Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catlunya del 7 de març de 2024 | La Comissió de Justícia avala l'acord de la llei d'amnistia

  • El Govern declara la fase 2 d'emergència per sequera a 12 municipis de l'Alt Empordà
  • El Parlament aprova una Renda Bàsica Agrària i reduir la burocràcia en el ple monogràfic de pagesia
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Comissió de Justícia del Congrés dels diputats que analitza la llei d'amnistia
Comissió de Justícia del Congrés dels diputats que analitza la llei d'amnistia

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'aprovació de la llei d'amnistia a la Comissió de Justícia del Congrés després que el PSOE, ERC i Junts hagi tancat un acord i es preveu que la llei tiri endavant.

El Govern ha aprovat la utilització d'aigua de dessalinitzadores privades per la viabilitat d’empreses i llocs de treball, tal com demanaven alguns municipis turístics. El Parlament aprova aquest dijous una Renda Bàsica Agrària i reduir la burocràcia en el ple monogràfic de pagesia. Crit d'alarma dels Promotors i Constructors sobre els efectes negatius de l'Índex de Referència del Preu dels Lloguers.

Resum de notícies a Catlunya del 7 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:43

    El cineasta Tim Burton inaugura en el Palau Victoria Eugenia de Barcelona l'exposició Labyrinth.

     

    Es tracta d'un recorregut immersiu per l'univers creatiu del director d'Eduardo Manostijeras i Sweeney Todd, a través d'estades ambientades amb llums, tecnologia, música, escultura, escenografia i vestuari de les seves obres.

  • 19:24

    El Govern debatrà l'ús de dessalinitzadores en la indústria en un Consell Executiu a finals de març

     

    La comissió interdepartamental de la sequera ha aprovat aquest dijous que les empreses puguin utilitzar-les per fer front a la sequera "sempre que compleixin tots els requisits de permisos i legals", en paraules de la portaveu del Govern, Patricia Plaja. A més, Plaja també ha recordat que l'aigua de les dessalinitzadores privades haurà de ser utilitzada "amb l'única finalitat de mantenir l'activitat econòmica i els llocs de treball".

  • 19:00

    LLEI D'AMNISTIA | Puigdemont negociarà "peça a peça", des dels pressupostos fins a l'autodeterminació



    L'expresident català Carles Puigdemont ha celebrat aquest dijous l'acord sobre la llei d'amnistia, que suposa "un pas molt important per a acabar amb la repressió" contra l'independentisme, i ha apostat per negociar "peça a peça" amb el Govern, des dels pressupostos fins a l'autodeterminació. Així ho ha afirmat en un missatge en la xarxa social X, després que la Comissió de Justícia del Congrés hagi donat llum verda a la proposició de llei d'amnistia, després de l'acord aconseguit pel PSOE, JxCat i ERC.

  • 18:50

    PARLAMENT | PSC i JxCat bloquegen la proposta d'ERC-CUP-ECP de crear una distribuïdora pública



    El PSC i JxCat han impedit que hagi prosperat la proposta de resolució transaccionada entre ERC, CUP i En Comú Podem  per a crear una distribuïdora pública de productes agraris que garantís "preus justos" i evitar intermediaris entre els agricultors i els consumidors. El text instava a presentar al llarg de 2024 un estudi amb vista "a la creació d'una empresa pública, la Distribuïdora Pública Alimentària, que tingui entre les seves funcions actuar com una central de compres a preus justos, establint contractes de subministrament amb productes locals, per a assegurar la competitivitat de les seves explotacions".

  • 18:35

    Els Mossos desmantellen un taller i punts de venda d'obres falses atribuïdes a Banksy

     

    Agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra han desmantellat un taller i diferents punts de venda des d'on es distribuïen obres falses atribuïdes a l'artista Banksy, i investiguen quatre persones a les quals se'ls imputen delictes d'estafa continuada i contra la propietat intel·lectual.  En el marc del ciberpatrullatge i les tasques de control del mercat de l'art, els investigadors van detectar el juliol del 2023 la venda d'obres atribuïdes a l'artista Banksy en plataformes 'online', sales de subhasta i antiquaris.
     

  • 18:30

    La Generalitat investiga si l'esquerda al bloc del carrer Urgell ha estat originada per les obres prèvies de la línia L8

     

    El Departament de Territori ha indicat que amb el que s'ha observat i les dades de què disposa actualment no pot confirmar ni descartar que l'esquerda detectada al número 93 del carrer Urgell de Barcelona sigui per les obres prèvies de la línia L8 que s'estan fent a la zona. Fonts del Departament han explicat que la fissura no és estructural i no compromet la seguretat del bloc, així com que és una esquerda preexistent que ha evolucionat. S'instal·laran aparells per mesurar l'evolució de la fissura i es minimitzaran els impactes del treball actual.

