Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 13 de març de 2024 | Carles Puigdemont anuncia que serà a Catalunya per al debat d'investidura

  • Tret de sortida al Saló de l'Ensenyament amb més de 170 activitats
  • Albert Jané i Riera, reconegut amb el premi de les lletres catalanes 2024
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carles Puigdemont al Parlament Europeu
Carles Puigdemont al Parlament Europeu

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de convocar eleccions pel 12 de març després del rebuig dels pressupostos al Parlament. Des de Junts, Carles Puigdemont ha anunciat que serà a Catalunya per a la investidura, i el seu nom sona com a possible candidat.

Altres temes destacats del dia passen per l'operació policial contra un grup criminal investigat per delictes de falsificació de moneda i tràfic de drogues a Tarragona, la inauguració del Saló de l'Ensenyament a Barcelona, la segona expedició a Mart de la missió Hypatia i el reconeixement d'Albert Jané amb el premi de les lletres catalanes 2024.

Resum de notícies a Catalunya del 13 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:22

    Un intern de la presó de Mas d’Enric (Tarragonès) assassina una cuinera i posteriorment se suïcida

     

    Un pres del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), ha matat aquest dimecres a la tarda una cuinera del centre i després s’ha suïcidat, segons ha comunicat el sindicat CATAC. Els Mossos d’Esquadra investiguen la doble mort. El crim, segons ‘elcaso.cat’, s’ha produït entre les 4 i les 5 de la tarda. La dona era treballadora del Centre d’Iniciatives per la Reinserció (CIRE) i ha mort per les ferides d’arma blanca causades pel pres, que també treballa a la cuina del centre. El sindicat ha convocat per aquest dijous al migdia una concentració de condol i rebuig al crim.

  • 20:05

    Sánchez renuncia a presentar els pressupostos pel 2024

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, anuncia que el seu executiu renuncia a presentar el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2024 fruit de la convocatòria electoral a Catalunya. D'aquesta manera, es prorrogaran els pressupostos del 2023 i l'executiu espanyol intentarà un acord per tirar endavant ja els del 2025. "Sense cap dubte la convocatòria electoral a Catalunya altera de forma clara el tauler polític a Catalunya, i el que toca, després de veure els esdeveniments i ser realista, és treballar en els pressupostos del 2025", perquè "això és el que és sensat", ha dit en una entrevista a la Cadena Ser.

  • 19:50

    Sumar s'alinea amb els comuns i diu que Aragonès ha anat a eleccions perquè ha estat incapaç de fer acords

     

    Yolanda Díaz s'ha alineat amb la decisió dels comuns que ha provocat la caiguda dels pressupostos i la convocatòria electoral. Segons afirma Sumar, la direcció "respecta i comparteix" el plantejament dels comuns, perquè el projecte del Hard Rock impossibilitava cap entesa. Aragonès, diu Sumar, ha convocat les eleccions perquè "ha estat incapaç d'arribar a un acord" fruit del fet que havia acceptat "la imposició del PSC d'impulsar el Hard Rock", un projecte "propi d'un model de desenvolupament dels anys 90 i absurd en un context d'emergència climàtica" que "empeny Catalunya a un model de salaris baixos i ocupació precària". "Des de Sumar acompanyarem els comuns en aquestes eleccions catalanes", conclou la formació.

  • 19:26

    Un intern de la presó de Mas d’Enric mata una cuinera del centre i se suïcida

     

    Un pres del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), ha matat aquest dimecres a la tarda una cuinera del centre i després s’ha suïcidat, segons ha comunicat el sindicat CATAC. Els Mossos d’Esquadra investiguen la doble mort, segons ha confirmat RTVE. 

  • 19:11

    Carles Puigdemont assegura que amb el calendari a la mà, "és evident" que serà present en la investidura

     

    Des d'Estrasburg, Carles Puigdemont assegura que amb el calendari a la mà, segons els terminis de l'amnistia, "és evident" que serà present en la sessió d'investidura del pròxim president del Govern de la Generalitat de Catalunya. L'expresident de la Generalitat afirma que "li faria molta il·lusió" poder tornar-hi després de sis anys i quatre mesos "a l'exili".

