Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Marta Rovira alerta que no pot haver-hi un "forat" a la llei d'amnistia

  • La secretària general d'ERC defensa que la mesura de gràcia no deixi espai a la "maniobra política" de "falses acusacions de terrorisme"
  • Rovira detalla que el PSOE confia que la investidura sigui aquesta setmana: "A molt estirar el dia 8 o el dia 9"

Per
Cafè d'idees - Marta Rovira alerta que no hi hagi un "forat" a la llei d'amnistia

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, defensa que no hi pot haver un "forat" a la llei d'amnistia que deixi espai a la "maniobra política" de "falses acusacions de terrorisme": "Hem estat estudiant com cobrir aquestes falses acusacions".

La secretària general d'ERC qualifica de "maniobra" l'informe de la Guàrdia Civil que la relaciona amb el lideratge de Tsunami Democràtic i afegeix que és una "porta del darrere" per evitar la fi de la repressió política: "No hi pot haver un forat perquè se'ns acusi falsament. No podem deixar una porta oberta a una llei que pretén posar fi a la repressió".

Rovira recorda que la llei d'amnistia no pot descriure casos particulars ni persones determinades: "Hem de fer una bona llei que no sigui impugnada, amb seguretat jurídica. Hem de ser molt curosos i delicats".

Rovira reclama seguretat jurídica a la llei d'amnistia

La secretària general d'ERC avisa que tenen com a punt de partida l'acord del 2021 amb la CUP i Junts, i que hauran d'estudiar a fons la proposta de Junts "quan la coneguin" perquè no sigui ni arribaria, ni ambigua per no facilitar la impugnació al TC: "És evident que ens haurem d'assegurar. No vull respondre a suposicions, ni vull espatllar la feina de Junts".

Rovira reclama seguretat jurídica a la llei d'amnistia i considera que no es pot posar en risc aquest "instrument que ha de beneficiar milers de persones per la persecució política".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Rovira desconeix els casos de lawfare que pot deixar fora la llei d'amnistia i sosté que "tots són casos de lawfare". Segons ella, els casos de lawfare són defensar la independència de Catalunya, la mobilització de l'u d'octubre, el 9N o qualsevol exercici de mobilització pacífica: "Parlem d'una sèrie de causes obertes entorn d'aquests fets determinats".

Rovira considera que hauria estat millor que ERC i Junts haguessin negociat coordinament amb el PSOE i desitja que quan es rehabilitin els drets polítics dels processats pel 'procés' "hauran de tornar a seure per recuperar la relació personal que tenien".

La investidura de Pedro Sánchez o dimecres o dijous

Amb relació a la negociació d'ERC amb el PSOE, Rovira la defensa per ser "molt coherent" amb els tres apartats d'Esquerra: antirepressiu, amnistia i autodeterminació, i resoldre el dia a dia de Rodalies i del finançament.

A més, la líder d'ERC assegura que en el moment en què havien arribat al final de la negociació, els socialistes els van dir que la investidura de Pedro Sánchez se celebraria el dia 8 o el 9 de novembre.

L'acord de Rodalies és just, el de finançament no, segons Rovira

La secretària general d'ERC admet que volien haver arribat més lluny en l'acord de finançament i afirma que hi continuaran treballant perquè "l'acord de finançament no és el que es mereix el país".

Amb relació a l'acord de Rodalies, la dirigent dels republicans reclama una altra actitud dels partits catalans per no veure només "pegues": "Per primera vegada tenim un acord, els esforços han de ser a què això vagi bé".

Rovira qualifica l'acord de Rodalies com a "just" i considera que malgrat que es crea una empresa mixta, és la Generalitat qui tindrà el vot de qualitat: "Estan per decidir qüestions estratègiques. Hi ha molts serveis que es gestionen de manera mixta".