  • 18:17

    PLE MONOGRÀFIC | El Parlament impulsa una finestreta única per reduir la burocràcia al sector primari

     

    El Parlament ha instat el Govern a habilitar una finestreta única per reduir la burocràcia al sector primari i simplificar-ne els tràmits. De fet, tots els grups amb representació a la cambra han presentat mesures en aquest sentit, durant el debat monogràfic sobre pagesia, que s'han votat aquest dimecres. Així, la cambra ha aprovat diverses propostes de resolució per reclamar la desburocratització del sector, una de les grans demandes de la pagesia. 

  • 18:05

    PLE MONOGRÀFIC | El Parlament impulsa una Renda Bàsica Agrària per a petites explotacions

     

    El Parlament ha aprovat instar el Govern a presentar el 2024 l'estudi relacionat amb la creació d'un fons agrari que actuï com a Renda Bàsica Agrària per a petites explotacions. Es tracta d'una de les propostes de resolució d'ERC aprovades aquest dijous al ple, en el marc del monogràfic sobre pagesia. D'altra banda, el ple també ha aprovat altres propostes de resolució que reclamen a l'Estat la modificació de la llei de la cadena alimentària. Esquerra, CUP, En Comú Podem i PPC havien presentat textos en aquest sentit, i han rebut la llum verda de la cambra. 

  • 17:45

    La plantilla d’Hitachi amenacen amb una vaga indefinida si no es retira l’ERO que afecta un quart de la plantilla

     

    Els treballadors de la planta de Johnson Controls-Hitachi a Vacarisses, que aquest dimecres van iniciar una vaga de tres dies contra l’ERO que la multinacional vol aplicar a 140 dels 560 treballadors, han traslladat les protestes a Barcelona, als Serveis Territorials de Treball, on aquesta tarda s’han reunit el comitè d’empresa i la direcció de la companyia. El comitè d’empresa reclama un programa de baixes incentivades que la multinacional no ha acceptat. 

  • 17:40

    El preu de l'habitatge a Catalunya s'encareix un 3,5% al quart trimestre del 2023

     

    El preu de l'habitatge es va moderar tres dècimes a Catalunya al quart trimestre del 2023, segons l'Índex de Preus de l'Habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística. Els habitatges nous són els que més van pujar de preu, fins a un 7,9%, tot i que suposa 2,3 punts percentuals menys que la variació anual del tercer trimestre. Aleshores es va enfilar fins al 10,2%. Pel que fa els immobles de segona mà, els preus van pujar un 3%, el mateix increment que al tercer trimestre. 

  • 17:30

    El port de Tarragona augmenta un 9,9% el tràfic de mercaderies el 2023

     

    És la infraestructura que més creix d'entre les deu principals de l'Estat. Els productes agroalimentaris i el cru de petroli han registrat rècords històrics i han permès aquest impuls. Tal com ha explicat el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, el repte per als pròxims anys és incrementar els moviments de mercaderies de càrrega general, que actualment suposen un 6% del total, molt per sota del 63% que representen els líquids o el 31% dels sòlids.

  • 17:25

    8M | Manifest del Parlament en commemoració del Dia Internacional de les Dones. 

     

    Just a l'inici de la sessió d'aquesta tarda, la presidenta de la Cambra, Anna Erra, ha llegit la declaració conjunta acordada a la Junta de Portaveus sobre el 8M, en què es manifesta el compromís en defensa del drets i la igualtat de les dones. El manifest alerta que no faran "ni un pas enrere davant les amenaces de l'extrema dreta i els atacs dels grups antigenere". 

  • 17:15

    La CGT critica l’informe dels experts en educació i diu que moltes propostes ja fa anys que es reclamen

     

    El sindicat CGT ha criticat aquest dijous durament l’informe del comitè d’experts sobre millores educatives. La CGT creu que ha fet propostes que ja fa anys que els sindicats educatius reclamen, com revertir les retallades i baixar les ràtios a les aules. A més, consideren que els 50 milions d’euros proposats pel departament són “irrisoris” per dur a terme les propostes del comitè. També s’ha mostrat contrari a la proposta d’aplicar la sisena hora lectiva diària als centres públics i a fomentar la jornada partida, propostes que, segons la CGT no milloraran el nivell educatiu dels alumnes.

