Enlaces accesibilidad
Etimologia

Quin és l'origen de l'expressió "estar tocat del bolet"?

  • “Estar tocat del bolet” expressa que algú s’ha trastocat
  • Els catalans la fan servir en situacions quotidianes

Per
L'origen de l'expressió "estar tocat del bolet"
Quin és l'origen de l'expressió "estar tocat del bolet"?

Però què fas conduint a 150 km/h? Estàs tocat del bolet! Aquesta frase feta sol expressar que algú està malament del cap o que s’ha trastocat. Els catalans normalment la fan servir en situacions quotidianes i en un registre clarament col·loquial. No la pots utilitzar amb tothom, tan sols amb gent propera a qui tinguis bastant confiança.

I quin és el seu origen? On va ser la primera vegada que es va veure escrita l’expressió? El seu origen surt recollit en alguns escrits de l’època romana, en els quals es feia al·lusió a camperols que caminaven de manera estranya o deien bajanades.

Aquestes conductes molts cops eren provocades per la ingesta d’algun bolet al·lucinogen. Les conseqüències d’aquest bolet no eren necessàriament volgudes per qui se’l menjava, ja que arran de la desconeixença, molts cops els habitants confonien bolets comestibles amb bolets al·lucinògens o verinosos.

Per més curiositats sobre expressions en llengua catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.