Enlaces accesibilidad
Literatura i televisió

3 curiositats sobre l'escriptor Terenci Moix que potser no saps

  • Tens disponible el documental 'Terenci Moix, la fabulació infinita' a RTVE Play Catalunya
  • Descobreix les curiositats sobre la mort del germà de l'escriptor, la seva relació sentimental amb l'actor Enric Majó i la seva addicció pel tabac

Per

L'escriptor Terenci Moix
L'escriptor Terenci Moix

‘Terenci Moix, la fabulació infinita’ és el documental definitiu sobre una de les figures més rellevants i populars de la literatura i la televisió a Espanya de la segona meitat del segle XX. A través d’imatges d’arxiu i de testimonis d’amics i familiars com la seva exparella l’actor Enric Majó o el periodista Boris Izaguirre, es descobreix la vida personal i professional de Terenci Moix.

El documental, disponible a RTVE Play Catalunya, s'aproxima a les llums i les ombres de l’escriptor i revela curiositats sobre la seva història que potser no coneixes.

1. La mort del seu germà

Terenci era el nom artístic que feia servir. Ramon, que és com es deia realment, era el gran de tres germans. Miguel era el mitjà i la petita era l’Ana María.

Familia de l'escriptor Terenci Moix

L'escriptor Terenci Moix amb els seus pares, germà i germana RTVE Catalunya

Vicky Moix, cosina de Terenci Moix, comenta al documental que en Miguel des de petit estava malalt, malgrat que no s’especifica quina patologia tenia. “Va ser una malaltia llarga, complicada, hi havia temporades que pràcticament vivien a la clínica”, assenyala Rosa Sender, cunyada de l’escriptor. Finalment, va morir amb 18 anys per una hemorràgia cerebral.

Va ser la mort del seu germà un punt d’inflexió en la vida del Terenci. Tal com explica al segon volum de les seves memòries ‘El petó de Peter Pan’, va buscar auxili en les llums de la ficció:

“Finalment, els crits dels meus pares van anunciar que el Miguel havia deixat d’existir. Durant el curt i estricte moment que va durar la mort, un 'flash', i després el dol, els meus pares van perdre la imatge absurda amb els que jo els havia revestit i van ser dues criatures patètiques, indefenses, que van aconseguir glaçar-me el cor.”

2. La seva relació tòxica amb l’actor Enric Majó

Terenci era brillant, generós, intel·ligent i manipulador

Al documental, l’actor Enric Majó, detalla que la seva relació sentimental amb Terenci Moix va ser molt turbulenta. “Terenci era brillant, generós, intel·ligent i manipulador. Quan convius amb un manipulador hi ha parts de tu que les perds pel camí”, comenta Majó.

L’intèrpret assegura que quan el va conèixer, no sabia que tingués parts fosques: “eren coses que van anar apareixent i plaer no em produïen. Dolor sí.” Després de quinze anys de relació, l’actor va decidir trencar-la i Terenci Moix va caure en una depressió. L’autor català també va assegurar-se que el seu entorn professional i d’amistats no contractés l'actor durant anys.

Fotografia de l'actor Enric Majó amb l'escriptor Terenci Moix quan eren parella

Fotografia de l'actor Enric Majó al costat de l'escriptor Terenci Moix quan eren parella RTVE Catalunya

Malgrat la relació tan turbulenta, Enric Majó va decidir acomiadar-se de Terenci quan va assabentar-se que s’estava morint: “Jo que sé el que em pot passar a la vida si no m’acomiado d’una persona que m’ha estimat i maltractat tant”. Va decidir anar a l’hospital i tenir una última conversa amb ell.

3. Addicció al tabac

El 2003, Terenci Moix va morir amb 61 anys per un càncer de pulmó derivat per un emfisema pulmonar a causa de la seva addicció pel tabac. Malgrat que era conscient de l’estat de la seva salut, mai va acabar amb aquest vici.

Al documental s’explica que arribava a fumar tres paquets de cigarrets al dia. La seva amiga, la fotògrafa Colita, relata que l’últim que va demanar l’escriptor als metges abans de morir va ser un cigarret i que la seva germana Ana María, quan el cos era al taüt, va ficar un paquet de Ducados dins la butxaca de la jaqueta.