  • 19:00

    La Moncloa admet que les eleccions catalanes poden "alterar el taulell polític" i ja contempla que no s'aprovin els PGE

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha admès que la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya pot "alterar el taulell polític". Montero ha afirmat que es contempla la possibilitat que no s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat, malgrat que ha dit que no ha rebut encara cap missatge per part de Junts i ERC en aquest sentit. "Veurem a les pròximes hores que traslladen públicament i que comuniquen al PSOE", ha remarcat la dirigent socialista abans de ressaltar que no es descarta cap escenari.

  • 18:58

    El sector turístic de Tossa de Mar s'afegeix a la compra mancomunada de la dessaladora de Lloret

     

    El sector turístic de Tossa de Mar (Selva) s'ha afegit a la compra mancomunada de la dessaladora de Lloret de Mar, que permetrà omplir les piscines dels seus establiments a l'estiu. Ha estat un acord entre el Gremi d'Hotelers de Lloret de Mar i l'Associació Professional d'Empresaris d'Hostaleria de Tossa de Mar (APEH) per afegir-se a la compra de la dessaladora. El president de l'APEH, Francesc Zucchitello, assenyala que estan molt contents i que de les 580 empreses que animen a afegir-se a la iniciativa, 35 tenen una "urgència" per poder tenir aigua aviat. En els pròxims dies, Blanes decidirà si se suma, o no.

  • 18:48

    El festival de cine Brain Film Fest enceta la 7a edició amb les edats del cervell com a fil conductor

     

    El Brain Film Fest celebrarà la seva setena edició entre el 13 i el 17 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb les edats del cervell com a fil conductor. Enguany hi ha vuit llargmetratges i vint-i-dos curtmetratges en les seves dues seccions competitives, i nou films més en projeccions paral·leles. Entre les propostes, destaca l'estudi de cas sobre la gestió emocional dels actors de 'La societat de la neu'. A banda, comptarà amb les habituals taules rodones, tallers, presentacions i estudis de cas que acompanyen l'experiència cinematogràfica.

    Les edats del cervell, el fil conductor del Brain Film Fest
    rtve Les edats del cervell, el fil conductor del Brain Film Fest
  • 18:45

    AVANÇAMENT ELECTORAL | Alejandro Fernández (PPC) titlla d'"espectacle lamentable" l'avançament electoral

     

    El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, considera que la convocatòria avançada de les eleccions és un "espectacle lamentable del procés interminable que estem vivint". I ha fet una crida a la societat catalana a "passar pàgina del pitjor de la nostra història recent".

  • 18:39

    AVANÇAMENT ELECTORAL | Vox celebra la convocatòria del 12 de maig per "recuperar Catalunya". 

     

    El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, assegura que l'avançament electoral és "una bona notícia i una gran oportunitat per recuperar el que han arrabassat".  Garriga ha atacat durament la figura de Salvador Illa, a qui acusa d'haver-se presentat a les darreres eleccions "oferint-se com a alternativa" i, en canvi, s'ha convertit en garantia de "l'alternança de l'independentisme al govern". 

  • 18:30

    AVANÇAMENT ELECTORAL | Ciutadans creu que la legislatura "hauria d'haver acabat quan JxCat va abandonar el Govern"

     

    El diputat de Ciutadans al Parament de Catalunya Carlos Carrizosa creu que "potser la legislatura hauria d'haver acabat quan JxCat va abandonar el Govern". Carrizosa ha criticat la "incapacitat" d'ERC per portar a terme el seu "projecte polític" i ha titllat els pressupostos d'"electoralistes", ja que acusa el Govern de voler el resultat d'avui, és a dir, avançar les eleccions i treure pit dels comptes que podrien haver aprovat. El taronja denuncia que Illa havia pactat amb Aragonès un pressupost "continuista".

