Enlaces accesibilidad
200 anys d'història

El passeig de Gràcia: descobreix les imatges de l'avinguda de Barcelona que més ha canviat

  • El passeig de Gràcia dels avis o dels nostres pares ha canviat molt: us convidem a veure imatges antigues per recordar-ho
  • Enguany, amb motiu dels seus 200 anys, a aquesta avinguda s'hi ha fet l'encesa oficial de la il·luminació de Nadal

Per
El passeig de Gràcia, una avinguda d'un quilòmetre i mig amb 200 anys d'història
El passeig de Gràcia, una avinguda d'un quilòmetre i mig amb 200 anys d'història

El passeig de Gràcia de Barcelona es va projectar perquè Barcelona tingués una avinguda com els Camps Elisis, i ja fa uns quants anys que és igual de famosa. El més internacional dels carrers de París és la via primera més transitada d'Europa, i el passeig de Gràcia, la segona! Recordem com ha canviat el passeig de Gràcia, on s'hi ha fet aquest dijous, amb motiu dels seus 200 anys, s'hi fa l'encesa oficial dels llums de Nadal.

El Passeig de Gràcia compleix 200 anys

La gentrificació, és a dir, l'expulsió dels veïns a altres barris, va acompanyada de la globalització: el passeig de Gràcia ha perdut milers d'habitants, totes les botigues de queviures, restaurants i cafeteries històrics, i també tots els cinemes. L'ocupen ara oficines, empreses i marques, sobretot les internacionals de luxe i les de moda efímera perquè són les úniques que en poden pagar els preus. És el carrer més car i el millor per a instal·lar-hi un negoci de tot l'estat. I en el rànquing mundial, és el 17è més visitat.

Una avinguda d'èxit comercial

El periodista Rafa Burgos ens va explicar que el passeig compta amb 132 edificis i uns 200 locals comercials. Cal pensar que de cada 10 compres que s'enduen els turistes de fora d'Europa, sobretot russos, nord-americans, xinesos i japonesos, tres són fetes al passeig de Gràcia.

El passeig de Gràcia, el carrer més car

Burgos també ens explica que aquí és on es va posar la primera multa de circulació a Barcelona. Només la burgesia, que des de mitjans de segle XIX va anar-hi a viure per prestigi, es podia permetre tenir cotxe. També és on es va vendre el primer iogurt i el primer quefir.

Enguany, en fer el bicentenari, el passeig de Gràcia ha estat triat per fer l'encesa oficial de la il·luminació de Nadal. Aquestes festes les van enrtegistrar les càmeres de TVE Catalunya ara fa 35 anys, el 1988. Els grans recordareu molts dels comerços que hi surten.

Una passeig amb biografies

Totes les guies de Barcelona i de Catalunya recomanen passejar-hi, però no es pot conèixer del tot bé sense les cròniques dels grans especialistes, Sempronio i Lluís Permanyer. Els llibres que li van dedicar van ser destacats a l'espai de literatura L'Odissea.

La sèrie Barcelona retalls va destacar al capítol La proposta d'un passeig com aquest eix central divideix la ciutat, al bell mig de l'Eixample i aconsegueix fama mundial amb els seus edificis més emblemàtics: la Casa Milà, la Batlló, l'Ametller o la Lleó Morera entre d'atres.

Imatges per recordar i enyorar

El Passeig de Gràcia s'hi ha practicat esquí, hi han passat ben engalanades les carrosses de la cavalcada de la Festa Major, les festes de la Mare de Déu de la Mercè, també s'hi fan gairebé totes les fires de llibres, però el més habitual pels nostres avantpassats va ser passar-hi a peu o en tramvia.

Arxiu TVE - NODO - Darrer viatge del tramvia 23 per Barcelona, el 1965

No hi ha passeig de Gràcia sense fira de llibres! Mireu com eren les parades el 1974, de llibre de vell i ocasió: ben arrecerades de la pluja, per si de cas. Al carrer, pocs cotxes i en català, només les paraules que va destacar Tàpies al cartell per a la mostra.

NO-DO - XXIII Feria del Libro de ocasión de Barcelona

Dos anys més tard, el 1976, el NO-DO va enregistrar al passeig una ballada de sardanes amb 40.000 participants! L'aplec era l'acte final de la campanya de promoció de la sardana organitzada pel Congrés de Cultura Catalana. La música la van posar la Cobla Ciutat de Barcelona i la Cobla Jovenívola de Sabadell. Els balladors van arribar de 70 pobles i ciutats catalanes i d'Andorra.

NO-DO - Encuentro sardanista en Barcelona

També hi va discórrer la primera manifestació després de franquisme, el febrer del 1976.

A la sèrie Un personatge, un paisatge no podia falta el passeig de Gràcia. Va ser l'escriptora Maria de la Pau Janer qui ens en va parlar, en recordar els indrets que formen part de la seva vida.