Enlaces accesibilidad

El Govern posa a disposició de Catalunya la dessalinitzadora de Sagunt

  • La Generalitat portaria l'aigua amb vaixell fins al port de Barcelona o Tarragona
  • Govern i Generalitat també han acordat l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera i la construcció de la del Foi

Por
Vaixell de transport d'aigua a la seva arribada a Barcelona durant la sequera del 2008
Vaixell de transport d'aigua a la seva arribada a Barcelona durant la sequera del 2008

El Govern espanyol ha posat a disposició de Catalunya el trasllat d'aigua amb vaixells de la dessalinitzadora de Sagunt fins al port de Barcelona per fer front a la sequera. Segons ha explicat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, és una opció que es podria fer servir a principis d'estiu si "fos necessari".

Mascort s'ha reunit aquest dilluns amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per tractar diferents temes referents a la gestió de l'aigua, que colpeja greument Catalunya. Una altra de les mesures que s'ha acordat és que l'executiu espanyol finançarà l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera i la construcció de la del Foix.

Buscant solucions per pal·liar la sequera

Acordat el pla per portar aigua de Sagunt

El govern espanyol i la Generalitat han acordat el pla que permetria portar aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt fins a Catalunya. El cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’Estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del Govern, segons han anunciat la ministra.

La mesura es podria activar a partir del mes de juny i permetria transportar, com a mínim, un vaixell al dia, carregat amb fins a 20.000 metres cúbics d’aigua.

Noves mesures contra la sequera: inversions en dessalinitzadores

D’altra banda, han anunciat que la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029.

La ciutadania pren consciència de la gravetat de la situació

La declaració de la fase 1 de situació d'emergència per sequera que afecta des de dijous més de 6 milions d'habitants, ha despertat entre la ciutadania la necessitat de no malbaratar aigua. El Gremi d'Instal.ladors ha notat un creixement de les peticions per revisar les instal.lacions d'aigua a domicilis per evitar fuites, i a les ferreteries també ha augmentat la venda d'elements simples per gastar menys aigua, com ara airejadors per les aixetes, que permeten reduir el consum un 40%.

Petits gestos domèstics que estalvien aigua

El límit de consum en tots els municipis que s'abasteixen del sistema d'aigües Ter-Llobregat és de 200 litres diaris per persona. Això inclou el consum a les llars, però també l'aigua que gasten empreses i comerços de cada localitat. A hores d'ara, el consum domèstic mitjà per habitant a Catalunya està molt per sota del límit i és d'uns 117 litres diaris per persona. Tot i això, l'Agència Catalana de l'Aigua recomana baixar-lo fins als 90 litres.

Barcelona activa plans de contingència

Els ajuntaments fan mans i mànigues per trobar solucions i garantir l'abastiment d'aigua, sobretot si plou poc durant la primavera. La ciutat de Barcelona augmentarà l'ús de les aigües freàtiques municipals per al reg i la neteja de carrers. Les obres ja estaven previstes en el marc del Pla Endreça, però ara s'acceleraran amb l'objectiu d'augmentar un 20% el volum d'aigua freàtica disponible.

Barcelona potencia l'ús d'aigües freàtiques

A la capital catalana, el 25% de les dutxes dels equipaments de titularitat municipal estan tancades i d'altres clubs privats, com el Club Natació Barcelona, aposten per nous sistemes de filtració que els permeten estalviar el 95% de l'aigua que s'utilitza a les piscines.

Les instal·lacions esportives s'adapten a la sequera

L'entitat també treballa en la renovació dels conductes que distribueixen l'aigua per evitar pèrdues, en el reaprofitament d'aigües de banys i dutxes i, a més llarg termini, en la construcció d'una dessalinitzadora pròpia aprofitant la proximitat al mar.