  • 16:57

    La caiguda d’un sostre fals d’un edifici expropiat a Esplugues accelera els tràmits per reubicar els veïns de 38 pisos

     

    L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat s’ha compromès a accelerar el procés per reallotjar les famílies dels 38 pisos del bloc expropiat ‘el Barco’, on el 23 de febrer va caure un sostre fals. El consistori va expropiar l’edifici fa quasi dos anys i té previst enderrocar-lo perquè està en terrenys qualificats de zona verda al Pla General Metropolità. Una revisió tècnica va detectar risc d’esfondrament en quatre pisos més. Els informes indiquen que el despreniment és fruit d’un problema d’humitats i l’Ajuntament s’ha compromès a fer obres d’emergència “imminents” als habitatges afectats.

  • 16:51

    Un 69% de les dones considera que hi ha biaixos de gènere a l'hora de triar estudis universitaris

     

    Segons un estudi de la Fundació Coneixement i Desenvolupament, els àmbits amb més presència femenina són educació i salut i els que menys agricultura i matemàtiques. Un 69% de les dones considera que hi ha biaixos de gènere a l'hora de triar estudis universitaris. 

    Factors que influencien les dones a triar graus universitaris
    rtve Factors que influencien les dones a triar graus universitaris
  • 16:43

    LLEI D'AMNISTIA | ERC i Junts competeixen pel relat 

     

    Els republicans reivindiquen que van ser a posar-ho damunt la taula el 2019 i defensen que amb el primer text ja es cobria amb garanties tots els represaliats. "Fa dos mesos aquesta llei ja era robusta" indicava Teresa Jordà.

    Junts rebutja que només es tracti de retocs estètics i destaquen la referència del text al dret internacional en lloc del Codi Penal espanyol. "Hem baixat a la realitat i pujar la qualitat", indicava Míriam Nogueras, satisfeta d'haver pogut sumar al text les recomanacions de la Comissió de Venècia.

    ERC i Junts competeixen pel relat de la Llei d'Amnistia | LAURA HERRERO
    rtve ERC i Junts competeixen pel relat de la Llei d'Amnistia | LAURA HERRERO
  • 16:28

    El sindicat Infermeres de Catalunya entrega al Parlament 36.000 signatures per demanar un complement salarial

     

    El sindicat Infermeres de Catalunya ha entregat al Parlament unes 36.000 signatures on demanen que, als pressupostos, es contempli un complement salarial per a la professió per arribar al nivell A1. El sindicat denuncia que el departament de Salut menysprea als professionals de la infermeria.

  • 16:18

    Detenen tres persones a Piera per robatoris violents a víctimes que havien conegut mitjançant aplicacions de contactes

     

    Els Mossos van detenir el 26 de febrer dos homes de 25 i 75 anys i una dona de 42 per robatoris violents i amenaces a persones que havien conegut en aplicacions de contactes. Se'ls acusa de delictes de robatori amb violència i intimidació, agressió sexual, amenaces i estafa. La investigació es va iniciar a mitjans de gener, quan un home va denunciar que havia patit un robatori violent i que havia estat víctima d'una agressió sexual al seu pis de l'Eixample de Barcelona. La víctima va conèixer un home mitjançant una aplicació i el va convidar al seu pis. L'home va incitar la víctima a consumir alcohol i substàncies estupefaents fins a deixar-lo semi-inconscient, moment en què va deixar passar més gent al pis i es va produir el robatori.

  • 16:07

    El temps educatiu del migdia millora el benestar dels infants

     

    El temps educatiu de migdia a les escoles contribueix al benestar emocional i social dels infants. I també serveix per conscienciar, per exemple, sobre el malbaratament alimentari o l'estalvi d'aigua. Ho constata un estudi de la Universitat de Barcelona i la Fundació Catalana de l'Esplai, que ho ha analitzat a 60 escoles.

  • 16:00

    Enguany es construiran a Catalunya 1.600 piscines privades que no es podran omplir

     

    Aquest any es construiran a Catalunya 1.600 piscines privades tot i la sequera. Són un 80% menys que l'any passat. Piscines que han de quedar buides, perquè en l'estat d'emergència en què es troba la major part de Catalunya, no es poden omplir.

  • 15:55

    L'índex de referència dels preus dels lloguers podria ser contraproduent

     

    L'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) creu que l'Índex de referència dels preus dels lloguers, que es publicarà al BOE el pròxim dia 13, tindrà un efecte contraproduent de cara als lloguers dels habitatges, perquè abocarà a molts propietaris a posar els seus pisos en venda. 

