'una, la biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura explica a L'altaveu, el programa de La 2 presentat per Danae Boronat, com actuar si et piquen.

Se dispersan 500 medusas peligrosas sin llegar a costas de Ceuta o Andalucía

El banco de medusas se dirige a el mar de Alborán en Almería. REUTERS/Matko Biljak

1. Neteja amb aigua de mar

Si et pica una medusa aplica aigua salada amb molta cura i, sense refregar, per la zona afectada. Alerta a la resta de banyistes de la situació i si necessites atenció medica acudeix al socorrista de la platja. És important que et fixis si tens algun tros de tentacle o alguna part de l'animal enganxada. “Ho hauríem de treure amb pinces i cura”, explica l'experta.

2. Aplica gel

Aplica gel a la zona, però mai en contacte directe perquè l'aigua dolça és contraproduent.

3. Aplica un producte per reduir la irritació

L'últim pas, un cop netejada la zona, és aplicar algun producte que redueixi la irritació. Cal fugir de falsos mites com aplicar orina, vinagre o alcohol, que només empitjorarien la ferida.

Alerta a l'estiu

Sovint piquen sense veure-les i simplement sents aquest dolor, ardor i picor intensa i immediata que inflama i enrogeix la pell. És important saber que algú que experimenta una reacció greu pot necessitar reanimació, suport vital o algun antídot específic contra el verí. Alguns tipus de reacció poden requerir medicaments orals o analgèsics. Ara que ja saps com actuar, ves amb compte i gaudeix del bany!