Enlaces accesibilidad
Cítrics

Les plagues que amenacen llimoners i tarongers

  • Pugons, minadors, cotxinilla o aranyes poden afectar els arbres cítrics
  • Hi ha un remei per prevenir o atacar cada plaga

Per
Va de Verd - Els perills que amenacen els cítrics

Tens un llimoner o un taronger envaït per una plaga? Pablo Pascual, de l’empresa de productes fitosanitaris Fitoralia, explica a 'Va de Verd' que els principals perills si tenim un arbre cítric, són quatre: el pugó, el minador, la cotxinilla i l’aranya. L'especialitza també proposa solucions per desfer-se d'aquestes plagues.

El pugó

Verds, negres, vermells, blancs... els pugons es distingeixen per la seva voracitat. Allà on s’estan, deixen empremta, però igualment els podem distingir per la seva forma, pel color, pel moviment o perquè acostumen a anar seguits de formigues, atretes per la dolçor del líquid que segreguen. Per això se’ls acostuma a anomenar “les vaques de les formigues”. Una possible solució que ens ofereix en Pablo són els insecticides de síntesi especialitzats com ara l’Acetamiprid.

La cotxinilla

Les cotxinilles les podem identificar de dues maneres a la nostra planta: com si estigués embolicada en cotó, o bé més compacta i enganxada a la planta com si fos una llapa. Precisament perquè s’hi arrapen amb força, cal mullar molt bé la planta (tronc, fulles i especialment la part posterior de les fulles) amb un insecticida especialitzat amb matèria activa, per exemple el Piriproxifen. Si, tot i això, encara en veiem, és recomanable rentar l’arbre amb una mica de pressió de mànega.

Les aranyes

Arriben amb la calor i les aranyes s’instal·len als camps de cítrics. La roja és la que més hi prolifera i per combatre-la res millor que ruixar les plantes amb acaricides específics. Distingirem la seva presència per les taques grogues de les fulles, i uns puntets diminuts a la part inferior.

Una fulla de llimoner atacada per l'aranya

Fulla d'un llimoner amb un atac d'aranya RTVE

Els minadors

Els minadors, en canvi, deixen un rastre força perceptible en forma de galeries a la fulla i ataquen la planta a mitjan primavera i fins a la tardor. Si no hi posem remei, hem de pensar que dificulten la respiració de la planta i que, per tant, li treuen força i salut. Per combatre’ls podem fer servir tant acaricides com insecticides i, tal com en els altres casos, polvoritzant la planta.