Enlaces accesibilidad
Arxiu

80 anys de Joan Manuel Serrat, en imatges i cançons

  • El cantautor Joan Manuel Serrat fa 80 anys: repassem algunes de les seves 300 cançons, joies musicals que ens ha deixat a l'arxiu i, en imatges i cançons
  • Aquest 1 de gener, TVE Catalunya reemet el concert especial Serrat 1975, prohibit al seu moment, ara que fa un any que el cantant es va retirar dels escenaris

Per
El cantant Joan Manuel Serrat, aquest mes de desembre, rebent la Medalla d'Honor de la SGAE
El cantant Joan Manuel Serrat, aquest mes de desembre, rebent la Medalla d'Honor de la SGAE

Joan Manuel Serrat, el Noi del Poble Sec, fa 80 anys. Va néixer el 27 de desembre del 1943 i és un dels cantautors més famosos i reconeguts. Tots hem cantat tonades seves creient que són populars catalanes, per exemple, i també versos dels nostres poetes. Us oferim un recull de les seves cançons, a diferents programes de TVE Catalunya, per continuar cantant amb ell, amb l'inigualable Serrat.

Serrat, un noi seriós

El 1965, amb 22 anys, formava part del moviment de la Nova Cançó Catalana i havia publicat un disc, 'Una guitarra'. Al maig va debutar amb Joan Ramon Bonet, germà de Maria del Mar, i Remei Margarit com a 13è membre d'Els Setze Jutges. Tres anys més tard, va aparèixer per primera vegada a televisió, és a dir, a TVE. José Luis Uribarri el va presentar com un jove seriós, capaç, poeta, espanyol, formal... Era el 1968.

Serrat va cantar 'Cançó de matinada', 'Paraules d'amor', 'El titiritero', 'Las gaviotas', 'Me'n vaig a peu', 'Poema de amor' i per acabar, 'Ara que tinc 20 anys'.

Ja molt conegut, el 1974 apareix a l'espai A su aire. Es va enregistrar a l'Aliança del Poble Nou, a Barcelona, i Serrat hi va interpretar 'Mediterráneo', 'Cançó del bressol', 'De parto', 'La saeta', 'La lluna, la pruna', 'Campesina', 'La primera', 'Aquellas pequeñas cosas', 'Cançó de matinada', i la colpidora 'Nanas de la cebolla', el poema de Miguel Hernández. Finalent, va interpretar 'Fiesta'.

El 1975 es va censurar el programa TVE el va enregistrar al parc d'Atraccions de Madrid el 5 de setembre. Serrat va reaccionar contra els darrers esdeveniments a Espanya i la cinta ja no es va emetre.

Aquest concert, disponible a RTVE Play, el podrem tornar a veure a TVE Catalunya el dia de Cap d'Any, l'1 de gener, dilluns que ve.

L'any 1977, Serrat torna a la televisió i ara en català. L'espai Temps de cançons, Serrat va compartir programa amb Òscar Mas i Xavier Ribalta, i hi va presentar un el seu nou disc Res no és mesquí.

Un dels programes més interessant de l'època va ser Barcelona RTVE, un calaix de sastre d'esdeveniments o personatges catalans. El 1978, Serrat declara que li agrada més el contacte amb la gent que no enregistrar, sigui un programa o un disc. En un plató preparat per a l'espai, canta 'Blanca, bruna'.

Un altre programa que va quedar inèdit, però per qüestions ben diferents, va ser Sense Xarxa, enregistrat el 1978. Joan Manuel Serrat hi va interpretar un dels poemes de Joan Salvat-Papasseit als que havia posat música: 'Pregària': 'Jo us oblido el favor, pobre mesquí que soc, per un bocí de pler'.

A partir dels 80, Serrat és un habitual a televisió

Ja a la dècada dels 80, Joan Manuel Serrat surt als programes més populars, participa en tota mena d'entrevistes i canta acompanyat d'uns i altres. Una interpretació inoblidable és la que va fer el 1981 del seu èxit 'Paraules d'amor' acompanyat al piano pel gran Tete Montoliu. Era al programa de l'Àngel Casas, Musical Express. Aquesta és una de les cançons de Serrat que s'han convertit un clàssic.

Guillermina Motta comptà amb ell, com no podria ser d'altra manera, per al seu programa Benvinguts. El 1985 hi van cantar plegats, tots dos en roba de casa, 'Bany de cultura', un tema ben eixerit i romàntic per deixar de dir barbarismes.

I el 1988, a l'histriònic i boig programa de la Trinca, Tariro, tariro, Joan Manuel va cantar tres temes meravellosos: 'Porque la quería', 'Los fantasmas del Roxy', y 'Qué bonita es Badalona'. Aquesta darrera, vestit de rocker i amb els trincos fent-li els cors.

L'any següent, 1989, Julia Otero el va entrevistar al programa La luna, quan va passar a fer-se per a tot l'estat, després de l'èxit del format en versió catalana. Hi va cantar el seu tema 'La lluna', es clar, i també 'Los fantasmas del Roxy' i 'Si no fos per tu'.

L'any 1992 es feia en prime time un espai de varietats i humor que es titulava Ay, vida mía. Serrat va interpretar-hi 'Toca madera', 'Y el amor', 'Mediterráneo', 'Disculpe el señor' y 'Utopía'.

Del 2018 destaca la interpretació de 'Mediterráneo' que va fer Joan Manuel Serrat a un concert a Madrid el mes de juny.

Joan Manuel Serrat - Mediterráneo

Si voleu repassar encara més discografia del Joan Manuel Serrat, mireu el concert de comiat dels escenaris que va oferir a Madrid, fa un any, el 14 de desembre de 2022. El va titular 'El vicio de cantar: 1965-2022', un recull dels temes que han definit la seva carrera musical. Aquest va ser només un dels concerts de la gira, de 70, i que va començar a Nova York.

'El vicio de cantar': concierto de despedida de Joan Manuel Serrat en Madrid