    L'índex de preu del lloguer podría ser contraproduent
    rtve L'índex de preu del lloguer podría ser contraproduent
  • 15:13

    Eva Baltasar torna a les llibreries amb la seva nova novel·la, 'Ocàs i fascinació'

     

    L'escriptora catalana Eva Baltasar torna a les llibreries amb la seva nova novel·la, 'Ocàs i fascinació', que presentarà aquest dijous a Barcelona. Tracta sobre una dona jove amb estudis que es veu abocada a viure al carrer. Baltasar admet que aquesta vegada no explora la maternitat, sinó que la "mata". Per contra, obre la porta a parlar d'altres temes com és el cas de l'habitatge.

    Eva Baltasar publica una novel·la sobre una jove abocada a viure al carrer
    rtve Eva Baltasar publica una novel·la sobre una jove abocada a viure al carrer
  • 15:07

    La manca d'aigua ja augmenta l'exposició a malalties per transmissió animal. 

    La manca d'aigua ja augmenta l'exposició a malalties per transmissió animal
    rtve La manca d'aigua ja augmenta l'exposició a malalties per transmissió animal
     
  • 14:55

    El nou centre obert de Zona Franca serà una realitat l'any 2026

     

    Amb una superfície de 13.000 metres quadrats, acollirà a tots els presos en semillibertat de la ciutat de Barcelona. Avui, la consellera de Justícia ha visitat les obres. La Generalitat tregui del centre de la ciutat de Barcelona els dos centres penitenciaris i els traslladi a la Zona Franca, on es podran construir uns equipaments nous i més adequats.

    El nou centre obert de Zona Franca serà una realitat l'any 2026
    rtve El nou centre obert de Zona Franca serà una realitat l'any 2026
  • 14:45

    Troben un crani humà al costat de Can Ruti, Badalona

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la troballa d'un crani humà al costat de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona. L'han trobat dos homes que collien espàrrecs a la zona. La persona podria portar morta des de fa dues o tres setmanes. No s'ha trobat la resta del cos.

  • 14:35

    El Govern endureix les mesures a 12 municipis de l'Alt Empordà, però permet dessalinitzadores pel turisme

     

    La mesura implica reduir el consum d'aigua, que passa de 200 a 180 litres per habitants i dia. Afecta poblacions turístiques, com Roses, Castelló d'Empúries o Cadaqués. El Govern dona llum verda a dessalinitzadores privades per indústries i turisme.

  • 14:25

    8M | Descobreix les veus femenines del panorama musical català

     

    Segur que algun cop has mirat el cartell d'un festival i no has trobat gairebé cap nom de dona. Tot i que cada cop hi ha més veus femenines a sobre dels escenaris, els cantants i grups masculins encara acaparen el panorama musical. I és que fer-se un lloc en la indústria sent dona és més difícil que no pas sent home. Per això, el que necessiten és visibilitat. Pel 8M - Dia de la Dona, donem a conèixer part del gran talent musical femení que hi ha a Catalunya, com Suu, Sara Roy, Mushkaa o Maria Jaume.

  • 14:10

    Les darreres nevades permeten a les estacions d'FGC Turisme oferir les millors condicions de la temporada d'esquí

     

    Les nevades del cap de setmana passat han tornat l'aspecte hivernal a les muntanyes del Pirineu i, per això, des del grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya Turisme asseguren que les sis estacions que gestionen oferiran els pròxims dies les millors condicions de la temporada d'esquí. L'estació més afavorida ha estat la de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, que ha acumulat fins a mig metre de neu nova per sobre de metre que ja hi havia a la part alta. 

  • 13:53

    LLEI D'AMNISTIA | Pere Aragonès assegura que l'acord és "una mala notícia" pels que fan política des de l'Audiència Nacional i el Suprem

     

    El president de la Generalitat assegura que l'aprovació a la Comissió de Justícia dels canvis que han de permetre aprovar la llei d'amnistia suposa "l'inici del final del malson en forma de repressió, presó, exili o la ruïna econòmica de moltes persones". Aragonès ha destacat que la llei "blinda els afectats el màxim que els pot blindar" i que després els tribunals hauran de fer l'aplicació. "Haurem de batallar en alguns casos", ha dit, alhora que ha afegit que "l'acord és una mala notícia per aquells que des de l'Audiència Nacional o el Tribunal Suprem intenten fer política amb el Codi Penal". 

  • 13:43

    El Parlament insta el Govern a restringir el distintiu B de la DGT en les ZBE a partir de 2027

     

    El ple del Parlament ha instat aquest dijous al Govern a modificar els criteris de distinció de les restriccions d'accés a les Zones de Baixes Emissions (ZBE) respecte al distintiu B de la Direcció General de Trànsit per a fer-les progressives a partir de 2027 i fins a finals de 2029. Així es desprèn d'un punt d'una moció del PSC-Units aprovat amb els vots a favor dels socialistes, Junts, comuns, Cs i PP, i el vot en contra d'ERC, Vox i la CUP.

