Enlaces accesibilidad

Temps de flors, però també d'al·lèrgies

Per
Primavera: temps de flors, però també d'al·lèrgies
Pol·len del xiprer Robby Geebelen

La primavera és l’estació en què el pol·len i les espores es disparen. Enguany, aquesta pol·linització arriba en el moment que toca i ni les altes temperatures ni la sequera ni les pluges de fa una setmana han alterat aquest fenomen que tant temen les persones al·lèrgiques.

És més, l'absència de pluges i les temperatures atípicament altes han provocat que aquest fenomen s'intensifiqui i es manifesti abans d'hora. Per exemple, en algunes ciutats de Catalunya el pol·len que allibera el plàtan ja es diposita en algunes superfícies com les dels cotxes.

Es tracta d'un fenomen complex, ja que en època de floració de les plantes, l'arribada de pluges significaria un augment encara més excepcional de la producció d'espores i pol·len i la manca de precipitacions posaria en risc la supervivència de les espècies vegetals. A continuació, es presenten les principals al·lèrgies que hi haurà a Catalunya durant l'estació primaveral segons la província:

Barcelona

La predicció que fa la Xarxa Aerobiològica de Catalunya per aquesta setmana és la següent: s’assoliran els nivells màxims de pol·len del xiprer i, sobretot de plàtan, tan representatiu de la ciutat i que ja comença a treure les seves fulles verdes...

Temps de flors, però també d'al·lèrgies

Taula de les principals al·lèrgies a Barcelona aquesta primavera

Tarragona

El pol·len del xiprer assoleix un nivell 4 sobre 4. I el que allibera el pi, el plàtan i la parietària és alt, però amb tendència a pujar els pròxims dies.

Primavera: temps de flors, però també d'al·lèrgies

Taula de les principals al·lèrgies a TArragona d'aquesta primavera

Girona

El pol·len del plàtan i el xiprer és màxim aquesta setmana. Mentre que els nivells d’espores del pi i de la parietària es mantenen en un nivell mitjà, però a l’alça durant aquest tram final de març.

Primavera: temps de flors, però també d'al·lèrgies

Taula de les principals al·lèrgies a Girona aquesta primavera

Lleida

Per últim, a Ponent també s’intensifica la pol·linització del xiprer que es troba en nivells màxims, mentre que la resta van pujant, però es mantenen en un nivell 2 sobre 4. Al Pirineu, en canvi, la pol·linització és més baixa o nul·la en totes les varietats.

Primavera: temps de flors, però també d'al·lèrgies

Taula de les principals al·lèrgies a Lleida aquesta primavera

Fora d’aquesta zona, paciència i precaució per aquelles persones que pateixen al·lèrgia respiratòria, perquè aquesta situació es mantindrà unes quantes setmanes més.