Enlaces accesibilidad

Apliquen les cirugíes robòtiques en infants i joves amb malformacions de cor

  • Fins al moment, només es practicava la tècnica en persones adultes, mentre que als nens els hi feien operacions a cor obert
  • La tècnica és poc invasiva i, per tant, no queden quasi cicatrius i la recuperació és pràcticament immediata

Por
L'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic implanten la cirurgia cardíaca robòtica en infants.
L'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic implanten la cirurgia cardíaca robòtica en infants.

Catalunya neixen cada any al voltant de 600 nadons amb cardiopaties congènites i un de cada tres necessita una cirurgia. Per aquest motiu, l'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic han unit esforços i han incorporat, per primera vegada en tot l'Estat, la cirurgia robòtica en infants i joves que pateixen de malformacions de cor.

Fins al moment, només es practicava la tècnica en persones adultes, mentre que als nens els hi feien operacions a cor obert. Entre els principals beneficis destaquen la manca de cicatrius i una ràpida recuperació. Ho confirmen els dos primers casos, el d'una noia de 13 anys i un noi de 15, amb resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva.

Anna Bañeres

De fet, en Iu és un dels dos pacients intervinguts mitjançant cirurgia cardíaca robòtica que aquest mateix dilluns s’ha fet uns controls de seguiment. El jove ha explicat que, tres mesos després de l’operació, juga a futbol i fa vida completament normal. A més a més, afirma que li han quedat unes cicatrius molt petites: “El meu germà va ser operat del cor i té una cicatriu molt gran que impacta en veure-la i aquesta era la meva por”.

Dotze cirurgies l'any

L'aliança entre els dos hospitals busca oferir una atenció conjunta i durant totes les etapes de la vida a aquests infants. D'aquesta manera, han creat un centre que, a més de la robòtica, també permetrà fer intervencions mínimament invasives amb cirurgia toracoscòpica a tot l'Estat.

Daniel Perea, director del nou centre i consultor del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic, ha explicat que preveuen fer una dotzena d’intervencions anuals i anar creixent ràpidament, ja que es calcula que el 20% de les que es fan mitjançant cirurgia oberta es podrien fer amb un robot.

Robòtica en pacients pediàtrics

L’única barrera que existeix per arribar a més pacients pediàtrics és la tecnològica perquè, avui en dia, l'instrumental quirúrgic està dissenyat a mida dels adults, és a dir, per a pacients de més de 30 quilos. Per tant, de moment, només es pot fer aquest tipus de cirurgia a majors de sis anys.

Fins al moment s'han operat, en total, a cinc menors, dos amb robot, més altres tres, en els quals s'ha optat per una cirurgia toracoscòpica, que consisteix a fer unes petites incisions en el tòrax per a introduir un dispositiu amb una càmera de vídeo que permeti veure la zona quirúrgica i les eines necessàries per a dur a terme la intervenció.