  • 13:30

    La Generalitat capta 880 milions d'inversió estrangera en 2023, un 42% més. Es tracta de la xifra més gran de la sèrie històrica


    El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha destacat les dades en un context econòmic i geopolític  "complex".  Torrent ha definit les xifres com a "extraordinàries, de rècord", demostren la competitivitat de Catalunya i que, textualment, els inversors internacionals confien en Catalunya. El conseller ha justificat part del creixement a la voluntat d'escurçar les cadenes de subministrament i relocalitzar la producció a Europa.

  • 13:25

    CONGRÉS | La comissió de justícia aprova el text de la llei d'amnistia

     

    El text de la llei amnistia queda aprovat en comissió per 20 a favor i 17 en contra "queda aprovat", anuncia el president de la Comissió de Justícia del Congrés.

     
  • 13:25

    Junts xifra entre 150 i 200 les persones que ara queden incloses en l'amnistia


    Fonts de la formació han assegurat que amb el redactat anterior de la norma, a la qual Junts es va oposar, aquestes persones, sobretot les vinculades amb el cas 'Tsunami Democràtic' i 'Voloh' estaven "a la disposició de que un jutge els investigués i els pogués imputar terrorisme". "Ara poden estar més tranquil·les. Poden tenir la tranquil·litat que, des d'un punt de vista normatiu i legal, estaran cobertes. A partir d'aquí, els jutges faran el que considerin", afegeixen.

  • 13:21

    Els presos en semillibertat pugen al 25% a Catalunya mentre avança el nou centre de Zona Franca



    Els presos en semillibertat a Catalunya han passat del 22% al 25,5% en els últims nou mesos (200 persones més), i la Generalitat té la voluntat d'aconseguir el 30% en els pròxims tres anys: entre altres mesures per a potenciar el règim penitenciari obert, la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria preveu inaugurar en 2026 el nou Centri Obert de la Zona Franca de Barcelona, amb capacitat per a 800 homes en tercer grau.

  • 13:19

    Les dones dediquen 11 hores més a la setmana a les tasques de casa

     

    La corresponsabilitat a la llar encara segueix sent molt desigual. Les dones dediquen de mitjana 11 hores més a la setmana que els homes a les tasques de la llar i de cures. Segons l'informe "El temps de les dones" presentat aquest dijous per Comissions Obreres de Catalunya, en molts casos elles donen ordres mentre ells "les ajuden".

    Les dones dediquen 11 hores més a la setmana a les tasques de la llar
    rtve Les dones dediquen 11 hores més a la setmana a les tasques de la llar
  • 13:00

    Els Premis Zapping atorguen tres reconeixements a RTVE i un guardó especial a RTVE Catalunya

     

    La 29a edició dels Premis Zapping, organitzada per l'Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, ha atorgat fins a 3 premis a Ràdio i Televisió Espanyola. El programa "Cachitos de Hierro y Cromo" ha rebut el guardó al millor programa cultural, divulgatiu i documental i Aina Clotet ha guanyat el premi Zapping a millor actor o actriu per la participació en la sèrie 'Això no és Suècia', disponible a RTVE Play. També RTVE Catalunya ha aconseguit un guardó especial pels 40 anys del centre de producció Sant Cugat. D'altra banda, l'actor Bruno Oro ha guanyat el premi Zapping a millor comunicador o comunicadora a la xarxa, mentre que el programa de TV3 'Joc de cartes' ha obtingut el guardó en la categoria de millor programa d'entreteniment o concurs.

  • 12:41

    ERC i Junts retiren les seves esmenes per a donar suport a les acordades amb el PSOE.

     

     

    La diputada republicana Pilar Vallugera defensa que "no va haver-hi delicte" en els fets del 'procés' i denúncia que hi ha hagut una "repressió salvatge" i assegura que aquesta llei d'amnistia permetrà "avançar de nou a un horitzó de llibertat", a través d'"un referèndum d'autodeterminació".

    El text de la llei d'amnistia és "inatacable", com el que hi havia abans, perquè ells no estan en política per "interessos personals". Ells han aprofitat, explica, per a incorporar el retorn de les multes imposades sota la llei de seguretat ciutadana.

     
  • 12:38

    Pisarello creu que "els grans derrotats" per l'amnistia és el PP.

     

     

    El diputat de Sumar, Gerardo Pisarello creu que "els grans derrotats de tot això" és  el PP, el seu líder, Albert Núñez Feijóo, que ha "mancat de la valentia per a desmarcar-se de les posicions incendiàries" de Díaz Ayuso i "un grup de jutges que ha compromès la seva imparcialitat per una obsessió venjativa i partidista". 

