Enlaces accesibilidad
Les més saboroses

Maduixes del Maresme, les millors del món

Per

La Recepta Perduda - Les maduixes del Maresme

A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril viatja fins a Mataró per preparar una sípia amb pèsols, plat típic de la zona. Ara bé, hi ha altres productes que també són un signe d’identitat del Maresme com són les seves maduixes. Què és el que les fa tan especials i úniques tant d’aspecte com de sabor?

Les característiques de les maduixes del Maresme

L'horta del Maresme és bona pel seu clima suau. Això fa que les seves maduixes siguin “les millors del planeta”, com opina la cuinera Carme Ruscalleda qui destaca que tenen “més olor, més gust, no són dures de mastegar, són saboroses”.

Què és el que les fa tan especials? El terra on es cultiven, el sol, la climatologia i també l’artesania del cultiu que es du a terme. Ruscalleda comenta que l’èxit del producte resideix precisament en el fet que és delicadíssim. “Tenien molt poc temps de vida, dos o tres dies, i t’havien d’ensenyar a collir-la”, apunta i incideix en el fet que el seu aroma a roses i gessamí és únic.

El pagès Josep Marpons destaca que el principal diferencial amb altres zones productores de maduixes és l'orografia del terreny. Això fa que es pugui treballar amb tipus i varietats de maduixes diverses. “La inclinació de la zona del Maresme amb relació al sol avançava la producció en relació amb altres zones productores i entraven en el mercat en millors condicions i preu”, argumenta.

Caixes de maduixes del Maresme per a la venda
Maduixes del Maresme

Maduixes del Maresme RTVE Catalunya

El tipus de sol, el sauló, també té una capacitat important de mantenir la humitat i drenar-la, un fet important en aquest sentit. “A la planta de la maduixa no li agrada la humitat a l’arrel. Això sumat a l'aportació de nutrients fa que la maduixa del Maresme es diferenciï pel seu gust”, recalca Marpons.

Origen i receptes sorprenents

Crida l’atenció la forma en què la maduixa va arribar a terres catalanes. I és que, segons comenta Carme Ruscalleda, va ser per accident. “Fa 100 anys, una casa gran de Calella va comprar uns arbres a França amb un pam de terra. Allà hi havia unes plantetes que no coneixien, ho van plantar, i va treure fruits...les maduixes”, rememora.

Les maduixes poden ser consumides de moltes maneres i gairebé sempre les associem a postres: xarops, amb sucre i suc, amb nata, en pastissos, confitures... Ara bé, Ruscalleda recomana una manera atípica, sorprenent, però deliciosa: refregada per una llesca de pa amb oli i sal, com si fos un tomàquet.

Unes postres fetes amb maduixes, suc de llimona i una mica de sucre a 'La Recepta Perduda'
Postres fetes amb maduixes

Postres fetes amb maduixes RTVE Catalunya