  • 18:27

    AVANÇAMENT ELECTORAL |  Jéssica Albiach destaca que la convocatòria d'eleccions era "el més coherent"

     

    La líder d'En Comú Podem assegura que "convocar eleccions és la decisió més coherent que ha pres Pere Aragonès durant tota la legislatura". Ha advertit que ha estat "fruit d'un govern feble, de final d'etapa, que és incapaç de teixir majories".  Ara bé, també ha demanat que el govern en funcions no tiri endavant cap decisió que faci irreversible el Hard Rock. 

  • 18:11

    AVANÇAMENT ELECTORAL | La CUP assegura que "és un fracàs personal de Pere Aragonès"

     

    El portaveu de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer, assegura que Pere Aragonès ha "fracassat per la manca de projecte polític". Adverteix al president català que "el que és una irresponsabilitat es que et tombin els pressupostos per voler fer el casino més gran d'Europa".  Pel que fa al candidat de la CUP el proper 12 de maig, Pellicer ha afirmat que ja han activat tots els mecanismes electorals davant del nou escenari. 

  • 18:10

    Un 75 % dels habitatges de l'illa del carrer Canigó de Badalona, apuntalats

     

    El 75 % dels habitatges de l'illa dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs Marc de Badalona s'han hagut d'apuntalar per risc de col·lapse de l'estructura en les darreres tres setmanes. Són 315 dels 420 habitatges analitzats. A més, hi ha cinc dels 21 blocs completament desallotjats. Aquest dimecres han finalitzat els treballs d'inspecció dels immobles. "Hem pogut salvar vides", afirma el tinent d'alcalde de Territori, Daniel Gràcia, que assegura que hi havia un "risc molt alt" que es pogués tornar a produir un nou esfondrament.

  • 17:55

    AVANÇAMENT ELECTORAL | Jordi Turull creu que l'avançament de les eleccions és la "constatació d'un fracàs"

     

    El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, assegura que la convocatòria anticipada de les eleccions al Parlament és la "constatació d'un fracàs". "Vàrem advertir al president que no es podia governar amb una minoria total", ha dit. El secretari de Junts assegura que el partit està preparat per a les eleccions. Pel que fa al candidat, ha dit: "La persona que tots tenim al cap amb aquest calendari que se'ns ha proposat, el dia del possible debat d'investidura serà a Catalunya".

  • 17:44

    AVANÇAMENT ELECTORAL | Salvador Illa assegura que està "preparat" pel 12M

     

    El primer secretari dels socialistes catalans celebra la convocatòria electoral i assegura que "Catalunya necessita un govern fort i un president, en comptes d'un candidat, per passar pàgina". En aquest sentit, ha destacat que "el PSC està preparat, jo estic preparat" per les eleccions del 12 de maig. Per Illa el proper mes de maig Catalunya decidirà entre "avançar o retrocedir". 

  • 17:27

    Albiol demana al Govern que no reallotgi veïns de la Mina a Badalona

     

    L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, no vol que cap dels veïns de l'edifici Venus del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, que s'ha de desallotjar per poder-lo enderrocar, acabi reallotjat a Badalona. Ha estat després que el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, hagi avançat en una entrevista a Ràdio Ciutat de Badalona que des del Consorci del barri de la Mina es compraran alguns habitatges al mateix barri, però també en "entorns propers" de Sant Adrià, Barcelona o Badalona.

  • 17:24

    Pere Aragonès convoca eleccions anticipades per al pròxim 12 de maig

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat les eleccions al Parlament de Catalunya després del fracàs dels pressupostos i les ha convocades pel pròxim 12 de maig. Aragonès ha qualificat d'"irresponsabilitat" que els Comuns hagin dit que no als comptes "més expansius" de la legislatura pel Hard Rock. El president ha afirmat que les "línies vermelles" i els "vetos creuats" avui pels grups del Parlament han estat contra la ciutadania, i no contra el seu executiu.

  • 17:17

    Mazón acusa Aragonès de fer oportunisme polític amb els premis Guillem Agulló

     

    El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha acusat el Govern de "fer oportunisme polític" amb els premis Guillem Agulló. L'Executiu va anunciar que havia acordat amb la família que lliurarien el premi després que les institucions valencianes –liderades per PP i Vox– votessin a favor de suprimir-lo. Hores després, el PP ha tornat a obrir la porta a entregar aquest guardó a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), on Vox no té representants.