    Pisarello ha continuat criticant al PP d'"instrumentalització" de la Justícia, i es pregunta "com és possible que només vegin terrorisme quan els qui tallen els carrers són gent treballadora, però quan ho fa Esperanza Aguirre no hi ha cap problema". 

  • 12:35

    Plaja: "Tindrem una llei d'amnistia que era imprescindible"

     

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, celebra la llei d'amnistia, un element que veu "imprescindible" per a entrar "en una segona fase de negociació" que permeti, ha afirmat, abordar des de la política la reivindicació de l'autodeterminació de Catalunya. "És un dia important per a l'independentisme, en particular, i per a la democràcia en general; tindrem una llei d'amnistia que era imprescindible", ha afirmat la portaveu del Govern d'ERC en una roda de premsa.

  • 12:15

    Una dotzena de municipis de l'Alt Empordà passen al nivell 2 d'emergència per sequera

     

    El Govern endureix les restriccions d'aigua a 12 municipis de l'Alt Empordà per la crítica situació del pantà Darnius Boadella, al mateix temps que dona més flexibilitat a l'agricultura i la ramaderia. També permetrà la instal·lació de dessalinitzadores privades per usos industrials, empresarials o turístics. Tot plegat, s'ha decidit aquest dijous a la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera.

  • 12:02

    Desarticulen un grup criminal que distribuïa anabolitzants a diversos punts d'Espanya

     

    La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a la importació i exportació il·legal d'anabolitzants. Han estat detingudes un total de 33 persones en diversos punts de Mallorca, Madrid, València, Barcelona, Màlaga, Granada, Segòvia, Múrcia i Alacant que distribuïen sota l'aparença d'una empresa farmacèutica. S'han dut a terme vuit entrades i registres en els quals s'ha desmantellat un laboratori clandestí i s'han intervingut més de 2.000.000 de dosi per a fabricar altres tres milions, una arma de foc, diners en efectiu, estupefaents i tres vehicles d'alta gamma.

  • 11:54

    Dos cotxes fúnebres recorreran les carreteres per la nova campanya de Trànsit, 'Dalt del cotxe, 0’0'

     

    El Departament d'Interior i el Servei Català de Trànsit posen en marxa una nova campanya de conscienciació sobre el consum d'alcohol i dogues durant la conducció. Presenten diverses situacions en què els protagonistes consumeixen i condueixen fins que arriba la tragèdia. A més a més, al llarg d'un mes dos vehicles fúnebres recorreran les carreteres catalanes.

    'Dalt del cotxe, 0’0', la nova campanya de Trànsit
    rtve 'Dalt del cotxe, 0’0', la nova campanya de Trànsit
  • 11:46

    Tancada la platja del Remolar de Viladecans fins al juliol per afavorir la nidificació d'espècies protegides

     

    L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha acabat el tancament perimetral de la platja del Remolar de Viladecans, entre les desembocadures de la riera de Sant Climent i la de l'estany del Remolar. L'espai es troba dintre de la Xarxa Natura 2000 i està declarada zona d'especial protecció per a les aus. Des del 2021, es tanca temporalment i es converteix en un petit refugi on el corriol camanegre i altres espècies d’aus poden alimentar-se i reproduir-se tranquil·lament. Aquest sector restarà tancat al públic fins al pròxim 31 de juliol.

  • 11:40

    Es reprèn la sessió de la Comissió de Justícia del Congrés per analitzar el nou text de l'amnistia

     

    El president de la comissió de Justícia del Congrés explica que d'acord amb el reglament del Congrés poden tenir en compte les esmenes transaccionals inclús tenint en compte la jurisprudència. 

    Per tres vots a favor acorda admetre a tràmit de les esmenes transaccionals sobre la llei d'amnistia. Anuncia que per tres vots a favor i dos en contra la taula de la comissió de Justícia ha decidit no suspendre la sessió, com demanava el PP.

    Vox demana que avui se suspengui la sessió.

  • 11:28

    SEQUERA | El Govern flexibilitza les restriccions d'aigua a l'agricultura i ramaderia per la sequera

     

    El Govern ha acceptat una flexibilització "quirúrgica" de les restriccions d'aigua a l'agricultura i ramaderia per la sequera després d'escoltar les demandes de la pagesia durant les darreres setmanes. Segons ha informat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la ramaderia, no s'aplicarà la reducció del 50% en determinades explotacions. A l'agricultura, la reducció del 80% no s'aplicarà en conreus llenyosos o permanents.

