Enlaces accesibilidad

Dia del Pare: Quines obligacions tenen els fills vers els seus pares?

  • El 19 de març se celebra el Dia del Pare
  • El codi de família estableix que els fills estan obligats a cobrir les necessitats bàsiques dels progenitors quan ho necessitin

Per

Xavifòrnia - Les obligacions legals d’un fill

Tothom sap quines són les obligacions legals que té un progenitor, però, quines són les responsabilitats que té un fill? Què passa si s’incompleixen? En ocasió del Dia del Pare, l'advocada especialitzada en Dret de Família, Adriana Auset, visita el programa 'Xavifòrnia' per parlar-ne.

Hi ha sentències que han obligat els fills a contribuir en la hipoteca dels pares

El codi de família estableix que els fills estan obligats a cobrir les necessitats bàsiques dels pares quan aquests ho necessitin. En cas que s'hi neguin, només es podrà demanar responsabilitats si hi ha hagut una demanda judicial. Per aquests supòsits la llei preveu, fins i tot, penes de presó. Siguin menors o majors d'edat, els fills tenen deures davant els seus pares. Adriana Auset enumera alguns al programa de Ràdio 4, presentat per Xavi Martínez.

Les responsabilitats que té un fill

Les responsabilitats que té un fill

Assistència i cura

Els fills tenen l'obligació legal de brindar assistència i cura als seus pares quan aquests ho necessitin, especialment en casos de malaltia, vellesa o discapacitat.

Sosteniment econòmic

En molts països, els fills tenen l'obligació legal de contribuir econòmicament al manteniment dels seus pares si aquests no poden mantenir-se per si mateixos. Això pot incloure proporcionar aliments, habitatge, atenció mèdica i altres despeses necessàries. Si encara viuen junts, però són independents econòmicament, han de contribuir amb les despeses. "Hi ha sentències que han obligat els fills a contribuir en la hipoteca dels pares", explica l'advocada.

Els fills han de contribuir econòmicament amb els pares?

Els fills han de contribuir econòmicament amb els pares?

Respecte i consideració

Els fills tenen l'obligació legal i moral de tractar als seus pares amb respecte i consideració, obeint les lleis i normes familiars establertes. A més, si són menors d'edat "tenen l'obligació d'obeir les seves normes", diu Auset.

No abandonar

Existeix l'obligació legal de no abandonar als pares en situacions de necessitat, especialment quan depenen de l'ajuda dels seus fills per a la seva cura i benestar. "Tens una obligació de procurar-li una vida digna, sempre en relació amb la teva situació econòmica", assegura l'experta.

L'incompliment d'aquesta sèrie d'obligacions pot donar lloc a reclamacions civils, multes i penes de presó. A Catalunya, l'abandonament dels pares permet que sigui una causa de desheretació.