Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Vilalta lamenta que Junts no hagi "tancat files" amb el president Aragonès

Per
Cafè d'idees - Vilalta lamenta que Junts no hagi "tancat files" amb el president Aragonès

La secretaria general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, creu que els lideratges de Pere Aragonès i de Carles Puigdemont són diferents: "Tenim un president que a vegades no se li ha reconegut tota la legitimitat". Vilalta lamenta que els juntaires no hagin "tancat files" amb el president de la Generalitat quan ha estat d'ERC, i contraposa que els republicans sí que ho han fet quan el president era de Junts pel Sí o Junts per Catalunya: "Ho hem trobat molt a faltar".

Vilalta afegeix que el secretari general de Junts, Jordi Turull, va ser molt dur ahir criticant al president Aragonès. "Que puguin pensar això, em dol molt", ha assegurat sobre unes paraules en les quals titllant l'avançament dels comicis d'electoralista, i assegurava que buscaven que Puigdemont no es pogués presentar.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, descarta que la no aprovació del pressupost sigui un fracàs del cap de l'executiu: assenyala la irresponsabilitat de l'oposició de no fer possible "el millor pressupost que havia tingut mai Catalunya: "Permetien posar Catalunya més al dia i donar serveis molt millors". Pels republicans, les decisions partidistes van impedir tramitar els pressupostos "perquè no han pensat en el país": "Van decidir bloquejar-los, no oferir el que creiem que era millor".

Acusa Junts i els comuns de no voler negociar

La secretaria general adjunta dels republicans critica la "manca de voluntat" i predisposició d'alguns partits de negociar el pressupost: "A l'inici d'aquest any, el clima era de precampanya". Ho ha fet carregant especialment contra els comuns i contra Junts. Argumenta que els de Puigdemont van retardar l'entrega de propostes fins al febrer, quan ja hi havia l'acord amb el PSC. Afegeix que no hi ha cap mesura que els pugui desagradar i lamenta que situessin l'impost de successions com a bandera: "Té un impacte molt gran a les finances. 1.200 milions d'euros menys. Què s'ha de retallar? Plantegen una negociació impossible".

De retruc no hi haurà pressupostos a l'Estat

Amb ironia, Vilalta també diu que Pedro Sánchez hauria de donar les gràcies als seus socis de Sumar per haver provocat, de retruc, que tampoc s'aprovin pressupostos a l'Estat: "Ara hi haurà un clima de molta més dificultat per construir acords, de molta més complexitat sempre que hi ha clima electoral", ha admès la portaveu d'ERC. I reconeix converses dels republicans "amb el Govern de l'Estat" i amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, per mirar de capgirar la posició dels comuns a Catalunya: "Hi ha hagut converses molt directes perquè s'han fet totes les converses possibles. Ens podien dir que no havíem explorat totes les vies", ha sostingut.

Redueix la campanya a dos: ERC i PSC

Ja en clau electoral catalana, Vilalta considera que els comicis del 12 de maig tindran "sobretot" dos candidats, Pere Aragonès i Salvador Illa, que representen dos models molt diferents: "Hem vist com Junts que deia que era plural, s'ha escorat a la dreta i representa a Convergència", ha etzibat als exsocis de Govern.  La republicana concreta que després del 12M s'hauran de construir majories i no tanca la porta a governar amb el PSC malgrat que el seu model és molt diferent: "Ho farà molt difícil".

Finalment, Vilalta també alerta que demanaran totes les explicacions a Salvador Illa sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus i la seva relació amb el cas Koldo: "El que transcendeix és una mica alarmant. Van sortir informacions que el poden afectar directament", ha alertat.