Enlaces accesibilidad
Etimologia

Quin és el significat d'enviar a "fer punyetes"?

  • Tothom ha enviat alguna vegada a algú a "fer punyetes"
  • Una punyeta és el puny d'una camisa de jutge

Per
Quin és el significat d'enviar a "fer punyetes"?
La Shalana explica quin és el significat d'enviar a fer punyetes

En el llenguatge quotidià i sobretot en converses que mantenim amb els més propers utilitzem expressions de manera automàtica, sense saber ben bé el que signifiquen. Per exemple, tot i que pot semblar un comportament de mala educació, quan “enviem a la merda” a algú ho fem amb frases com “Ves a pastar fang” o “Ves a fer punyetes”. Però se sap realment que volen dir aquestes expressions i quin és el seu origen?

“Ves a fer punyetes”

Has enviat mai algú a fer punyetes? No menteixis i no siguis tímid, segur que sí… La cosa divertida és que ho he fet sense saber què eren les punyetes ni què significava fer-les.

Una punyeta és el puny d’una camisa que tradicionalment portaven els jutges, els advocats i penya d’aquest gremi. Com que és un puny força complex, brodar-lo comportava unes quantes hores de concentració i de molta feina. Per això, en teoria, si envies algú a fer punyetes, l’envies a fer una feina força distreta perquè deixi d’emprenyar.

Un altre significat més sexual

Però l’expressió fer punyetes té un altre possible significat… una mica més sexual. Es veu que antigament fer-se la punyeta era una forma figurada de dir ‘fer-se una palla’; ‘masturbar-se’, vaja.

Per tant, si envies algú a fer punyetes també el pots estar enviant a masturbar-se, la qual cosa, a efectes pràctics, és el mateix que enviar-lo a cosir! En definitiva, envies aquesta persona a fer alguna altra perquè et deixi de tocar els nassos. Vist així, potser és preferible un “Ves a fer punyetes!” que un “Ves a la merda!”. Enviar algú a la merda té més mala bava.

Per més curiositats sobre la llengua catalana recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.