    Mazón, molest amb el Govern pels premis Guillem Agulló
    rtve Mazón, molest amb el Govern pels premis Guillem Agulló
  • 17:10

    Les empreses d'esports d'aventura del Pirineu de Lleida ja escalfen motors

     

    Les empreses d'esports d'aventura del Pirineu de Lleida ja escalfen motors per donar el tret de sortida a la temporada aquest divendres, tot i que el fort s'espera a partir de Setmana Santa, quan acabi la temporada d'esquí. Les reserves d'aigua als rius per practicar les activitats d'aigua són millors que l'any passat i el sector confia que aquesta serà una bona temporada.

  • 16:45

    Pugen a Catalunya un 18,7% els delictes d'odi i discriminació el 2023

     

    Catalunya és la comunitat autònoma on es van produir més delictes d'odi entre 2002 i 2021, seguida de Madrid, Castella i Lleó i Canàries. Així ho revela un estudi del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ha constatat que a Catalunya es van comptabilitzar un 42% dels delictes d'odi registrats a tot l'estat en aquest període. De fet, els delictes d'odi i discriminació han pujat un 18,7%.

  • 16:21

    Albert Jané, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

     

    Albert Jané ha estat guardonat amb el 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga l'entitat Òmnium Cultural. Nascut a Barcelona el 1930, va ser guionista del programa Català de primera mà de TVE Catalunya. És escriptor, lingüista i traductor i ha estat director de la revista Cavall Fort.

  • 16:12

    Les aerolínies alerten de les conseqüències de l'impost al querosè que negocia la Unió Europea

     

    L'Associació de Línies Aèries (ALA) avisa que un impost al combustible de l'aviació perjudicaria l'economia catalana, l'ocupació i el sector turístic. L'entitat precisa que el nou tribut que planteja la UE per reduir les emissions suposaria una reducció del PIB català de 724 milions d'euros, una caiguda del 6% en la demanda de passatgers i una disminució de 1.000 milions d'euros en la despesa turística. L'ALA defensa que el tribut "no contribuirà" en avançar cap a la descarbonització.

  • 16:05

    Aragonès reuneix el Govern per a retirar la llei d'acompanyament després de rebutjar-se els Pressupostos
     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat aquest dimecres a la tarda un Consell Executiu extraordinari per a retirar el projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic de 2024, la llei d'acompanyament, després d'haver-se rebutjat els Pressupostos. Està previst que la reunió del Consell Executiu extraordinari comenci a les 16.30 hores aproximadament, després del que el president compareixerà davant els mitjans. S'especula amb un avançament electoral. 

  • 16:00

    8 de cada 10 edificis a Espanya no són eficients energèticament i contaminen

     

    Els edificis a Espanya generen el 25% de les emissions de CO¿. A part del consum a l'interior, també contaminen durant la fabricació, el transport i la instal·lació de materials. Per això els experts recomanen rehabilitar, en lloc de construir des de zero. Una nova directiva europea eliminarà, per exemple, les subvencions per a instal·lar calderes de gas i molts ciutadans hauran d'assumir reformes a casa. Hi ha marge fins al 2050. 

  • 15:40

    PRESSUPOSTOS | El Parlament rebutja el projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat

     

    Prosperen les esmenes a la totalitat presentades per JxCat, Vox, la Cup, En Comú Podem, Ciutadans i PP, després de fracassar la negociació entre el Govern i els comuns per l'escull dels Hard Rock. 

  • 15:05

    Membres conservadors de la carrera fiscal i judicial, associacions de funcionaris i juristes alerten que la llei d'amnistia va contra els principis de legalitat i seguretat jurídica. 