  • 11:17

    Recés de la Comissió de Justícia del Congrés que havia d'aprovar la llei d'amnistia a petició del PP

     

    La presidència de la comissió ha acceptat un recés per analitzar les peticions de la portaveu del PP, Cuca Gamarra. La diputada  ha demanat que la mesa del Congrés ha de qualificar les esmenes i l'ajornament de la sessió fins que siguin estudiades.

     
  • 11:25

    El preu de l'habitatge a Catalunya s'encareix un 3,5% al quart trimestre del 2023

     

    El preu de l'habitatge es va moderar tres dècimes a Catalunya al quart trimestre del 2023 i la variació anual es va situar en un 3,5%, segons l'Índex de Preus de l'Habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els habitatges nous són els que més van pujar de preu, fins a un 7,9%, tot i que suposa 2,3 punts percentuals menys que la variació anual del tercer trimestre. Pel que fa als immobles de segona mà, els preus van pujar un 3%, el mateix increment que al tercer trimestre.

  • 11:20

    La direcció de l'escola Andreu Castells de Sabadell renúncia de manera definitiva

     

    La direcció de l'escola Andreu Castells de Sabadell ha decidit fer un pas al costat definitiu i renunciar a reprendre les seves tasques al capdavant del centre. L'equip va agafar la baixa a mitjans de gener per les múltiples queixes que les famílies havien fet al projecte educatiu, i des de llavors Educació va nomenar un equip interí format per docents de la mateixa escola, que desenvoluparà les seves funcions fins al juny.

  • 11:15

    Prop de 400 treballadores públiques de la Generalitat s'han acollit al permís menstrual des del 2022

     

    Un total de 394 treballadores públiques de la Generalitat s'han acollit al permís menstrual que es va anunciar l'octubre del 2022 i que consisteix a un règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut. Segons dades de la mateixa administració pública, es tracta de prop d'un 0,3% del total de 132.064 dones que treballen a la Generalitat. La gran majoria de les empleades que s'hi han acollit són docents, 298. A Mataró, fonts sindicals creuen que el permís té poca incidència i que es mostra que "o no acaba de ser útil o no és prou conegut".

  • 11:05

    SEQUERA | El Govern permetrà instal·lar dessalinitzadores privades per ús industrial, empresarial i turístic

     

    El Govern flexibilitzarà les restriccions per sequera i permetrà la instal·lació de dessalinitzadores privades per usos industrials, empresarials i turístics. "Vetllem per tots i per cadascun dels actors del país", ha assegurat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha dit que la "situació és crítica" i que per això les restriccions "no són evitables, són necessàries".

  • 11:11

    Territori inspeccionarà per prevenció uns 13.000 pisos, locals i aparcaments a l'entorn de les futures obres de l’L8

     

    El Departament de Territori té previst fer en els pròxims dos anys unes 13.000 inspeccions en habitatges, locals i aparcaments al voltant del traçat de les obres del perllongament de l’L8 per enllaçar les línies del Vallès i Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Aquest mes de març començarà la campanya d’auscultació preventiva en uns 1.066 edificis, abans que comencin els treballs de construcció de les estacions i l’excavació del túnel des de Plaça Espanya fins a Gràcia. 

  • 11:00

    El ple del Congrés votarà la llei d'amnistia el pròxim dijous, 14 de març

     

    El Congrés dels Diputats votarà –i previsiblement aprovarà- la llei d'amnistia el pròxim dijous, 14 de març, en un ple que tindrà aquest únic punt. La Mesa del Congrés ha de ratificar encara aquesta incorporació a l'ordre del dia. Si no hi ha novetats, la llei quedarà aprovada amb 178 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG) i 172 en contra (PP, Vox, UPN i CC), i passarà a tramitar-se al Senat, on el PP té majoria absoluta i que rebutjarà el text amb tota probabilitat. Superat el tràmit al Senat, la llei tornarà al Congrés per a la seva aprovació definitiva, previsiblement al mes de maig.

  • 10:47

    SEQUERA | Una dotzena de municipis de l'Alt Empordà passen a fase d'Emergència 2

     

    Els 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen del pantà Darnius Boadella passen a la fase d'Emergència 2 per sequera, segons ha informat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Això suposa passar dels 200 litres per persona i dia als 180, restricció que es justifica pel fet que el pantà es troba a l'11% de la seva capacitat. Són els primers municipis catalans a entrar en aquesta fase per sequera.

  • 10:25

    ERC assegura que els canvis en la llei d'amnistia són "estètics" i apunta que el terrorisme queda "absolutament igual"

     

    ERC assegura que els canvis en la llei d'amnistia són "molt estètics" i apunta que el terrorisme "queda absolutament igual" respecte a l'anterior redactat. "La llei és robusta i cobreix a tothom. Canvia la redacció, però no l'efecte", ha insistit la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Catalunya Ràdio. Rovira ha dit que avui és un dia "feliç", una "victòria política brutal", i que el "repte" és aplicar la llei. "És allà on ens jugarem el físic", ha recordat. 

