Enlaces accesibilidad
Jardineria i horticultura

Les millors eines per l'hort i el jardí

Per
Va de Verd - Eines i maquinària per hort i jardí

Abans de començar a treballar al jardí o a l’hort cal assegurar-se de tenir a mà les eines adequades segons la tasca que vulguis fer. La finalitat d'aquests estris és fer la feina més fàcil i eficaç, sense fer malbé la planta o plantes que hem de tractar. I n’hi ha un munt. Al programa 'Va de Verd', disponible a RTVE Play Catalunya, Pablo Lodeiro, de l'empresa d'equipaments Bellota, remarca les eines més recurrents.

Eines per tallar

Un arbre pot tenir branques de diferents mides i gruixos i això cal tenir-ho en compte abans de començar a tallar. Començant per les tisores d’una mà, les més conegudes, que s’han millorat ergonòmicament per reduir la fatiga i les consegüents tendinitis que el seu ús perllongat pot causar. En aquest mateix sentit, també hi ha per a esquerrans.

Tissores de mà

Tissores de mà RTVE Catalunya

Pel que fa a les tisores de dues mans, existeixen amb diferents mides de mànec, extensibles i també amb diferents tipus de tallant. Però la crema de les màquines de tallar d’avui en dia són, sens dubte, les elèctriques, tant tisores com serres. Les més noves, a més d’estalviar a qui les manega un munt de força, tenen també dispositius de seguretat, com aturadors capaços de detectar automàticament que allò que s'està a punt de tallar o de serrar no és una branca, sinó un dit.

Eines per binar

Eliminar les males herbes és la feina més repetida i segurament maleïda de tots els jardiners i hortolans. Per fer-ho, hi ha un munt d’aixades binadores, amb diferents formes per facilitar arribar a tots els racons perquè és sabut que les herbes creixen on menys s’espera. Són eines que fan talls o que llauren de manera superficial i, segons el tipus, poden arrencar o no les arrels.

Pablo Lodeiro, comercial de l'empresa Bellota, i María Gómez amb una binadora

Pablo Lodeiro, comercial de l'empresa Bellota, i María Gómez amb una binadora RTVE

Aixades i pales

Hi ha aixades adaptades a cada tipus de sòl, amb una forma determinada segons la terra sigui més o menys argilosa, compacte, pedregosa... Aquest fet arriba a l’extrem de trobar aixades per província, que evidencia les diferents composicions dels sòls de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Pel que fa a les pales i paletes en trobem de més amples i més primes, i fins i tot de ben peculiars segons la mida del forat que s'hagi de fer o la quantitat de terra a arreplegar. També hi ha estris similars per feines concretes, com per exemple, plantar bulbs.

Diferents tipus d'aixades segons la província

Diferents tipus d'aixades segons la província RTVE Catalunya

Hi ha un munt més d’eines, per cada tipus de feina i per cada circumstància, però totes amb un objectiu comú: fer la feina més còmoda i més eficaç al teu hort o jardí.