     

    Un grup de fiscals, jutges i associacions de funcionaris de l'Estat i professionals del dret, en contra de la llei d'amnistia
    rtve Un grup de fiscals, jutges i associacions de funcionaris de l'Estat i professionals del dret, en contra de la llei d'amnistia
  • 14:05

    No sé què estudiar... Què faig? Arrenca el Saló de l'Ensenyament

     

    El Saló de l'Ensenyament dona un any més el tret de sortida per guiar el futur d'aquells que encara no tenen clar, o sí, què volen fer després dels estudis obligatoris. Enguany, l'oferta augmenta, sobretot pel que fa als cicles de Formació Professional. Allà s'hi pot gaudir de l'orientació individualitzada, un dels serveis més demandants. La psicopedagoga D'EP Institut Gemma Latorre ha explicat que "hi ha molta necessitat d'orientació" davant la gran oferta existent.

  • 13:55

    9 dones científiques s'endinsen en una simulació aeroespacial a Mart amb el projecte Hypatia II

     

    Nou dones de diverses edats i disciplines científiques participaran en la missió Hypatia II al desert d'Utah, als Estats Units. És la segona edició d'un projecte de recerca que simula una missió aeroespacial a Mart.

  • 13:40

    9 detinguts i 7 entrades en un dispositiu policial per tràfic de drogues i falsificació de moneda a Tarragona

     

    La policia ha detingut almenys nou persones en el dispositiu entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil a l'àrea de Tarragona contra un grup criminal investigat per tràfic de drogues, falsificació de moneda, tinença d'armes de foc i pertinença a grup organitzat. 

    150 efectius han fet entrades i escorcolls en diversos municipis, entre ells el Morell, Reus, Móra la Nova i Mont-roig del Camp. També s'està fent una entrada al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). Al Morell els agents han escorcollat els vehicles dels dos detinguts amb la unitat canina. El cas continua sota secret d'actuacions. 

     
  • 13:20

    La qualitat de l'aire millora les dues últimes dècades, però no es nota per la pol·lució ambiental

     

    Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona i el Supercomputing Center confirma que la qualitat de l'aire ha millorat considerablement en les dues últimes dècades, per les polítiques de control. El problema, però, és que els seus efectes no s'han notat perquè l'augment de les temperatures ha incrementat els nivells d'ozó, i combinat amb la resta de contaminants, ha suposat més dies de pol·lució ambiental. Per sobre dels nivells recomanats per l'OMS. 

    La qualitat de l'aire millora les dues últimes dècades, però no es nota per la pol·lució ambiental
    rtve La qualitat de l'aire millora les dues últimes dècades, però no es nota per la pol·lució ambiental
  • 13:15

    4 anys des del primer dia de confinament per la Covid-19

     

    Avui es compleixen quatre anys des que el Govern declarés el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19. Un moment que va canviar la vida de milions de persones, vam reconfigurar les nostres rutines i prioritats. Al llarg d'aquests anys, hem enfrontat reptes, hem perdut i hem après. Amb més de 2,5 milions de morts a Espanya, recordem aquest moment crucial.

  • 13:02

    El CIS dona un avantatge de 2,7 punts al PP sobre el PSOE

     

    El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques de març, realitzat durant l'esclat del cas Koldo i el debat de l'amnistia, dona al PP un 34% dels vots i el PSOE un 31,3%. Al mes de febrer, l'enquesta pronosticava un empat tècnic entre els dos partits. D'altra banda, també puja Vox, que per poc marge supera Sumar i se situaria com a tercera força amb un 9,9% d'intenció de vot, dos punts més que el baròmetre de febrer. El partit de Yolanda Diaz es deixa un punt i es queda en un 9,2% de vots. Pel que fa als partits catalans, Esquerra es manté per davant de Junts per Catalunya. Els republicans amb un 1,9% d'intenció de vot i els juntaires amb un 1,2%. 

  • 12:57

    PRESSUPOSTOS | ERC qualifica de “surrealista” la posició dels comuns sobre els Pressupostos.

     

    La portaveu dels republicans ha insistit que "Hard Rock és l'excusa" i que el que no volen és que el Govern "es pengi una medalla". En aquest sentit, ha desqualificat les incoherències dels de Jéssica Albiach governant a Madrid amb els mateixos que ha Catalunya imposen el macrocasino o la B-40. La dirigent republicana també ha qualificat de 'fake' la negociació amb Junts per Catalunya i de "teatre" l'última proposta lliurada durant el ple al president Pere Aragonès. 

