Enlaces accesibilidad

El repte d'acabar la història del còmic 'Esther y su mundo' de Purita Campos

  • La dibuixant Purita Campos va morir el 2019 sense poder acabar la història d’Esther y su mundo
  • La jove il·lustradora Aneke està dissenyant l’últim còmic que posarà fi a la saga

Per

El repte d'acabar la història del còmic 'Esther y su mundo' de Purita Campos
Dibuix del còmic de la saga 'Esther y su mundo' de la il·lustradora Aneke

Després que la revista on es publicaven les històries d’Esther i el seu món es deixessin de publicar de sobte pels problemes econòmics de l'editorial Bruguera als anys 80, les fans del còmic es van quedar sense saber-ne més del personatge mític de la dibuixant Purita Campos.

No va ser fins al 2014 quan la il·lustradora, juntament amb el guionista Carlos Portela, va publicar la primera novel·la ‘Esther cumple cuarenta’ (Espasa Narrativa), que va tenir un enorme èxit entre les lectores. De fet, va haver-hi una segona part, ‘La elección de Esther’, però Purita va morir el 2019, amb 82 anys, sense poder il·lustrar la tercera, la que tancava la història.

La dibuixant d'Esther y su mundo, Purita Campos

Purita Campos signant una de les novel·les d'Esther y su mundo

L'editorial Espasa va tancar, però el segell Dolmen es va interessar a publicar el darrer capítol amb el guió de Portela. Tanmateix, faltava una dibuixant: la il·lustradora Aneke va ser l’escollida.

Aneke, la nova dibuixant d’Esther i el seu món

Ana Murillo Yagüe, que és com es diu realment Aneke, ha treballat en títols com ‘Vampirella’, ‘Catwoman’, ‘Wonder Woman’ i ha col·laborat amb l'editorial Marvel Comics. “Quan va sorgir el projecte em va donar un vertigen bastant important, però després, també, intentar ficar-me de ple. A vegades cal ser una mica agosarat en la vida i encara que et faci por alguna cosa, has d'enfrontar-ho”, confessa Aneke al documental ‘Purita i el seu món’ que està disponible a RTVE Play Catalunya.

Esther tindrà vida pròpia més enllà de la vida de la seva creadora

Al fill de Purita, Paco Ortega Campos, li va semblar bé que Esther i el seu Món continués i tingui un final: “L'Esther tindrà vida pròpia més enllà de la vida de la seva creadora i això per a mi també és molt bonic”. Quan va saber que Aneke seria la nova il·lustradora, va pensar que els treballs que havia fet fins al moment no seguien l'estil de la seva mare perquè eren “molt Marvel”. Però es va convèncer quan va veure els primers esbossos d'Esther: “No és exactament el que és Purita perquè clar no ha de ser el que és Purita, lògicament és una nova dibuixant, però sí que ha captat molt bé l'esperit de l'Esther.”

Al documental, Carlos Portela destaca la generositat d'Aneke perquè, segons diu, està fent un esforç doble. En primer lloc, perquè ha d'il·lustrar un llibre amb més de cent pàgines, però és que, a més a més, “estàs fent un llibre no exactament amb el teu estil, sinó forçant el teu estil perquè se sembli al d’una altra persona. La qual cosa és bastant difícil."

La il·lustradora Aneke

La il·lustradora Aneke al documental 'Purita i el seu món'

El final d'Esther i el seu món

No hi ha pressa, ens agrada fer-lo amb temps

“Hem iniciat la tasca complicada de tancar una història que la gent espera des de fa molt de temps”, assegura Vicente García, director de l'editorial Dolmen. Fa tres anys que el segell treballa en el capítol final. “No hi ha pressa, ens agrada fer-lo amb temps. No estem pintant una paret. De fet, som conscients de la transcendència que pot tenir aquesta obra”, apunta García.

Al documental ‘Purita i el seu món’, Aneke agraeix l'espera i la paciència de les seguidores, però diu que encara que no pot avançar com serà el final: “A mi no m'ha decebut, però sí que portarà cua.” El guionista confirma que hi haurà sorpreses en aquest últim capítol i que no tot serà previsible. “Les coses acabaran bé perquè han d'acabar bé. Si després de cinquanta anys no acaben bé, és per donar-nos bufetades. Però pel camí potser hi ha alguna sorpresa gran”, afegeix.

Des de l'editorial Dolmen, el director assegura que aquest darrer còmic el podran llegir tant les aficionades que han seguit l’Esther al llarg dels anys com les fans que no ho fan des dels anys 80, ja que tindran la sensació que no s'han perdut res. “El que succeeix en aquest número, la veritat, és increïble. (...) Està quedant el final digne que realment es mereix.”