Enlaces accesibilidad
Famoses al món

Galetes i pastes de Camprodon, el capritx més dolç

Per

La Recepta Perduda - Les galetes de Camprodon

La Vall de Camprodon és coneguda pels seus municipis envoltats de natura que, cada vegada més, acullen nous habitants que volen fugir de la bogeria de la ciutat i tenir una vida més tranquil·la. A banda de l’entorn idíl·lic, un altre dels atractius de la zona és la seva gastronomia, rica en productes que provenen del camp, com els bolets, i d’altres que fa anys que s'elaboren com les pastes i dolços. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril descobreix què tenen d’especials les tradicionals galetes de Camprodon que agraden a tothom.

Les galetes de la Vall de Camprodon

La cuina catalana de la Vall de Camprodon inclou moltes receptes tradicionals, però hi ha un element característic d’aquest punt geogràfic que s’ha convertit en un tret d’identitat: les galetes de Camprodon. “Parlar de Camprodon és parlar de galetes. És una vall molt dolça”, apunta el gastrònom Pep Palau.

Les dues fàbriques de galetes tradicionals han estat Birba, que encara funciona, i Pujol, que va tancar fa uns anys. Ara bé, amb el mateix nom encara està oberta una de les pastisseries emblemàtiques de la vall, preparant dolços i galetes que enamoren a totes les generacions. La pastissera Anna Pujol, qui va créixer al bell mig del món pastisser, explica que la Pastisseria Pujol data de l’any 1902 i que el seu avi va agafar el traspàs l’any 57. Ells van deixar de fabricar pa i es van centrar exclusivament en la pastisseria, amb uns dolços que segueixen una recepta on la mantega, i no les farines, són l’ingredient principal.

Imatge d'arxiu de la pastisseria Pujol de Camprodon a 'La Recepta Perduda'.
Pastisseria Pujol de Camprodon

Imatge d'arxiu de la pastisseria Pujol de Camprodon. RTVE Catalunya

Pel que fa a Birba, és tota una institució a la Vall, sobretot a Camprodon. Les seves galetes són conegudes al món sencer i es poden trobar a llocs tan llunyans com Nova York o Hong Kong. De fet, qui visita la Vall de Camprodon no pot marxar sense una de les seves famoses llaunes grogues que inclouen tota una varietat de les galetes que fan: des de les de xocolata a les d'ametlla, passant per les de coco. Sens dubte, és la millor manera d'endur-se un tros de Camprodon cap a casa.