Enlaces accesibilidad
Salut

Combinar dos fàrmacs allarga la supervivència dels malalts de càncer colorectal

  • Un estudi liderat per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron avala un nou tractament per pacients amb càncer colorectal metàstasic
  • Redueix també el temps del tractament i es basa en medicaments ja disponibles

Per
Pacient rebent el tractament a l'Hospital de dia de la Vall d'Hebron
Pacient rebent el tractament a l'Hospital de dia de la Vall d'Hebron

Un estudi liderat per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron avala una nova opció de tractament per pacients amb càncer colorectal metastàtic. Es tracta d’una combinació de dos medicaments que allarga la supervivència i la qualitat de vida dels malalts.

Alternativa terapeutica pels malalts amb càncer de còlon resistents a altres tractaments

Un estudi de l'hospital Vall d'Hebron demostra que la combinació de dos fàrmacs allarga la supervivència al malalts amb càncer de còlon resistents a altres tractaments. "La meitat de malalts han rebut aquest tractament i l'altra meitat han rebut només el tractament amb les pastilles", assegura el cao d'oncologia mèdica de l'hospital Vall d'Hebron, Josep Tabernero.

En cerca d'una alternativa terapèutica, els metges van provar combinar dos medicaments que ja es feien servir.

El resultat de la combinació és que venç les resistències al tumor i allarga la supervivència. La Dra. Elena Élez, cap del Grup de Càncer Colorectal del VHIO i oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha liderat també l'estudi: "Passem de 7 mesos fins a 10 mesos a favor d'aquests malalts que podem rebre la combinació i en la lliure de progressió el temps que el tumor triga a progressar amb un tractament que instaurem passa de 2,5 a 5,2 mesos"

A més, a diferència del que passa habitualment, donar aquests medicaments junts no augmenta la seva toxicitat. "Aquests pacients tenen molt bona tolerància al tractament i preserven qualitat de vida", assenyala Élez.

Fins i tot han comprovat que la combinació és més efectiva que tractar només amb les pastilles. "La veritat és que aquest efecte es magnifica perquè hi ha molt més malalts que es poden beneficiar d'aquesta combinació de tractaments", justifica Tabernero.

L'avantatge d'aquest tractament és que aquests medicaments ja estan disponibles. Ara bé, per incloure'ls a la pràctica clínica cal que ho aprovi el ministeri de Sanitat i que cada comunitat decideixi si ho incorpora a la cartera pública.