  • 10:00

    Nogueras defensa que si l'amnistia no s'aplica serà perquè els jutges s'atreveixen a "prevaricar"

     

    La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, defensa que si l'amnistia no s'aplica serà perquè els jutges s'atreveixen a "prevaricar" i no serà un problema de la llei. En una entrevista a TV3, Nogueras ha afirmat que s'han resolt els "forats" que tenia la norma a finals de gener i que ara "s'ha internacionalitzat". Concretament, s'ha tret la referència al Codi Penal espanyol i es manté la referència a la normativa europea quan la llei parla de l'exclusió dels casos de terrorisme. Per tant, segons Nogueras, els casos investigats per terrorisme, alta traïció i malversació "queden acotats al dret internacional".

  • 9:45

    Feijóo càrrega contra l'amnistia de Sánchez davant el PP europeu: "Deixarà impunes delictes greus"


    El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar aquest dijous que una "majoria creixent" dels espanyols veu en el seu partit i en les institucions europees la garantia per a "parar aquests despropòsits", en referència al "cas Koldo" i la llei d'amnistia. 

    "Avui un govern europeu deixarà impunes delictes greus contra el cor de la UE", va assegurar Núñez Feijóo davant el congrés del Partit Popular Europeu (PPE) reunit a Bucarest.

  • 9:30

    Teresa Jordà (ERC) defensa que el text garanteix que ningú quedi exclòs de la llei d'amnistia

     

    La diputada d'ERC, Teresa Jordà, defensa la llei amnistia perquè garanteix que "ningú quedi exclòs de la norma: "Tenim una llei sòlida, robusta i amb la seguretat jurídica suficient perquè pugui passar els estàndards de la justícia i ningú quedi fora".

     

     

     
  • 9:15

    Cuevillas creu que Puigdemont podria tornar a finals de maig

     

    L'exdiputat de Junts per Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas,  creu que Puigdemont podria tornar a Catalunya a finals de maig després de l'aprovació de la llei d'amnistia: "Paper en mà, sí". En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Cuevillas  admet que "poden passar moltes coses" abans d'un hipotètic retorn de Puigdemont i assenyala els "enfrontaments entre poders de l'Estat": "Entenc que no el podrien empresonar". Alonso-Cuevillas assegura que el text de l'amnistia preveu "mecanismes suficients" per dificultar les "interpretacions delirants" dels jutges. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 7 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     

  • 8:25

    Els premis Zapping reconeixen RTVE Catalunya.

     

     

    Radiotelevisió Espanyola ha estat guardonada amb els premis Zapping aquesta nit. El programa "Cachitos de Hierro y Cromo" ha rebut el reconeixement al millor programa cultural, divulgatiu i documental. En la gala s'ha premiat també l'actriu Aina Clotet, per la seva participació a la sèrie "Això no és Suècia", que podeu veure a la plataforma digital "RTVE Play". I guardó especial per RTVE Catalunya pels 40 anys a Sant Cugat. El director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, feia valdre l'esforç col·lectiu i el talent dels professionals en aquests 40 anys.

  • 8:15

    El Govern reconeix que no es pot fer enrere amb el Hard Rock i els Comuns no cedeixen

     

    Després d'una nova reunió sense acord, el Govern i els Comuns s'han instat a tornar a trobar-se divendres per intentar desencallar els pressupostos. L'escull del Hard Rock, però, és cada vegada més gran. El Govern no respon a les propostes dels Comuns que busquen vies alternatives per aturar el projecte del Hard Rock. Durant la sessió de control, Pere Aragonès els ha recordat que els comptes no destinen ni un euro al macrocasino, i reconeix que si atura el projecte perdrà el suport del PSC. Per la seva banda Jéssica Albiach li exigeix que rectifiqui.

  • 8:05

    PSOE, Junts i ERC arriben a un acord per l'amnistia

     

    El PSOE, Junts i ERC han arribat aquest dimecres a un acord sobre la llei d'amnistia per a reforçar una norma que, asseguren, cobreix a "totes les persones vinculades al procés independentista".

    Segons indiquen els partits en un comunicat, han tancat el pacte "mitjançant una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives" amb l'objectiu de "reforçar la llei" i asseguren que cobreix a "totes les persones vinculades al procés independentista".

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 7 de març de 2024. 

     

     

    Aquestes són les notícies més importants d'ahir.