  • 12:53

    PRESSUPOSTOS | El PP denuncia l'estructura "elefantiàsica" de la Generalitat

     

    "Tèrmits voladors". Així ha qualificat el president del PPC, Alejandro Fernández, ha qualificat de "tèrmits voladors" el govern pels a prop de 200 organismes de l'administració catalana que assegura estan duplicats, triplicats o quadruplicats. Asegura que els partits independentistes són "petites criatures destinades a parasitar l'economia catalana", i ha acusat el PSC "d'assumir acríticament el projecte de construcció nacional separatista i la seva despesa processista". 

  • 12:54

    Un grup de fiscals, jutges i associacions de funcionaris de l'Estat i professionals del dret, en contra de la llei d'amnistia. 

     

     

    Membres conservadors de la carrera fiscal i judicial, associacions de funcionaris de l'estat i juristes alerten que la llei d'amnistia senta un precedent molt perillós. Creuen que va en contra dels principis de legalitat i seguretat jurídica i suposa un atac a l'estat de dret. Consideren, però, que l'estat de dret no està en fallida.

    Des de l'Associació Professional de la Magistratura, Pablo Baró diu que és una llei perversa en un doble sentit: té noms concrets i va contra els jutges i el Suprem i considera que ha col·locat a jutges i fiscals i contra el Suprem.

     
  • 12:47

    Barcelona acorda impulsar un pla per detectar edificis amb risc d'incendi

     

    L'Ajuntament de Barcelona impulsarà un pla per detectar edificis amb risc d'incendi. El govern municipal elaborarà un pla d'actuació en matèria de prevenció d'incendis per a habitatges i comunitats de propietaris. Contemplarà mesures com identificar les comunitats en finques d'alta complexitat per a elaborar un cens i crear equips d'inspecció per a les finques identificades amb risc d'incendi que realitzin el servei de forma gratuïta. També demana crear una línia d'ajuts econòmics i administratius per a renovar instal·lacions elèctriques que puguin ser perilloses.

  • 12:30

    Una trentena d'organitzacions del moviment per l'habitatge denuncien "l'augment de la repressió" policial i judicial

     

    Una trentena de sindicats i organitzacions del moviment per l'habitatge han signat un manifest conjunt en què denuncien "l'augment de la repressió" policial i judicial contra els activistes. En el text, carreguen contra que el "macrodesnonament" que va tenir lloc al barri del Raval de Barcelona el passat 21 de febrer; l'execució "sistemàtica" de desallotjaments amb grans desplegaments policials a Ciutat Vella o a municipis del Maresme; les peticions de "dècades de presó" per als encausats en el cas d'Olzinelles, al barri de Sants, o la "militarització" del desallotjament del Kubo i la Ruïna.

  • 12:12

    PRESSUPOSTOS | Carlos Carrizosa avança que el Hard Rock no es farà

     

    El líder de Cs al Parlament ha carregat contra uns pressupostos que veu "subordinats" al pacte de "conveniència política" entre ERC i PSC. "És un salvavides del socialisme a ERC a canvi del suporta a Sánchez", ha afegit . Per a Carrizosa, els comptes pactats entre ERC i PSC són "electoralistes i continuistes". D'altra banda, el líder de Cs ha donat per fer que el Hard Rock no es farà. "Qui aguanta una incertesa de 10 anys?", ha preguntat.

  • 12:00

    La Moncloa dona per fet que els pressupostos del Govern cauen

     

    A hores d'ara, el govern de Sánchez ja dona per fet que els pressupostos de la Generalitat no tiraran endavant pel 'no' dels comuns. Fonts de l'executiu "esperen" que aquest fet no compliqui el suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat. "No creiem que ERC s'aixequi de la taula a Madrid", assenyalen alhora que admeten que el fet que no s'aprovin els pressupostos de la Generalitat "no facilita" l'estabilitat. 

