Enlaces accesibilidad
Sequera

Estat dels embassaments a Catalunya: en nivells mínims històrics

  • A les conques internes, la reserva d'aigua baixa en unes setmanes sense pluges al 15,8 %
  • El nivell dels embassaments dedicats al consum humà es troba per sota de la mitjana de la dècada

Per
El pantà de Sau, un dels que més pateix la sequera
El pantà de Sau, un dels que més pateix la sequera

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han continuat perdent aigua durant les últimes setmanes. La manca de pluges ha fet que els pantans disminuïssin la seva capacitat més ràpid del previst.  D'aquesta manera, el volum d'aigua emmagatzemada en el seu conjunt ha baixat del 16 % de la seva capacitat, una xifra insòlita des que es tenen registres.

De fet, el més important és que els embassaments d'ús consumptiu —per consum humà i l'agricultura— es troben al 15,8 %, segons les dades de l'últim informe setmanal del Butlletí Hidrològic, publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco). La reserva d'aigua per a consum es troba 14 punts per sota del nivell de l'any passat per aquestes dates (29,7 %), i segueix molt lluny del nivell mitjà de l'última dècada per a aquesta època (70,1 %). És el resultat de la manca de pluges que impedeix que els embassaments es puguin recuperar de la situació de sequera perllongada que arrossega Catalunya i altres territoris de l'Estat.

En definitiva, el volum d'aigua en els embassaments per al consum humà aconsegueix els 107 hm³.

L'estat dels embassaments

A Catalunya, hi ha 19 embassaments en total, però 10  estan a la part catalana de l’Ebre i la seva gestió forma part de la Conferència Hidrogràfica de l'Ebre. Els altres nou, formen part de les conques internes de Catalunya i poden emmagatzemar fins a 683,66 hm³. De fet, aquests nou embassaments estan generats per preses, 7 de les quals són gestionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (Darnius Boadella, Sau, Siurana, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells).

La pitjor situació la registra l'embassament de Riudecanyes, el de Siurana i el de Sau, com es pot observar al gràfic.

De fet, aquest últim fa dues setmanes que va registrar un mínim històric des del 1990, per sota del 4 % de la seva capacitat. Una xifra que no ha parat de baixar des que s'ha instal·lat aquest escenari de sequera des de fa 30 mesos i que ha deixat unes imatges impactants del pantà.

En el següent mapa es pot comparar la situació específica dels embassaments d'ús consumptiu amb les dades disponibles del 01/02/2024.

Una sequera que ve de lluny

Aquesta és la pitjor sequera dels darrers 100 anys. De fet, des de la primavera del 2020 no hi ha un període llarg de temps amb pluges abundants. Tots els mesos ha plogut per sota del que és habitual. Per això, com es pot veure en els següents gràfics, tots han anat reduint les seves reserves hidrogràfiques.

Els últims mesos han estat generalment secs no només a Catalunya i no ha plogut suficient. D'aquesta manera, empitjoren les zones que ja es trobaven en una situació de sequera prolongada. El nombre d'unitats territorials en estat més greu de quera són quatre. Es troben en estat d'emergència la capçalera del Llobregat, Riudecanyes, Darnius i el Muga. I aquest mes de febrer s'incorpora els embassaments del Ter-Llobregat a l'emergència.