Enlaces accesibilidad

El CCCB analitza les llums i ombres dels idíl·lics suburbis nord-americans

  • "Subúrbia. La construcció del somni americà", s'endinsa en les contradiccions d'una de les icones dels Estats Units
  • La mostra es podrà veure al Centre de Cultura Contemporània fins al mes de setembre

Per
El CCCB s'endinsa en la cultura dels suburbis nord-americans

L'exposició 'Subúrbia, la construcció del somni americà' planteja com la cultura ha contribuït a expandir un model de vida enlluernador però gens sostenible i cada vegada més present a casa nostra.

Als Estats Units es refereix a barris residencials benestants, amb cases envoltades de jardí, piscina i cotxes a la porta. Un ideal potenciat per la literatura, la televisió i la publicitat i que també ha calat a Europa, fins i tot a Catalunya. L'imaginari icònic contrasta amb la realitat d'un model urbanístic que comporta ombres com la dependència del cotxe, una creixent sensació d'inseguretat, aïllament i un alt consum d'aigua enmig de la sequera.

Els imaginaris de la ciutat a l'extraradi

La directora del CCCB, Judit Carrera, assegura que l'exposició, que es podrà veure des d'aquest dimecres fins al 8 de setembre, permet un viatge per aquest "paisatge físic i mental" que es va consolidar als Estats Units després de la II Guerra Mundial.

De fet, ofereix una història cultural del suburbi que posa en diàleg la forma física de la ciutat amb els imaginaris que genera. Judit Carrera ha destacat que recupera en el 30 aniversari del CCCB un tema fundacional com és la ciutat.

Imatge de l'exposició del CCCB

La idea de viure a les afores de la ciutat en un indret segur i saludable es va contaminar de pors i paranoies

El comissari de l'exposició, el periodista Philipp Engel, ha remarcat que la mostra parteix de la pregunta de per què els nord-americans viuen en aquestes cases unifamiliars i les seves ciutats han crescut en forma de dònut amb una extensió dels suburbis tan diferents del que un europeu entén per ells, habitualment associats a la pobresa.

Subúrbia al CCCB: L'ideari de les cases a l'extraradi s'associen de forma creixent amb l'aillament

Subúrbia al CCCB: L'ideari de les cases a l'extraradi s'associen de forma creixent amb l'aillament

Engel manté que l'exposició interpel·la al públic en un moment en què "els centres de les ciutats europees s'estan buidant i els seus habitants van a la perifèria" de les grans urbs.

Recorregut per 70 anys d'història

L'exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX. Amb l'arribada del ferrocarril es van desenvolupar massivament en els anys 50 del segle XX. També repassa el context econòmic, polític i social que va fer possible la seva expansió, que fa que des dels anys 90 la majoria de la població nord-americana viva en aquests suburbis.

'Suburbia' compta amb abundant material històric, fotografies, pintures, audiovisuals, literatura, obres d'art o objectes quotidians, i convida a repensar el valor de la ciutat i de l'espai públic en l'actualitat.

L'exposició presenta obres de Jessica Chou, Gregory Crewdson, Thomas Doyle, Gerard Freixes, Gabriele Galimberti, Weronika Gesicka, Benjamin Grant, Todd Hido, Todd Solondz, Joel Meyerowitz, Matthias Müller, Blanca Munt, Alberto Ortega, Bill Owens, Sheila Pree Bright, León Siminiani, Amy Stein, Greg Stimac, Angela Strassheim, Deborah Stratman, Ed & Deanna Templeton, Kate Wagner i Christopher Willan, entre altres.

Súburbia al CCCB: L'ideari residencial dels Estats Units s'ha començat a esténdre a Catalunya

Súburbia al CCCB: L'ideari residencial dels Estats Units s'ha començat a esténdre a Catalunya

La mostra es tanca amb una anàlisi d'aquest model en el context local i que ha comptat amb l'assessorament del geògraf Francesc Muñoz. Christopher Willan ha fet un reportatge fotogràfic del món suburbà català per a aquest apartat de la mostra, que també inclou la instal·lació 'Alerta Mira-Sol' de Blanca Munt sobre l'estat d'alerta paranoic del veïnat i una peça audiovisual del cineasta León Siminiani.