  • 11:47

    El lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera guanya el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

     

    Jané ha centrat la seva activitat professional en l’estudi i ensenyament de la llengua i en la literatura infantil i juvenil, tot i que també ha escrit poesia i la seva carrera està molt lligada a ‘Cavall fort’, revista de la qual en va ser director entre 1979 i 1997.

  • 11:45

    Tret de sortida al Saló de l'Ensenyament

     

    Des d'avui i fins diumenge, és previst que alumnes, famílies i professors es passegin per la fira de Montjuïc, investigant opcions per al seu futur professional. El saló compta amb més de 220 expositors que donaran a conèixer als visitants les opcions d'estudis postobligatoris per al curs 2024-2025.

     
  • 11:45

    L'índex de lloguer a Barcelona és un 36% menor que el preu de mercat, segons les dades d'Idealista

     


    L'índex de preus de lloguer del Govern situa el preu del metre quadrat a Barcelona un 36 % més baix que l'import anunciat en Idealista el febrer de 2024. D'aquesta manera, l'Executiu fixa el preu per metre quadrat en 12,6 euros, en la plataforma aconsegueix els 19,6 euros. 

    Barcelona es troba entre les capitals que registren majors diferències entre els preus. A Girona,  el percentatge és d'un 35 % menys l'índex del lloguer del Govern respecte del registrat per la companyia.

    A Tarragona, la diferència és lleugerament inferior, un 33% i, a Lleida, és del 29% entre el de referència i l'empresa anunciant. 

  • 11:35

    PRESSUPOSTOS | Jéssica Albiach manté l'ultimàtum sobre el Hard Rock a canvi de retirar l'esmena a la totalitat

     

    La líder dels comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat oberta a continuar negociant fins al darrer minut, però ha deixat clar que "sembla" que els Pressupostos no s'aprovaran. Albiach ha tornat a reclamar a Pere Aragonès que digui públicament que "aturarà el Hard Rock". La líder dels comuns s'ha mostrat especialment dolguda per les pressions exercides pels republicans a Madrid i ha espetat "al nosatres no ens mana Madrid, ni la Caixa". 

  • 11:17

    PRESSUPOSTOS | La CUP denuncia l'aliança del Govern amb el PSC per tirar endavant el Hard Rock

     

    El diputat i negociador de la CUP, Xavier Pellicer, ha posat el focus en el pacte entre l'executiu i el PSC, l'únic al qual s'ha arribat i que consideren incompatible amb el seu suport. "Ens dol dir-ho, però no sabem si el senyor de Pedro Sánchez a Catalunya és el senyor Illa o vostè", ha etzibat Pellicer. En aquest sentit, la CUP ha lamentat que el pacte pel Hard Rock només beneficia els interessos de La Caixa. 

  • 11:02

    L'índex de lloguer a Barcelona és un 36% menor que el preu de mercat, segons Idealista


    L'índex de preus de lloguer del Govern situa el preu del metre quadrat a Barcelona un 36% més baix que l'import anunciat en Idealista el febrer de 2024. Mentre que l'Executiu fixa el preu per metre quadrat en 12,6 euros, en la plataforma aconsegueix els 19,6 euros. L'entitat adverteix que la capital catalana ha perdut un 58% de l'oferta que hi havia en 2017, quan els preus de mercat eren "similars" als que suggereixen l'índex.

     

  • 10:49

    PRESSUPOSTOS | Vox reclama una retallada de la despesa pública de la Generalitat de 12.000 milions. 

     

    El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha denunciat la "coalició perfecta" entre socialistes i independentistes. Garriga ha retret a ERC i PSC que hagin pactat els comptes del 2024 "a l'esquena dels catalans" només per "mantenir els seus privilegis". En aquest sentit, ha reclamat una rebaixa de la pressió fiscal que es podria finançar a través de la retallada de la despesa pública de 12.000 milions. 

