Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Cuevillas creu que Puigdemont podria tornar a finals de maig

Per
Cafè d'idees - Cuevillas creu que Puigdemont podria tornar a finals de maig

L'exdiputat de Junts per Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas, creu que Carles Puigdemont podria tornar a Catalunya a finals de maig gràcies a l'aprovació de la llei d'amnistia: "Paper en mà, sí". L'expolític admet que "poden passar moltes coses" abans d'un hipotètic retorn de Puigdemont i assenyala els "enfrontaments entre poders de l'Estat": "Entenc que no el podrien empresonar" i "el risc zero no existeix", ha afegit.

"Si li preguntem al catedràtic de Dret Processal sí, està blindat. Si li demanem a l'advocat en exercici, no està blindat", ha argumentat, assenyalant que els jutges fan "interpretacions irracionals": "S'han previst mecanismes diferents per intentar dificultar-ho, fins i tot que el jutge pugui ser acusat de prevaricació", ha assegurat sobre el modificat text de la llei d'amnistia.

Cuevillas explica que la redacció de la llei d'amnistia es va tancar ahir al vespre i s'hi ha reforçat tant el capítol de terrorisme, com el de traïció, que hauran de ser interpretats de conformitat amb la legislació internacional: "Els jutges espanyols són europeus, estan obligats pel dret europeu". L'advocat considera que el Codi Penal espanyol és massa laxa i permet massa interpretacions: "Això del Tsunami és contrari a la normativa europea i al sentit comú.

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Alonso-Cuevillas afirma que la cúpula de la judicatura "és i continuarà sent bel·ligerant contra la llei i no es podrà tenir una llei blindada. "Per molt que intentem fer una llei perfecta, no pot ser. El dret neix vell sempre hi ha alguna cosa, una interpretació estrambòtica", ha sostingut.

Decebut amb el Parlament: "No serveix per res"

D'altra banda, Cuevillas també explica per què ha deixat l'acta de diputat decebut de la política i el sistema parlamentari català, que considera que "no serveix per res": "No es parlamenta, és monologuista. No té cap conseqüència pràctica. Quan intentem tocar el mou de l'os ve el Constitucional i ho tomba", ha lamentat. L'advocat reconeix que patia, però que estava ben pagat: "Em sentia inútil. Es paga bé. Cinc mil i escaig al mes, molt ben pagat". Detalla que en va parlar amb Carles Puigdemont i va entendre la seva decisió.

"Divorci" entre la cúpula i la base de Junts

Alonso-Cuevillas també revela la seva mala relació amb l'exsecretari general de Junts, Jordi Sánchez, que creu responsable de fer-lo fora de la Mesa del Parlament: "És un home molt rígid i dogmàtic". L'exdiputat diu que té la percepció que al partit hi ha un cert distanciament entre la cúpula i la base. I creu que més que sectors pròxims a Jordi Turull o a Laura Borràs, "tothom és Puigdemontista".

D'altra banda, defensa que Junts va fer bé sortint del Govern, i reivindica que el partit està negociant amb el PSOE des d'una posició de força. I veu amb bons ulls que Lluís Llach es posi al capdavant de l'ANC i creu que pot fer bona feina davant els partits. "Ha sigut més crític amb ERC, però és un referent de país", sosté.