  • 10:27

    Els API calculen que l'índex de referència estatal farà reduir un 20% les rendes del lloguer als grans tenidors

     

    Els Agents de la Propietat Immobiliària (calculen que l'índex de referència estatal les rendes del lloguer es reduiran entre un 4% i un 42% als grans tenidors i que la tendència és un retrocés mitjà del 20%. Segons l'entitat, s'ha comparat la renda comercial que afecta els habitatges de lloguer amb el preu que proporcional el nou sistema d'índex estatal per als habitatges de grans tenidors i les noves que entrin en el mercat.

  • 10:05

    Almenys dos detinguts en un dispositiu policial per tràfic de drogues i falsificació de moneda a Tarragona

     

    La policia ha detingut almenys dues persones en el dispositiu conjunt contra un grup criminal investigat per tràfic de drogues, falsificació de moneda, tinença d'armes de foc i pertinença a grup organitzat. Es tracta d'un operatiu conjunt entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil. Hi ha 150 efectius desplegats i s'estan fent entrades i escorcolls en diversos municipis, entre ells el Morell (on s’han fet els dos detinguts), Reus, Móra la Nova i Mont-roig del Camp.

  • 09:53

    PRESSUPOSTOS | Junts demana a Pere Aragonès convocar eleccions si no aconsegueix aprovar els Pressupostos 

     

    Junts ha fet un "últim intent" per negociar els pressupostos de la Generalitat. En ple debat a la totalitat al Parlament aquest dimecres, el president del grup, Albert Batet, ha lliurat al president Pere Aragonès un nou document amb mesures en fiscalitat o desburocratizació per a facilitar l'aprovació dels comptes, i ha insistit que "hi ha marge". En aquest sentit, Batet ha llançat un ultimàtum: "No poden allargar aquesta agonia. O hi ha una proposta sòlida de pressupostos, o li pertoca convocar eleccions. 

  • 09:15

    PRESSUPOSTOS | El Govern acusa Albiach d'"incoherència i electoralisme"

     

    La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha intervingut a l'inici del debat parlamentari d'aquest dimecres, que votarà les esmenes a la totalitat dels pressupostos. "Avui no es vota res sobre un casino. I han preferit ignorar-ho", ha criticat Mas Guix, en referència a l'escull que continua allunyant un acord entre Govern i comuns pels comptes del 2024. A més, la consellera ha avisat que "passaran molts anys" fins que Catalunya no pugui tornar a disposar d'un creixement anual com el que es preveu als pressupostos d'enguany.

  • 8:41

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 13 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 9:39

    Els comuns rebutgen l'oferta del Govern sobre el Hard Rock.

     

     

    Els comuns rebutgen la proposta del Govern d'estudiar una moratòria als macroprojectes amb motiu de la sequera, tal com va aprovar el Parlament. En Comú Podem subratlla que el mateix Govern diu que no afectaria el Hard Rock perquè el Camp de Tarragona no està en emergència i encara falta molt temps per posar en marxa el projecte. "Una moratòria que no és una moratòria. Res que incomodi al PSC, a la Caixa o als inversors", ha lamentat el portaveu dels comuns, David Cid, a través de X.


    Albiach ja es va oposar a aquesta opció en la reunió amb Aragonès d'ahir a la tarda al Palau de la Generalitat

     
  • 8:41

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 13 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 08:10

    Dispositiu en marxa de Mossos i Guàrdia Civil contra un grup criminal investigat per delictes de falsificació de moneda i tràfic de drogues.

     

     

     

    Segons informen, hi ha 150 efectius desplegats i s'estan fent entrades i escorcolls en diversos municipis de la demarcació, entre ells el Morell, Reus, Móra la Nova i Mont-roig del Camp. També s'està fent una entrada al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). La investigació és una derivada del cas 'Sentinel', desplegat el mes de setembre del 2022.

     
  • 8:10

    El Govern s’obre a estudiar la moratòria del HardRock.

     

     

    En un document al qual ha tingut accés Ràdio 4, fan referència a la proposta d'En Comú Podem que van votar al Parlament, la qual parlava d’aturar qualsevol planejament urbanístic que comporti mobilitzar 100 litres aigua per persona. 
    També proposen endurir llei del joc i revertir rebaixes fiscals els casinos.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 13 de març de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.